واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بيماريهاي واگير در كمين حاجيان و اطرافيانشان
همهگيري بيماريهاي واگير در ايام حج يكي از نگرانيهايي است كه هر ساله با فرارسيدن اين ايام ميتواند حجاج و بعد از بازگشت آنها جامعه را با خود درگير كند به خصوص اينكه ويروس كرونا هم اكنون در عربستان شيوع يافته و وزارت بهداشت اين كشور براي كنترل اين بيماري و سرايت نيافتن آن به حجاج تدابير ويژهاي را به كار گرفته است.
نویسنده : زهرا چيذري
همهگيري بيماريهاي واگير در ايام حج يكي از نگرانيهايي است كه هر ساله با فرارسيدن اين ايام ميتواند حجاج و بعد از بازگشت آنها جامعه را با خود درگير كند به خصوص اينكه ويروس كرونا هم اكنون در عربستان شيوع يافته و وزارت بهداشت اين كشور براي كنترل اين بيماري و سرايت نيافتن آن به حجاج تدابير ويژهاي را به كار گرفته است. با وجود اين آنطور كه سيد علي مرعشي، رئيس مركز پزشكي حج و زيارت هلال احمر ميگويد، تاكنون ميان حجاج هيچ اثري از بيماريهاي تنفسي ديده نشده است.
با فرارسيدن موسم حج، موج جديدي از بيماري واگيردار «مِرس» در عربستان موجب نگراني شده است. به خصوص اينكه از 65 هزار زائر ايراني كه براي به جا آوردن حج عازم عربستان هستند، اغلبشان افراد مسن بالاي 60 سال و مستعد بيماريهاي تنفسي هستند. از سوي ديگر بيش از 2 ميليون زائر از كشورهاي مختلف در سرزمين وحي گرد هم ميآيند و همين مسئله موجب شده با توجه به شيوع ويروس كرونا و بيماري مرس در كشور عربستان نگراني جدي شكل بگيرد، چراكه شيوع اين بيماري در ميان حجاج ميتواند اين بيماري را به عنوان سوغات سرزمين عربستان به كشورمان بياورد، به خصوص اينكه بازگشت حجاج در پاييز يعني فصل شيوع بيماريهاي تنفسي رخ ميدهد. اگرچه بنا به تأكيد رئيس مركز پزشكي حج و زيارت هلال احمر تاكنون خبري از بيماريهاي تنفسي نبوده و از اين نظر تمامي زائران در سلامتي كامل به سر ميبرند.
اين ويروس مرگبار
ويروس كرونا نخستين بار در سال 1960 كشف شد كه موجب بروز بيماريهايي مشابه سرماخوردگي در انسان و حيوانات ميشود. از علايم اصلي اين بيماري، تب، سرفه، تنگي نفس و مشكلات حاد تنفسي است و بيمار ممكن است سرفههاي چند روزه ظاهراً بدون دليل نيز داشته باشد. در موارد حاد مشكلات گوارشي نظير اسهال، نارسايي حاد تنفسي، اختلالات انعقادي و نارسايي كليه نيز گزارش شده است. تاكنون هيچ واكسني براي اين بيماري توليد نشده است.
خالد الفالح، وزير بهداشت عربستان اعلام كرده وزارت بهداشت اين كشور با استفاده از تمام ظرفيت خود در حال مبارزه با اين ويروس است. آخرين آمار عربستان حاكي است: هزار و 172 نفر به اين بيماري مبتلا شدهاند كه تعداد بيماراني كه در رياض هستند 65 مورد است. 606 بيمار از كل بيماران، بهبود يافتهاند و در كل 502 نفر فوت كردهاند. به گفته رئيس مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نيز شيوع بيماري مرس در عربستان به ويژه در شهر رياض جدي است و تيمهاي پزشكي ايران براي پيشگيري از ورود اين بيماري به ايران آماده باش هستند.
مرگ نيمي از مبتلايان به مرس
بنا به اظهار محمدمهدي گويا، همهگيري چشمگير بيماري كرونا در عربستان شكل گرفته و به ويژه شهر رياض در اين كشور با شيوع بالاي اين بيماري مواجه است.
به گفته وي، اين بيماري در بسياري از شهرهاي عربستان از جمله مدينه، مكه و جده البته با شيوع پايينتر وجود دارد.
رئيس مركز مديريت بيماريهاي واگير وزارت بهداشت ميگويد: تمام افرادي كه از ايران به عربستان ميروند، آموزشهاي لازم را براي پيشگيري از اين بيماري دريافت ميكنند و بعد از بازگشت به كشور نيز تا دو هفته تحت نظر هستند، يك تيم فوق تخصصي نيز از طرف هيئت پزشكي حج ايران به عربستان رفته و بهعنوان نماينده وزارت بهداشت، وضعيت اين بيماري را در بين ايرانيان رصد ميكند.
ظاهراً در ايران فقط سال گذشته شش مورد ابتلا به ويروس كرونا در استان كرمان داشتيم كه چهار مورد آن انتقال بيمارستاني بود و بعد از آن موردي از اين بيماري در كشور گزارش نشده است. مسعود مرداني، عضو كميته كشوري ويروس كرونا وزارت بهداشت نيز با اشاره به جدي بودن شيوع ويروس كرونا در عربستان بر رعايت اصول ايمني براي پيشگيري از همهگيري اين بيماري در كشور در هنگام بازگشت حجاج تأكيد ميكند. به گفته وي، اين ويروس بومي كشور عربستان شده و اگر نكات بهداشتي رعايت نشود، زائران ايراني و هر كشور ديگر ممكن است به اين بيماري كشنده مبتلا شوند. بنا به تأكيد مرداني، مرس هنوز درمان قطعي ندارد و بيش از ۵۰ درصد مبتلايان به ويروس كرونا بر اثر اين بيماري جان خود را از دست ميدهند.
پيشگيري ساده از ابتلا به بيماري سخت
اين بيماري نيز مانند بسياري از بيماريهاي ديگر با اقداماتي ساده و رعايت نكات بهداشتي كاملاً قابل پيشگيري است. به گفته مرداني، مهمترين اقدام پيشگيرانه اين است كه زائران از تجمعات غيرضروري به خصوص در جايي كه افرادي آبريزش بيني، عطسه يا سرفه دارند، خودداري كنند و اگر به اين علايم مبتلا شدند، خود را در قرنطينه قرار دهند و اعمال حج را به تأخير بيندازند تا سبب ابتلاي ديگران نشوند.
همچنين پرهيز از دست دادن و به ويژه بوسيدن اقدام ساده ديگري است كه به خصوص در هنگام بازگشت حجاج بايد آن را جدي گرفت. اين متخصص بيماريهاي عفوني به حجاج توصيه ميكند بهطور مداوم دستهاي خود را بشويند زيرا ثابت شده شست وشوي دست باعث قطع زنجيره انتقال ويروس به ديگران ميشود. آخرين نكته مهم بهداشتي نيز اين است كه اگر زائران دچار علايمي مثل آبريزش بيني، عطسه و خلط شدند، از دستمال يكبار مصرف استفاده كنند و آن را در سطل دردار بيندازند، رعايت همين چند توصيه بهداشتي ساده تا حد بسيار زيادي از شيوع بيماري مرس پيشگيري ميكند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۰:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 57]