واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نقش ویژهای که ایران میتواند در برقراری صلح در یمن ایفا کند
از چند هفته پیش و همزمان با حصول توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5، بحث های مختلفی درباره تأثیر این توافق بر آینده نقش ایران در منطقه خاورمیانه مطرح می شد. اکنون و با گذشت مدتی، این بحث ها جنبه ای جدی تر به خود گرفته و روزنامه «ایندیپندنت» از ضرورت حضور ایران در یافتن راه حلی به منظور پایان بحران یمن سخن گفته است.
کد خبر: ۵۲۶۸۵۸
تاریخ انتشار: ۰۳ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۲:۴۲ - 25 August 2015
از چند هفته پیش و همزمان با حصول توافق هسته ای میان ایران و گروه 1+5، بحث های مختلفی درباره تأثیر این توافق بر آینده نقش ایران در منطقه خاورمیانه مطرح می شد. اکنون و با گذشت مدتی، این بحث ها جنبه ای جدی تر به خود گرفته و روزنامه «ایندیپندنت» از ضرورت حضور ایران در یافتن راه حلی به منظور پایان بحران یمن سخن گفته است.
به گزارش «تابناک»، روزنامه «ایندیپندنت» در مطلبی به موضوع تلاش ها برای حل و فصل بحران یمن پرداخته و می نویسد خونریزی ها در این کشور، طی چند ماه اخیر به کشته و زخمی شدن هزاران تن و مواجه شدن میلیون ها نفر با خطر قحطی منجر شده است. در این میان، برخی کشورهای عرب منطقه، تلاش دارند این بحران را به عنوان نبردی میان شیعه و سنی جلوه دهند و ادعا می کنند که بحران مذکور در نتیجه شورش حوثی ها رخ داده که تحت حمایت ایران قرار دارند.
اما به عقیده این روزنامه، ماجرا در واقعیت پیچیده تر از این هاست. حوثی ها در موارد متعددی توصیه های ایران را نادیده گرفته اند و حمایت ایران از آن ها نیز انعطاف پذیر تر از آن چیزی است که در ابتدا گمان می رفت. از جنبه نظری، اکثر حوثی ها، «زیدی» هستند و زیدی ها به عنوان شاخه ای از تشیع شناخته می شوند که کمترین منازعه نظری را با اهل سنت دارند. حوثی ها همچنین اکنون با علی عبدالله صالح، رئیس جمهور پیشین نیز اتحاد دارند که خود وی نیز زیدی است اما در گذشته، با عربستان سعودی علیه حوثی ها همکاری می کرد.
اهمیت همه این موارد از آنجاست که ایرانی ها تلاش جدیدی را برای برقراری صلح در یمن آغاز کرده اند. این بخشی مهم از تحولات سیاسی خارجی این کشور در پی حصول توافق هسته ای است. ایران همچنین خواستار همکاری در مبارزه با داعش و نیز بهبود روابط با غرب است که این مورد اخیر، دیروز و در جریان بازگشایی سفارت انگلیس در تهران آشکارا مشاهده شد.
از سوی دیگر، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، اخیراً به دو کشور کویت و قطر سفر کرد و حسین امیرعبداللهیان، معاون وی نیز در سفری غیرمنتظره به عربستان سعودی رفت. اما در شرایطی که پیوستن به ائتلاف بین المللی علیه داعش را می توان هدف اصلی ایران دانست، اولویت در شرایط کنونی، دستیابی به صلح در یمن است.
در ماه آوریل، دولت مستعفی یمن طرح چهار ماده ای ایران برای صلح در این کشور را نپذیرفت و دیپلمات های غربی نیز اظهار داشتند که ایران نمی تواند میانجی خوبی در یمن باشد. اما از آن زمان تاکنون، اوضاع تغییر زیادی کرده است. جان کری، وزیر خارجه آمریکا، بحران یمن را یکی از موضوعاتی دانسته که می توان با همکاری ایران نسبت به حل و فصل آن اقدام کرد. همزمان، روس ها که مذاکراتی را با آمریکا و عربستان درباره سوریه آغاز کرده اند، از ایران می خواهند که نسبت به برقراری صلح در یمن اقدام کند.
اوضاع میدانی نیز می تواند به برقراری آتش بس منتهی شود. پنج ماه حمله عربستان، نتوانسته حوثی ها را در هم بشکند و برنامه ها برای حمله زمینی نیز آن گاه که مصری ها اعلام کردند مایل به چنین کاری نیستند، کنار گذاشته شد. مصر اکنون خواستار میانجی گری میان ایران و عربستان است. در همین حال، نیروهای وابسته به دولت سابق و قبایل سنی نیز مشغول مبارزه با حوثی ها هستند.
از سوی دیگر، یمن این روزها نه تنها به عرصه مساعدی برای فعالیت القاعده شبه جزیره عربستان تبدیل شده، بلکه داعش نیز در این کشور فعال شده است. بحران جاری، به تروریست ها کمک می کند و باید به خاطر داشت که این تروریست ها بسیار به عربستان نزدیک هستند.
حوثی ها به توصیه ایران مبنی بر کاستن از سرعت پیشروی ها عمل نکرده اند؛ اما ایران از طرق مختلف بر آن ها نفوذ دارد و می تواند با استفاده از این نفوذ، آن ها را به پذیرش پیشنهاداتش وادار سازد. در عوض، تهران احتمالاً از دولت عرب منطقه و همچنین کشورهای غربی خواهد خواست تا زمینه را برای اجرایی شدن پیشنهاد صلحی که ارائه کرده، فراهم نمایند. به این ترتیب، می توان انتظار داشت که ایران نقشی مهم در اجرایی شدن روند صلح در یمن و پایان دادن به بحران در این کشور ایفا کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]