واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: توسلی:به شدت ترانه محورم/ ورزی:موسیقی متن امضا مهم پای یک اثر است خبرگزاری پانا: برنامه «ساعت 25» شامگاه گذشته در سومین شبی که به بررسی موضوع ترانه های تیتراژهای تلویزیونی اختصاص داشت میزبان امیر توسلی آهنگساز و محمدرضا ورزی کارگردان سینما و تلویزیون بود.
۱۳۹۴ جمعه ۲۳ مرداد ساعت 11:25
به گزارش خبرنگار فرهنگی پانا، در بخش اول این برنامه که امیر توسلی مهمان برنامه بود آهنگسازی تیتراژهای تلویزیونی مورد بحث قرار گرفت و این آهنگساز در این خصوص اظهار کرد: من ترانه محورم و فکر می کنم ترانه به شدت حائز اهمیت است و تاثیر بسیاری یر روی کار می گذارد. مهم ترین عامل برای یک اثر به دل نشستن آن است. وی افزود: گاهی اوقات ترانه ای کنار سریال می آید که احساس می کنی یک عنصر خارجی است که وارد سریال شده است و آنطور که باید با اثر همخوانی ندارد و من اصلا نمی پسندم. ترانه باید کاملا در دل سریال باشد و ذره ای احساس جدا بودن از آن را نداشته باشی در مورد موسیقی نیز همین طور است، موسیقی ترانه تیتراژهای من از موسیقی فیلم هایم جدا نیست.
این آهنگساز به اهمیت شعر در یک اثر تاکید کرد و گفت: خواننده باید شعر را به خوبی بشناسد، من معتقدم خواننده نباید شعر بخواند بلکه باید آن را بشناسد. تعامل با خواننده و درک اثری که قرار است خوانده شود از ضروریات است، من معتقد نیستم خواننده اجرا کننده است بلکه مولف اثر محسوب می شود. خواننده باید بتواند برداشت خود را از ملودی اجرا کند.
وی درخصوص آهنگسازی سریال «مختارنامه» عنوان کرد: برای آهنگسازی این کار 6 ماه در باب موسیقی نواحی ایران تحقیق کردم تا زنجیره ای ایجاد کنم تا ترکیب خوشایندی از موسیقی خلق شود. این پروژه موسیقی عظیمی داشت که کار بر روی آن زمان بر بود. نحوه برخورد آهنگساز با اثر و اینکه چه حسی قرار است از صحنه بیرون آید اهمیت بسیار دارد.
در ادامه برنامه محمدرضا ورزی بر صندلی مهمان برنامه ساعت 25 تکیه زد و بحث تیتراژهای تلویزیونی و اهمیت آن از دید یک کارگردان را اینگونه آغاز کرد: برای من همیشه از همان پیش تولید کار بحث موسیقی حائز اهمیت بوده است و از همان زمان پیش تولید تا کلید خوردن به موسیقی کارم فکر می کنم.
وی افزود: انتخاب خواننده برای من خیلی مهم است و حساسیت بسیاری بر روی آن دارم. یکی از خواننده های مورد علاقه من سالار عقیلی است که در معمای شاه نیز می خواند و مانی رهنما و دکتر افشین یداللهی که در کنار ما حضور دارند. دکتر یداللهی شاعر و ترانه سرای فوق العاده ای هستند که به شدت به ایشان و کارشان اعتقاد دارم.
این کارگردان به اهمیت داشتن موسیقی متن اشاره کرد و گفت: من به شخصه به موسیقی متن کارهایم بیش از هر چیزی اهمیت می دهم و معتقدم موسیقی متن امضای مهمی پای یک اثر است. «سربداران» فرهاد فخرالدینی، «امیرکبیر» کامبیز روشن روان و کارهای ارزشمند دیگری چون این آثار چه در موسیقی متن و چه در تیتراژ جاودانه بوده اند و هنوز که هنوز است شما این آثار را می شنوید و یاد آن آثار فاخر می افتید.
وی پس از پخش تیتراژ سریال «سال های مشروطه» در خصوص این کار اظهار کرد: «سال های مشروطه» کاری بود که سال 88 تولید کردم و اولین باری بود که در خدمت سالار عقیلی بودم. ابتدا مقداری ایشان تردید داشت که به این سبک بخواند و کار کند ولی کار خیلی خوبی شد. زمان ضبط ستار اورکی در استودیو مونتاژ همزمان انجام می دادند و به سرعت این کار را ضبط کردند و خیلی خوب بود و از کار راضی بودند.
کارگردان سریال «تبریز در مه» عنوان کرد: من با آهنگساز در مورد ملودی ها ساعت ها بحث می کنم و فکر می کنم یک فیلمساز با آهنگساز باید ارتباط تنگاتنگ داشته باشد من بارها پیش آمده که با دکتر یداللهی ساعت ها نشسته ایم و بحث می کنیم در معمای شاه هم زحمت تمام ترانه ها را ایشان کشیده اند.
این کارگردان که سریال «معمای شاه» را در دست ساخت دارد، درباره موسیقی این کار بیان کرد: وقتی مشغول نوشتن این کار بودم حتی بخش هایی را با توجه به موسیقی کار می نوشتم و سعی داشتم ارتباط تنگاتنک میان متن و موسیقی حفظ شود. مثلا قطعات باشکوه انقلابی دهه 50 را همراه با کار می نوشتم و از تصانیف داریوش رفیعی نیز بهره می بردم. معتقدم آنچه که فیلمنامه نمی گوید را موسیقی می تواند بیان کند.
وی ادامه داد: در سریال «تبریز در مه» علی فدایی تصنیف ها و ترانه های قدیم آذربایجانی را با یک قطعه ای سوزناک می خواند، خاطرم است تصنیفی که برای مرگ عباس میرزا طراحی کرده بودیم قبل از اجرا تمانی لحظه ها را توصیف کردم و کار به گونه ای ضبط شد که حس و حال عجیب و زیبایی داشت. یا یک تصنیف قدیمی در مورد آذربایجان بود که به او گفتم مردم آذربایجان نشان داده اند چقدر در مورد تاریخ و ناموس شان غیرت دارند می خواهم تو این حال را در اجرای خود نشان دهی و بازگو کنی و این اتفاق خیلی نوستالوژیک شود و این اتفاق به زیبا در اجرا ی این قطعه رخ داد.
وی در پایان صحبت های خود در مورد خواننده تیتراژ خاطر نشان کرد: خیلی مهم است که خواننده وقتی به استودیو می رود برای کدام حال، کدام بخش و کدام صحنه می خواهد بخواند. این به هرچه بهتر شدن اثر کمک می کند. من سالار عقیلی را خیلی دوست دارم و اعتقاد دارم صدای سالار بر جان ها تاثیر می گذارد. به نظرم من و سالار خروجی موثر و خوبی داشته ایم از «سال های مشروطه» و «تبریز در مه» به این طرف. موارد مختلفی دست به دست هم می دهند تا یک اثر ماندگار و جاودانه شود، این خیلی خوب است که رسانه ملی چنین برنامه ای داشته باشد و مسائل را اینچنین باز کرده و مورد بررسی قرار دهد.
گفتنی است؛ برنامه «ساعت 25» پنجشنبه شب ها ساعت 00:30 با محوریت موضوعات موسیقی به روی آنتن شبکه 5 می رود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]