واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: متلاشيشدن كانون خانوادهها از تماشاي شبكههاي ماهوارهاي است
شكلگيري روابط نامشروع و دامنه آن بيش از هرچيز ديگر كانونهاي خانواده را تهديد ميكند. اين موضوع در بسياري از مواقع به حوادثي چون قتل هم منجر ميشود. پيامدهاي اين آسيب در نخستين مرحله متلاشي شدن كانونهاي خانواده، رها شدن كودكان در جامعه و سرگرداني در خانوادهها و آسيبهايي از اين دست را به دنبال دارد. نظر به اهميت موضوع، گفتوگوي ما با دكترمجيد ابهري رفتارشناس و آسيبشناس اجتماعي در گفتوگو با «جوان» در پي ميآيد.
بسياري از روابط نامشروع منجر به شكلگيري پروندههاي جنايي ميشود. اين موضوع را ميتوان با بررسي اخباري كه همواره در صفحه حوادث رسانهها منتشر ميشود به وضوح دريافت.
ضمن ارائه تعريف جامع از روابط نامشروع اين موضوع را از ديدگاه رفتارشناسانه ارزيابي كنيد.
روابط نامشروع يعني رابطه جنسي بين زن و مرد بدون داشتن روابط شرعي و قانوني. البته روابط نامشروع از نگاه حقوقي داراي دو بعد است؛ رابطه نامشروع جنسي كه بر اساس ارتباط جنسي بين يك زن و مرد برقرار ميگردد و رابطه نامشروع ارتباطي اعم از كلامي و رابطه گرم غيراخلاقي.
با اين وجود نياز است اين تعريف مورد بازنگري قرار گيرد. در واقع از نگاه رفتارشناسي با توجه به گسترش روابط زن و مرد در جامعه مثل همكار اداري يا همكلاس بودن بايد چارچوبهاي دقيقتري براي رابطه نامشروع تعريف شود. به نظر اينجانب با تكيه بر باورهاي ديني و اصول سبك زندگي اسلامي هر گونه رابطهاي كه منجر به كسب لذت غيراخلاقي زن و مرد از يكديگر بدون وابستگي حقوقي و شرعي شود، نامشروع است؛ چراكه در نهايت منجر به ارتباط جنسي خواهد شد يا انحراف جنسي بهوجود خواهد آورد.
با يك ارزيابي كلي از وضعيت كشورمان در زمينه روابط نامشروع كه در قانون مجازات اسلامي به عنوان يك جرم از آن ياد شده است از بعد جامعهشناسي بفرماييد اين پديده ريشه در چه عواملي دارد؟
ضعف مديريت غريزه جنسي در جامعه كه منجر به كاهش آمار ازدواج و دشواريهاي موجود در اين زمينه ميشود، افزايش آمار طلاق، طولاني بودن فاصله بلوغ جنسي تا ازدواج و پايين آمدن سن بيوگي، كمرنگ شدن ارزشهاي اخلاقي، تغيير سبك زندگي تحتتأثير شبكههاي ماهوارهاي و فضاي مجازي باعث افزايش آمار روابط نامشروع در جامعه شده است.
آيا شيوع روابط نامشروع نشان از ضعف عملكرد دستگاههاي متولي در مقابله با اين پديده ندارد؟ اگر اينگونه است بفرماييد مهمترين نكتهاي كه در برخورد با پديده ياد شده مورد غفلت واقع شده كدام است؟
نكات مختلفي از جمله اشتغالزايي، مسكن، منسوخ نكردن معيارهاي غلط مثل شيربها، مهريه سنگين، جهيزيه غيرمتعارف و ضعف مديريت قريحه جنسي كه بعد از گذشت سه دهه از پيروزي انقلاب هنوز چارچوبي براي آن تعريف نشده است. اما فقدان مديريت منسجم در تسهيل ازدواج جوانان يكي از مهمترين آنهاست. وقتي يك جوان 27 ساله امكان ازدواج ندارد، تحت فشار غريزه جنسي قرار ميگيرد و امكان شرعي و اخلاقي تخليه جنسي براي او وجود ندارد، طبعاً دچار انحراف جنسي ميشود، همجنسگرايي، خود ارضايي و ساير انحرافات جنسي محصول ضعف اين مديريت است.
شيوع پديده روابط نامشروع در بين افراد يك جامعه چه تبعاتي به دنبال دارد؟
متلاشي شدن اركان خانواده، بهوجود آمدن كودكان مجهولالوالد و رهيافت، فساد اخلاقي، ظهور روابط فرازناشويي، افزايش آمار طلاق از عوارض شيوع اين گونه روابط است.
در دنياي امروز مرزها روزبهروز بيشتر شكسته ميشود و ارتباطات تسريع مييابد، با اين وجود آيا امكان اينكه دولت و دستگاههاي مسئول بتوانند پديده ياد شده را مهار كنند، قابل پيشبيني است؟
بله، دولتها ميتوانند با ايجاد امكانات ازدواج دائم و ديگر راهكارهاي مفيد از قبيل كارآفريني، وام ازدواج و همچنين مديريت ازدواج موقت از اين فساد اخلاقي جلوگيري كنند.
آقاي ابهري در ابتداي بحث به نقش شبكههاي ماهوارهاي و فضاي مجازي اشاره كرديد، ميزان تأثير اين شبكهها را در پديده ياد شده چگونه ارزيابي ميكنيد؟
تأثيرات آنها كم نيست. نتايج پژوهشي كه از ابتداي سال 92 تا پايان سال 93 در گروه اجتماعي بنياد امور خانواده درباره تأثير شبكههاي ماهوارهاي بر خانواده انجام شده، نشان ميدهد 17 درصد طلاقها تحتتأثير شبكههاي ماهوارهاي صورت گرفته است. اين رقم بر اساس يافتههاي تحقيق و دلايل اظهار شده توسط بعضي از زوجيني به دست آمده است كه بيننده شبكههاي ماهوارهاي بودهاند. به نحوي كه به دقت ميتوان تأثير ماهوارهها را بر روابط زناشويي دريافت. در واقع زشتيزدايي از روابط نامشروع، توسعه روابط فرا زناشويي، حرمتشكني، كمرنگشدن جايگاه خانواده و در يك جمله تغيير سبك زندگي و انحراف آن از زندگي اسلامي و ايراني در اثر تماشاي شبكههاي ماهوارهاي بوده است. در 95 درصد از سريالهاي ماهوارهاي روابط فرازناشويي تبليغ ميشود و زنان شوهردار و مردان متأهل بدون هيچگونه محدوديت به دنبال روابط نامتعارف هستند و جايگاه خانواده به عنوان هسته اصلي جامعه پايين ميآيد و بيارزش ميشود.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۲ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۹:۱۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]