واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۵ مرداد ۱۳۹۴ (۱۸:۱۳ب.ظ)
مناقشه پايان ناپذير ژاپن با کشورهاي آسيب ديده از جنگ جهاني دوم موج-اظهارات آبه در مراسم هفتادمين سالگرد پايان جنگ جهاني دوم بار ديگر ميان اين کشور با کره جنوبي و چين مسأله ساز شد.
به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج، کشورهايي مانند کره جنوبي و چين معتقدند که درطول جنگ جهاني دوم، ژاپن عليه اين کشورها مرتکب جنايت جنگي شده است، به همين دليل، اين کشورها هر سال در مراسم سالگرد اين جنگ، سخنان و حرکات سياستمداران ژاپني را زير نظر دارند.
گفتني است؛ توميچي موراياما، نخست وزير پيشين ژاپن در سال ۱۹۹۵به خاطر جنايات ژاپن در جنگ عذرخواهي کرده بود.
امّا؛ شينزو آبه، نخست وزير ژاپن که روز جمعه (بيست و سوم مرداد)، به مناسب هفتادمين سالگرد پايان جنگ جهاني دوم سخن مي گفت، حاضر نشد از جنايات ارتکابي کشورش از جمله اجبار زنان به فحشا در چين، کره و ديگر کشورهاي درگير جنگ عذرخواهي کند.
آبه در اين مراسم اظهارکرد: بابت آنچه اين کشور در اين جنگ انجام داده غمگين است و عذرخواهي هاي رسمي گذشته را تاييد مي کند.
نخست وزير ژاپن عذرخواهي نخست وزيران پيشين اين کشور را در ارتباط با اقدامات کشورش عملي استوار و راسخ توصيف و با اشاره به اين که ۸۰ درصد جمعيت ژاپن بعد از جنگ به دنيا آمده اند، تصريح کرد: نبايد اجازه دهيم فرزندانمان، نوه ها و حتي نسل هاي آينده که هيچ ارتباطي با آن جنگ نداشته اند مجبور به عذرخواهي شوند.
شينزو آبه، روز بعد از مراسم (شنبه/بيست و چهارم مرداد)، به معبد ياسوکوني که از نظر چين و کرهجنوبي نمادي از نظاميگري دوران جنگ توکيو است، پول نقد هديه داد، اما؛ به معبد نرفت.
به عقيده برخي، نخست وزير ژاپن با اين سخنراني نشان داد که دولت ژاپن همچنان مي خواهد مواضع خود را حفظ کرده و سعي کند تجاوزات جنگي ژاپن عليه کشورهاي ديگر را به باد فراموشي بسپارد، در صورتي که کشورهاي ضربه خورده از اين جنايات آن ها را فراموش نمي کنند.
اظهارات آبه، باعث شد تا وزارتخانه هاي خارجه سه کشور کره شمالي، کره جنوبي و چين با انتشار بيانيه هايي وي را مورد انتقاد شديد قرار داده و دولت او را «جنگ طلب» توصيف کنند.
همچنين در اين رابطه «جانگ يويه سي»، معاون وزير امور خارجه چين مراتب اعتراض شديد کشورش را به «کيترا ماساتو» سفير ژاپن در پکن اعلام کرد و به او گفت که جنايات نظاميان ژاپني رنج هاي زيادي به مردم کشورهاي آسيا از جمله چين تحميل کرده است.
سخنگوي وزارت امور خارجه چين نيز گفت: تجاوز عليه چين به واسطه نظاميگري ژاپن صورت گرفت و تاثيرات ناگفتني بر مردم چين و ساير کشورهاي آسيايي بر جاي گذاشت.
وي ادامه داد: لازم بود، همزمان با مراسم هفتادمين سالگرد پايان جنگ دوم جهاني، ژاپن اظهارات واضحي را درباره ماهيت نظاميگري و تهاجم خود و مسووليتپذيري درباره اين روند بيان و از قربانيان اين جنگ عذرخواهي مي کرد و به جاي طفره رفتن در مورد مسائل بسيار مهم درباره تهاجمهاي نظاميگرايانهاش پاسخ واضحي مي داد.
پارک گئون هاي، رئيسجمهوري کرهجنوبي نيز گفت: اظهارات نخستوزير ژاپن در اين مراسم بسيار ارزشمند است.
وي تصريح کرد: تاريخ را نميتوان کتمان کرد و با شهادت بازماندگان جنگ اين تاريخ زنده ميماند. ما به اين مساله اشاره ميکنيم که اظهارات دولتهاي قبلي ژاپن درباره جنگ دوم جهاني همچنان پابرجاست و دولت کنوني توکيو نيز بايد از آنها حمايت کند.
گئون هاي ادامه داد: ما به دولت توکيو تاکيد ميکنيم تا مشکلات مربوط به زنان برده در جنگ دوم جهاني را حل و فصل کند، چون اين موضوع باعث ايجاد اعتماد ميان کشورهاي همسايه و جامعه بينالملل ميشود.
گفتني است؛ زناني که در طول جنگ از سوي ژاپن مجبور به فحشا شده بودند، سال هاست که خواهان اجراي عدالت و پرداخت غرامت از سوي توکيو هستند و همزمان با سخنراني نخست وزير ژاپن، در روبروي سفارت اين کشور در مانيل پايتخت فيليپين تجمع کرده بودند.
پس از اين سخنراني، نظرسنجي ها در داخل ژاپن نشان داد که پشتيباني از دولت آبه از 37.7 درصد در ماه گذشته به 43.2 درصد افزايش يافت.
بر اين اساس، احتمال انتخاب مجدد رهبر حزب ليبرال دموکرات در انتخابات حزبي ماه سپتامبر تقويت شد.
همچنين، نارضايتي از دولت آبه با کاهش 5.2 درصدي به 46.4 درصد رسيد و نظرسنجي مذکور نشان داد 44.2 درصد از راي دهندگان بيانيه آبه در هفتادمين سالگرد شکست ژاپن را مطلوب و بيش از 37 درصد آن را نامطلوب مي دانند.
از سويي ديگر؛ امپراطور ژاپن يک روز پس از اظهارات آبه، در مراسمي که به مناسبت هفتادمين سالگرد پايان جنگ دوم جهاني برگزار شده بود، تاسف عميق خود را از اين جنگ ابراز داشت که اين تاسف از نظر بسياري سرزنشي هوشمندانه از اظهارات نخستوزير اين کشور در اين مراسم بود.
آکيهيتو، 81 ساله امپراطور ژاپن در جريان مراسم هفتادمين سالگرد جنگ جهاني دوم و اعلام پذيرش شکست ژاپن توسط هيروهيتو، پدرش گفت: من با نگاهي به گذشته و احساس تاسف شديد از جنگ، اميدوارم که تخريب و نابودي جنگ هرگز بار ديگر تکرار نشود.
وي ادامه داد: من به تمامي کساني که جان خود را در جنگ از دست دادند، اداي احترام و براي صلح و تداوم توسعه کشور دعا مي کنم.
آکيهيتو اغلب تاکيد دارد که نبايد رنجهاي جنگ را فراموش کرد، امّا؛ بايد براي سازش با کشورهاي آسيايي تلاش کرد. صحبتهاي وي در زماني مورد توجه بيشتر قرار گرفته است که شينزو آبه، نخستوزير ژاپن نسبت به اقدامات گذشته کشورش در جنگ دوم جهاني عذرخواهي نکرده است.
امپراطور 81 ساله ژاپن در گذشته هم نسبت به وقايع جنگ دوم جهاني، ابراز تاسف کرده بود، امّا؛ اين اولين بار بود که وي در يک مراسم رسمي بابت اين وقايع عذرخواهي مي کرد.
گفتني است؛ به اين دليل که چين و کرهجنوبي در دوران جنگ تحت اشغال توکيو بودند، ميراث جنگ دوم جهاني همچنان بر روابط ميان چين و کرهجنوبي با ژاپن سايه افکنده است.
ژاپن که در جنگ جهاني دوم در کنار دول متحد آلمان و ايتاليا، با متفقين(فرانسه، انگليس و شوروي) مي جنگيد يک هفته بعد از بمباران اتمي شهر ناکازاکي در 9 اوت سال 1945 از سوي ايالات متحده، تسليم شد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]