واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳۰ مرداد ۱۳۹۴ (۱۲:۱۵ب.ظ)
حاشيه نشيني؛ از عدم توزيع صحيح منابع تا مسکن مهر موج- حاشيه نشيني پديده اي اقتصادي و اجتماعي است که سياست هاي دولتي باعث تشديد و گسترش آن خواهد شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، حاشيه نشيني در جوار شهرها معمولا با عميق تر شدن بحران هاي اقتصادي بيشتر مي شود. بيکاري و مهاجرت از روستا به شهر از دلايل رشد حاشيه نشيني محسوب مي شود. بروز خشکسالي در روستاها در چند سال اخير بر آمار مهاجرت ها دامن زده است. وزير راه و شهرسازي هم اخيرا گفته است که حدود ۱۸ ميليون نفر از ۵۵ ميليون نفر جمعيت شهري معادل يک سوم شهروندان ايران حاشيه نشين هستند. معمولا حاشيه نشيني در اطراف شهرهاي بزرگ و صنعتي؛ به خصوص در تهران بيشتر به چشم مي خورد. دير زماني بود که يکي از دلايل انتقال پاييخت را همين رشد حاشيه نشيني عنوان مي کردند. با اين حال اين طرح براي بار چندم رد شد و به آرشيو غيرقابل دسترس ها پيوست. با اين حال صاحب نظران امر حتي جا به جايي پايتخت سياسي را هم راهي بر کاهش حاشينه نشيني نمي دانند. در اين ميان سياست هاي دولت و بحث آمايش سرزمين و توزيع منابع مهم تر از نقل مکان است. به عبارتي سياست هاي دولت بايد به نحوي باشد که باعث کاهش حاشيه نشيني شود و به آن دامن نزند. معاون توسعه روستايي رئيس جمهوري گفته است که 60 درصد بيخانمانهاي تهران روستايياني هستند که به اين شهر مهاجرت کردهاند. اگر به فکر توسعه متوازن و همه جانبه روستاها باشيم و از ورود آنها به شهرها جلوگيري کنيم و موجب بزرگ تر شدن تهران از لحاظ جمعيتي نشويم، قطعاً وضعيت بهتري نسبت به حال پيدا خواهيم کرد.
دکتر علي اصغ پورمتين در اين رابطه به خبرنگار خبرگزاري موج گفته است: «اولين بحث در حاشيه نشيني، بيکاري است. اگر اشتغال بيشتر ايجاد شود شاهد حاشيه نشيني هم نخواهيم بود. با اين حال برخي سياست هاي دولت قبل هم باعث دامن زدن به حاشيه نشيني شده است.»
دکتر پورمتين سياست مسکن مهر را رسمي کردن حاشيه نشيني از سوي دولت گذشته مي داند. سياستي که هر چند باعث خانه دار شدن عده اي شد ولي ناکارآمدي آن و بهينه و به صرفه نبودن خانه هاي ساخته شده به علاوه ساخت و ساز در حاشيه شهرها تا امروز هم محل چالش و بحث است. متقاضيان از خانه هاي مهر خود ناراضي هستند و اين دولت نيز مجبور است آن را به اتمام برساند و تحويل متقاضيان دهد.
علي ربيعي، وزير تعاون، کار و رفاه اجتماعي، گفته است که بخشي از مسکن مهر بايد تخريب شود.
ابوالقاسم شفيعي، فعال اقتصادي، در اين باره به خبرنگار خبرگزاري موج گفته است: «مسکن مهر از ابتدا اشتباه بود. چه لزومي داشت ما به مردم خانه بدهيم. آن هم خانه هايي که امکانات کمي دارند. قديم مردم خودشان خانه مي ساختند اما با روالي که دولت قبل جا انداخت مردم را متوقع کرديم.»
دکتر محمدحسن اعتضادي هم به خبرنگار خبرگزاري موج گفته است: «دولت بايد پروژه ناتمام مسکن مهر را به جاي طرح هاي ديگر مسکن به پايان برساند. خانه هايي که خالي مانده اند يا آنقدر از نظر امکانات و سازه ضعيف هستند که با گلايه متقاضيان و خريداران آنها رو به رو بوده است. هر چند بارها دولت يازدهم و شخص وزير راه اين طرح را مخرب دانسته است؛ با اين حال اين نکته هم مهم است که بايد طرح ناتمام، تمام شود. خوب يا بد، سرمايه اي استفاده شده که بايد نهايي شود. دولت قبل تا اين حد توانسته خدمات رساني کند.»
جدا از نيت حسنه دولت گذشته براي خانه دار کردن مردم بايد گفت اگر محل ساخت و ساز مسکن مهر به امکانات رفاهي و آسفالت و خيابان و اوليه هاي زندگاني مجهز نشود، متاسفانه سياست مسکن مهر حاشيه نشيني را بيشتر و پررنگ تر خواهد ساخت. از آن گذشته بي توجهي به مباحث آمايش سرزمين و عدم اختصاص صحيح منابع باعث مي شود که فاصله طبقاتي بين شهرها و روستاها بيشتر و معضل حاشيه نشيني تشديد شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]