واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: 6/2درصد دانشجويان در دام اعتياد دارويي
طبق آمارها از جمعيت 12 ميليون و 500 هزار نفري دانشآموزان، حدود يك درصدشان مواد مخدر مصرف كردهاند كه با يك حساب سرانگشتي به عددي نزديك به 125 هزار نفر ميرسيم؛ رقمي كه براي تجربه اعتياد از طرف بچه مدرسهايها اصلاً خوشايند نيست.
نویسنده : محمد رضا هاديلو
طبق آمارها از جمعيت 12 ميليون و 500 هزار نفري دانشآموزان، حدود يك درصدشان مواد مخدر مصرف كردهاند كه با يك حساب سرانگشتي به عددي نزديك به 125 هزار نفر ميرسيم؛ رقمي كه براي تجربه اعتياد از طرف بچه مدرسهايها اصلاً خوشايند نيست.
همين چند روز پيش بود كه در حاشيه امضاي تفاهمنامهاي ميان ستاد مبارزه با مواد مخدر و دانشگاه آزاد، آماري ديگر درباره شيوع اعتياد ميان نسل آيندهساز كشور منتشر شد كه آن هم بسيار نگرانكننده بود. اما نگرانكنندهتر اينكه اين بار اعتياد نه از نوع سنتي كه اغلب از نوع صنعتي و گاه در قالب مصارف دارويي يا شايد راهي براي بالابردن توان دانشآموزان و دانشجويان براي سوادآموزي بهتر و بيشتر بود!
وقتي از جامعه دانشجويان معتاد صحبت به ميان ميآيد حتماً بخش عظيمي از آنها اين تجربه تلخ را از دوران دانشآموزي داشتهاند. براساس آخرين آمارگيريهاي انجام شده 6/2 درصد دانشجويان وزارت علوم و 6/1 درصد دانشجويان وزارت بهداشت موادمخدر مصرف ميكنند كه در مجموع 1/1 درصد دانشجويان هر دو دانشگاه مصرفكننده شيشه هستند.
اما بازي به همين جا ختم نميشود و اگر بخواهيم از پيشينه و زمان شروع گرايش اين دانشجويان به مواد مخدر مطلع شويم بايد به نتايج تحقيقاتي رجوع كنيم كه ستاد مبارزه با مواد مخدر انجام داده است.
در گزارش اين ستاد آمده است 67 درصد دانشجويان معتاد، مصرف مواد مخدر را پيش از ورود به دانشگاه و در دوره متوسطه تجربه كردهاند و كمي شفافتر اينكه، دو سوم دانشجويان معتاد، دانشآموز معتاد يا مصرفكننده تفنني مواد مخدر بودهاند كه با توجه به حضورشان در سطح تحصيلات عالي و دانشگاه، ميتوان نتيجه گرفت كه هيچ نشانهاي از اعتياد يا مصرف موادمخدر از ايشان در مدارس ديده نشده است!
البته اين مسئله نيز خود حائز اهميت است. در شرايطي كه بسياري از مسئولان بهخصوص در آموزش و پرورش سعي ميكنند چنان وانمود كنند كه خبري از اعتياد در مدارس نيست، چيزي حدود 70درصد دانشجويان اعتياد خود را از مدارس يدك ميكشند.
ترامادول، قاتل درسخوانها
قائم مقام دبيركل ستاد مبارزه با مواد مخدر با تأكيد بر اينكه ترامادول يكي از قرصهايي است كه براي بيدار ماندن و رفع خستگي مصرف زيادي در بين دانشجويان دارد، گفت: «نماد مخدرهاي صنعتي، شيشه و روانگردانها است و سال گذشته 88 ميليون قرص روانگردان در سطح كشور كشف شد و امسال نيز تلاشها در جهت كشف اين مواد ادامه خواهد داشت. دانشجويان براي بيدار ماندن و رفع خستگي ترامادول مصرف ميكنند، در حالي كه مصرف بيش از اندازه آن موجب تشنج ميشود و متأسفانه دانشجويان اين آگاهي را ندارند كه ترامادول مقدمهاي براي اعتياد است.»
در همين رابطه معاون كاهش تقاضاي ستاد مبارزه با مواد مخدر با اعلام اينكه يك درصد دانشآموزان ايراني در عمر خود حداقل يك بار مواد مخدر مصرف كردهاند، گفت: «بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه در مورد شيوع مصرف مواد صحبت ميكنيم و نه شيوع اعتياد به اين معني كه شيوع مصرف مواد هم معتادان را شامل ميشود و هم كساني كه تفنني مواد مصرف ميكنند.»
پرويز افشار ادامه داد: «طبق آمارها 9/0 درصد دانشآموزان از جمعيت 12 ميليون و 500 هزار نفري مواد مخدر مصرف كردهاند كه اگر آن را يك درصد فرض كنيم با عددي نزديك به 125 هزار نفر مواجه ميشويم؛ رقمي كه اگر هر چقدر هم پايين بيايد باز هم براي دانشآموزان رقم بالايي به شمار ميآيد.»
اگر بپذيريم كه درصد اعتياد در بين دانشآموزان مقطع ابتدايي بسيار پايين و در حد صفر است، آنوقت بايد گفت اعتياد در بين دانشآموزان مقاطع بالاتر بيش از يك درصد است و اين يعني صداي زنگ خطر در دبيرستانها را بشنويد!
اتاق امن براي اعتياد نداريم
اگر از آمار دانشآموزان و دانشجويان معتاد فاصله بگيريم به جامعهاي از مصرف كنندگان مواد مخدر ميرسيم كه به جرئت بايد گفت به انتهاي خط رسيدهاند و نهتنها نبايد به تركشان فكر كرد بلكه از دولت انتظار ميرود به نوعي با برنامهريزيهاي درست آنها را تحت كنترل خود درآورده و اجازه ندهد آنها به ديگر افراد جامعه آسيب برسانند.
البته در همين رابطه معاون كاهش تقاضاي ستاد مبارزه با مواد مخدر آخرين وضعيت طرح توزيع مواد مخدر مانند هروئين توسط دولت و ايجاد اتاقهاي امن تزريق را مورد اشاره قرار داده و گفت: «دولت و ستاد مبارزه با مواد مخدر هيچ برنامهاي براي به دست گرفتن بازار مواد مخدر ندارند.»
افشار در مورد طرحي كه چندي پيش توسط يكي از نمايندگان مجلس مبني بر توزيع هروئين توسط دولت جهت كاهش مرگهاي ناشي از مصرف مواد مخدر داراي ناخالصي مطرح شد، تأكيد كرد: «اين امر كاملاً تكذيب ميشود. نه در دولت و نه در ستاد مبارزه با مواد مخدر برنامهاي براي در دست گرفتن بازار ماده مخدر هروئين وجود ندارد و قاطعانه ميگويم ارادهاي نيز در دولت و ستاد وجود ندارد.»
كارشناسان معتقدند اگر براي معتاداني كه به قول معروف به آخر خط رسيدهاند، بتوان وسايل كاهش آسيب مانند سرنگ، پانسمان زخم و وسايل پيشگيري از بيماريهاي مقاربتي جنسي را آماده كرده و در دسترسشان قرار داده شود تا رفتارهاي پرخطر آنها باعث شيوع بيماريهايي مانند ايدز و هپاتيت نشود، گام خوبي در جهت پيشگيري از اعتياد و از آن مهمتر، بيماريهاي خطرناك در جامعه برداشته ميشود.
معاون كاهش تقاضاي ستاد مبارزه با مواد مخدر با تأكيد بر اينكه سياست ستاد اين است كه توزيع وسايل مورد نياز به صورت سيار و در ميان معتادان صورت گيرد، گفت: «معتادان ايراني به علت گوشهگير بودن و نداشتن دانش فني بالا حوصله رفتن به مراكزي مانند اتاق امن تزريق را در فواصل طولاني نخواهند داشت.»
افشار با اشاره به اينكه اتاق امن تزريق در تعداد محدودي از كشورها مانند سوئيس و هلند ايجاد شده است، ادامه داد: «گستره جغرافيايي كشور و توزيع معتادان در ايران بسيار زياد و متنوع است و معتادان ما كه اكثراً خياباني هستند، حوصله نميكنند كه فواصل طولاني را طي كنند تا به اتاق امن تزريق برسند پس تا جايي كه ممكن است ما بايد به جاي كشاندن آنها به مراكز امن تزريق در ميانشان حاضر شويم. بنابراين تيمهاي سيار تشكيل داديم و اين تيمها در كولهپشتي خود انواع وسايل كاهش آسيب را در اختيار دارند و به صورت رايگان ميان معتادان توزيع ميكنند.»
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۲:۲۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]