واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۲ شهريور ۱۳۹۴ (۱۴:۳۶ب.ظ)
انتقاد پور ابراهيمي از عدم سرمايهگذاري در توليد؛ مردم تحت تأثير ادبيات وزير، خودرو نميخرند/مردم تمايلي براي هزينه کردن کالاهاي بيکيفيت ندارند موج - بهانههاي نبود نقدينگي خودروسازان جاده مخصوصي، با صورتهاي مالي آنها که حاکي از سرمايهگذاري غيرتخصصي بر روي سهام پتروشيميهاست، در تناقض است.
محمدرضا پورابراهيمي، نايب رئيس کميسيون ويژه اقتصادي مجلس شوراي اسلامي درباره "کمپينهاي نخريدن" به خبرنگار خبرگزاري موج اظهار کرد: متأسفانه عدم نظارت جدي وزارت صنعت، معدن و تجارت در بحث ارتقاي کيفيت محصولات توليدي کشور، قيمت مناسب، ارتقا خدمات پس از فروش باعث شده است تا مردم نظرات قلبي خود را بهصورت راهاندازي "کمپينهاي نخريدن"، بيان کنند.
وي ادامه داد: کمپين نخريدن خودروي صفر، نخستين کمپين فراگير مردمي بود که با توجه به حمايتهاي بيحد و وصف دولت از خودروسازان و عدم رويدادن تحولي عظيم در اين صنعت، نسبت به ناتواني مسئولين اين صنعت در رقابت با خودروسازان بزرگ و عدم ارضاي سليقه مشتريان داخلي راه اندازي شد.
نماينده مردم در خانه ملت با اشاره به اينکه ذکاوت مديريتي در بين مسئولين خودروساز نيست، تصريح کرد: بسياري از حوزههاي صنعتي که درگذشته داراي سابقه و اثر مهمي در کشور نبودند، با هوش مديران خود، توانستند که جايگاه ويژهاي در منطقه به دست آورند، بنابراين چرايي عدم رشد خودروسازان با سيل منابع مالي و حمايتهاي دولتي را تنها ميتوان به تعلل و کوتاهي مديران ضعيف حاکم بر اين حوزه نسبت داد.
وي گفت: پس از گذشت چند دهه، زماني که وزارتخانههايي نظير وزارت صنعت، ضعف کارخانههاي توليدي را مشاهده ميکنند و تدبيري مناسب را در راستاي بازگرداندن اين واحدهاي توليدي به خط توليد و کيفي سازي محصولات آن واحد به خرج نميدهد، انتظار خاموش ماندن اعتراض مردمي نسبت به کالاي بيکيفيت ديگر دور از ذهن است.
نماينده مردم در خانه ملت با اشاره به اينکه نخستين مسئول کالاهاي بيکيفيت، وزارت صنعت است، تاکيد کرد: امروز اين وزارتخانه حوزههاي توليدي را بهگونهاي دنبال کرده است که رقابت چندان معنايي در بخشهاي توليدي ندارد و حتي با نوسان تعرفهها، بعضي از بنگاههاي توليدي تا سر حد ورشکستگي نيز پيش ميروند و حيات آنها با خطر مواجه ميشود.
عضو ناظر مجلس در شوراي پول و اعتبار تصريح کرد: از همين جهت مردم خواستار تقويت و ترقي کيفي سازي محصولات هستند و زماني که با بياهميتي نسبت به اين موضوع برخورد ميشود، مردم پيامشان را بهگونهاي که امکان دارند، ابلاغ ميکنند که راهاندازي کمپينها را بايد بهعنوان يک زنگ تذکر براي مسئولين و بنگاههاي توليدي درخصوص از دست رفتن بازارهاي داخلي براي توليدات ملي دانست.
پورابراهيمي در ادامه درباره اينکه توليد ملي نياز اقتصاد رکود زده کشور است نيز خاطرنشان کرد: براي کيفي سازي کالاها بايد دو فاکتور يعني قيمت تمامشده مناسب و افزايش سطح کيفي کالاها را جزو مبناهاي اصولي توليد قرارداد نه اينکه با وعده و بعيد تنها مردم را سرگرم به تغيير کيفيت محصولات کنيم.
عضو کميسيون اقتصادي مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد: ناکارآمدي در بهرهوري و عدم توان تعيين قيمت تمامشده در خودروسازيهاي کشور بيداد ميکند و قيمت تمامشده به دليل وجود نيروي مازاد و استفاده از داراييهاي بلااستفاده شرکت خودروساز ضمن سرمايهگذاري بدون تخصص خودروسازان ، باعث رکود و حتي شکست آنها در عرصه رقابت شده است.
نايب رئيس کميسيون ويژه اقتصادي مجلس درباره سرمايهگذاريهاي بيمورد خودروسازان نيز گفت: اگر ارزيابي بر صورتهاي مالي خودروسازان داشته باشيم، ميتوان سرمايهگذاري غيرتخصصي را در بورس ديد که فعالان خودروساز به سمت سرمايهگذاري در بخشهاي پتروشيمي رفتهاند، سؤال اينجاست که تشابه مابين اين حوزه چيست.
پورابراهيمي اضافه کرد: همين اقدامات باعث شده است تا توده عظيمي از مردم با دلسردي از خودروسازان، مخالفهاي خود را از عدم تعهد، کيفيت و قيمت خودروها در قالبي جديد اعلام کنند.
نماينده مردم در خانه ملت با انتقاد از ادبيات برخي مسئولين دولتي نيز تاکيد کرد: خودروسازان بايد اين دو فاکتور را رعايت کنند و مردم تحت تأثير ادبيات خاص وزير مربوط، به سراغ هر توليد و با هر قيمتي نميروند.
وي در پايان خاطرنشان کرد: توليدکنندگان فراموش کردهاند که مردم بابت خريداري اجناس هزينه ميکنند و با اين شرايط اقتصادي ديگر مردم تمايلي براي هزينه کردن کالاهاي بيکيفيت ندارند و کالاهاي بدون کيفيت را پس ميزنند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]