واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: دولت در صرفهجويي برق از خودش شروع كند!
نویسنده : محمدرضا دفتري
صنعت برق به عنوان صنعت زيربنايي و مادر نقش مهمي در توسعه اقتصادي و رفاه جوامع دارد. اهميت برق از آن جهت است كه به دليل امكان بهكارگيري تكنولوژيهاي مدرنتر و نيز ملاحظات زيستمحيطي، در تمامي زمينههاي فعاليت ميتواند به عنوان انرژي مناسب انتخاب شود. با پيشرفت و توسعه تكنولوژي، كوچكسازي و افزايش بهرهوري سيستمها و تجهيزات، با برقي شدن تجهيزات همراه است، به اين معني كه بسياري از فناوريهايي كه از انرژي ديگري در آنها استفاده ميشده، برقي ميشوند و اين خود دليل محكمي است كه بايد به اين انرژي مهم توجه جدي شود.
با توجه به اهميت بيشتر برق در سطح جهان و در كشورهاي پيشرفته نسبت به كشورهاي درحالتوسعه، پشتيباني مناسبي از صنعت برق و رفع چالشهاي آن به عمل ميآيد، به همين منظور مطالعات گستردهاي به منظور تعيين چالشها و چگونگي رفع آنها انجام شده يا در حال انجام است. گستردگي سازمانهاي دولتي و وزارتخانهها و اهميت اين موضوع كه اين سازمانها چقدر از برق مصرفي كشور را سهيم هستند، چالشي است سؤال برانگيز. منع دولت به مردم براي استفاده بهينه از مصرف برق خانگي سالهاست كه دغدغه دولتمردان كشور است وبراي فرهنگسازي و بهينهسازي مصرف برق ميلياردها تومان هزينه شده است غافل از اينكه بزرگترين مصرفكننده خود را نميبيند و همچنان نمودار مصرفياش سير صعودي دارد.
كوچكترين عضو مؤسسات و شركتهاي دولتي كامپيوترها هستند كه با يك حساب سر انگشتي خواهيد ديد كه حداقل بيش از 2 ميليون و 200 هزار رايانه عمدتاً سنتي در سازمانهاي دولتي و شبكه بانكي كشور وجود دارد و اين رقم را اگر در كنار شركتهاي نيمه دولتي قرار دهيم، بسيار بيش از اين تعداد خواهد شد.
بگذاريد با يك مثال شيوه محاسبه مصرف برق كامپيوترهاي سني را توضيح بدهيم. فرض كنيد يك كامپيوتر با كيس سنتي در مؤسسات دولتي وجود دارد. اين بدين معني است كه مصرف آن با توجه به پاور آن بين 250 تا 700 وات در ساعت يا به شكل درستتر به صورت تناسبي 450 / 1000 يعني 45/0 كيلووات در هر ساعت است، يعني به ازاي هشت ساعت 6/3 كيلووات و با احتساب هر كيلووات2هزارو 933 ريال در پايان روز فقط يك كامپيوتر سنتي به همراه مانيتور مبلغ 10 هزار ريال مصرف برق خواهد داشت و بسيار راحت است كه هزينه مصرفي برق دولت را در خوشبينانهترين حالت روزانه بيش از 2 ميلياردو 200 ميليون تومان بدانيم. يعني به طور سالانه حدود 660 ميليارد تومان هزينه برق ادارات دولتي است.
از هزينه برق ادارات و سازمانهاي دولتي كه بگذريم روزهاي گذشته شركت مديريت برق كشور اعلام كرده مصرف برق كشور 49 هزار و 69 مگاوات است كه حدود 365 مگاوات آن واردات ميباشد و همچنين طبق محاسبات مصرف برق ادارات و مؤسسات دولتي برابر با 7هزار و 920 مگاوات در روز خواهد بود. كافي است از 10 سال گذشته تا به امروز را نظاره كنيم تا بدانيم تكنولوژيهاي امروز نسبت به 10 سال گذشتهاش چه مقدار از مصرف برق را مديريت ميكنند. با نگاهي به كشورهاي مترقي دنيا ميتوان متوجه شد هيچ كدام از ادارات از سيستمهاي سنتي استفاده نميكنند و مهاجرت به كامپيوترهاي كممصرف مانند كامپيوترهاي بدون كيس از اولويت شركتهاي خصوصي و دولتي است.
بهينهسازي و صرفه جويي در مصرف برق تكنولوژيهاي جديد تا 86 درصد يكي از مواردي است كه در كنار ساير مزيتها چون كاهش توليد گرما و كاهش هزينه سيستمهاي سرمايش، كاهش سيمهاي دست وپاگير و هزينهزا و كاهش فضاي اشغال شده ميتواند مدنظر دولتيها قرار بگيرد. كامپيوترهاي بدون كيس مصرف برقي معادل 090/0 كيلووات در ساعت را دارند كه با يك حساب سرانگشتي متوجه خواهيم شد بيش از 570 ميليارد تومان صرفهجويي در مصرف برق و همچنين صرفهجويي مصرف روزانه 6 هزار و 336 مگابايت را دارد.
با بررسي اجمالي اعداد فوق به راحتي ميتوان با جايگزين كردن تدريجي (براساس نياز سازمانها به نوسازي) 2 ميليون و 200هزار دستگاه كامپيوترهاي سنتي با كامپيوترهاي يكپارچه بدون كيس در دستگاههاي اجرايي دولت و بانكها تا 13 درصد در مصرف روزانه برق كشور صرفهجويي كرد و نه تنها از واردات برق به كشور بينياز شد بلكه 533 درصد بر ميزان صادرات برق از كشور در اقتصاد مقاومتي بهره برد. معالوصف در حالي كه عزم دولت براي استفاده از فناوريهاي جديد، بومي و همراستا با بهينهسازي منابع برقي كشور جزم شده بهتر است نيم نگاهي به اين گونه فناوريها داشته باشد و همسو با تأكيد بر كاهش مصرف مردم به فكر بهينهسازي سيستمهاي دولت نيز باشد. باور كنيم بهرهوري فقط كاهش نيروي مازاد نيست بلكه استفاده بهينه از منابع موجود هم مؤثر است!
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]