محبوبترینها
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
در خرید پارچه برزنتی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1827136516
نقش ايران در بهبود روابط هند و پاکستان در دوران پساتحريم
واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۸ مرداد ۱۳۹۴ (۱۴:۳۱ب.ظ)
نقش ايران در بهبود روابط هند و پاکستان در دوران پساتحريم گروه اقتصاد سياسي خبرگزاري موج؛
ايران به دليل برخورداري از شرايط اقليمي و ژئواستراتژيک مناسب در شرق خود و همچنين داشتن منابع انرژي، مورد توجه کشورهاي هند، پاکستان و چين بوده است. به ويژه اين که در قرن جديد، هند و چين براي تبديل شدن به قدرت بزرگ آسيا در رقابت تنگاتنگي بسر مي برند. از اين رو ايران به واسطه ظرفيت هاي تجاري و اقتصادي خود مي تواند نقش مهمي در رقابت اين کشورها با يکديگر بازي کند.
در اين ميان، ايران نيز به دليل نياز به سرمايه خارجي و همچنين ثبات و امنيت در مرزهاي شرقي اش، قادر خواهد بود ظرفيت هاي خود را به کمک کشورهاي هند، چين و پاکستان ارتقا دهد. در اين راستا، چين به رغم محدوديت هاي بين المللي ناشي از تحريم هاي شوراي امنيت و غرب، تلاش کرد از فرصت پيش آمده استفاده کند و جايگزين رقباي خود در ايران شود.
از اين رو شاهد بوديم بازارهاي ايران در يک دهه اخير انباشته از کالاهاي چيني است در حالي که رقيبي براي اين اجناس وجود نداشت. اما پس از توافق هستهاي ايران با گروه 5+1، حوزه اقتصاد، تجارت و سرمايه گذاري کشور، با تغييراتي جدي رو به رو خواهد شد. بر اين اساس پيش بيني مي شود ديگر پکن يکه تاز بازارهاي داخلي ايران نباشد. اگرچه علاوه بر تحولات شگرف در حوزه واردات کالا از خارج، در زمينه صادرات نيز ايران با تنوع مشتري مواجه مي شود.
در اين راستا، دکتر صدرالدين موسوي، کارشناس مسائل شبه قاره هند و همچنين پاکستان، در گفت و گو با موج گفت: «هند به عنوان کشوري که در حال تبديل شدن به يک غول اقتصادي جهان است، به بازار انرژي ايران نيازمند است. اين در حالي است که ايران هم عرضه کننده مطمئني در حوزه سوخت و انرژي است. در واقع، در دوران پسا تحريم ايران مي تواند نيازهاي دانش فني و تکنولوژي خود را در مقابل صادرات انرژي به هند، از طريق اين کشور تامين کند.»
ضمن اين که هندي ها از سال 1990 بعد از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي، سياست خود را بر آزاد سازي، مقررات زدايي و باز کردن درهاي اقتصادي خود متمرکز کردند. در اين راستا آن ها از ميزان وابستگي هاي خود بر بلوک از بين رفته شرق کاستند و روز به روز بر نزديکي با غرب و بازارهاي بين المللي افزودند.
تاثير موضع جديد هند در قرن بيست و يک را مي توان در جهت گيري هاي اين کشور در برابر ايران مشاهده کرد. در پانزده سال گذشته دهلي نو تحت فشار آمريکا و به منظور کسب امتيازاتي در حوزه سوخت، راکتور هسته اي و تجهيزات مدرن نظامي از آمريکا، در سازمان هاي بين المللي بر عليه ايران موضعگيري کرد. تحريم کشتي ها و بانک هاي ايراني، کاهش خريد نفت و بلوکه کردن دلارهاي نفتي در بانک هاي خود نيز از ديگر سياست هاي هند در قبال کشورمان در همراهي با غرب بود.
اما بدون شک برداشته شدن تحريم ها، ظرفيت اين کشور را در برقراري رابطه با ايران آزاد خواهد کرد به خصوص اين که هند به دنبال تنوع دهي به بازارهاي تامين سوخت و انرژي خود براي صنايع اقتصادي رو به ترقي خود و نيز کسب بازار براي کالاهايش است.»
در اين ميان، به نظر مي رسد همان گونه که دکتر موسوي تاکيد دارد هند به مدد قدرت ديپلماسي خود خواهد توانست از شرايط موجود بهره مند شود. ضمن آنکه اين کشور براي حضور در آبهاي درياي عمان با چين در حال رقابت است. از اين رو بندر چابهار، جولانگاه سرمايهگذاران هندي خواهد بود. زيرا ديگر فشارهاي غرب براي دست کشيدن از حضور اقتصادي در بازار و بنادر ايراني را بر خود احساس نخواهد کرد. بر اين اساس، توافق هسته اي يک گام بلند براي پيش افتادن از چين در حوزه سرمايه گذاري در سواحل درياي عملان خواهد بود. شايان ذکر است، چين نيز در مذاکراتي با پاکستان، تلاش دارد بندر گوادر اين کشور را که در همسايگي چابهار قرار دارد، مرکز سرمايه گذاران خود کند.
اما مساله آن است که هند علاوه بر رقابت اقتصادي با چين، با پاکستان نيز چالش بسياري دارد. چالش هايي که بيش از بعد اقتصادي، در حوزه سرزميني و نظامي خود را نشان مي دهد. از اين رو به کرات شاهد انتشار اخباري مبني بر تبادل آتش ميان نيروهاي مرزي دو کشور و بعضا کشته شدن نظاميان و غيرنظاميان از هر دو طرف هستيم. بر اين اساس، سوالي که مطرح مي شود اين است که توافق هسته اي چه تاثيري بر روابط پاکستان به عنوان يکي از متحدان آمريکا در شبه قاره با ايران و هند خواهد گذاشت.
در اين راستا دکتر موسوي در پاسخ به اين سوال به خبرنگار موج گفت: «پس از جدا شدن پاکستان از هند در سال 1947، اين کشور مساله اصلي خود را هند تعريف کرد. از اين رو در دوران جنگ سرد، زماني که رهبران آزادي خواه هند جذب ايدئولوژي مارکسيسم به عنوان انديشه اي آزادي بخش شدند، اسلام آباد به خاطر دشمني با هند، به غرب گرايش يافت اما اين کشور با وجود برخورداري از عمق استراتژيک، هرگز نتوانست زيرساخت هاي لازم رشد و توسعه را به وجود آورد. علت اين مساله را هم بايد در کودتاهاي نظامي پي درپي و سپس پديده طالبان و تروريسم جستجو کرد. از اين رو اسلام آباد در طول تاريخ سياسي خود کماکان اختلافات و تنش هاي بعضا شديدي با هند داشته است.
اما در نتيجه توافق هسته اي و با کم شدن فشارهاي غرب و به خصوص آمريکا بر اين کشور در زمينه رابطه با همسايه غربي اش، شاهد مذاکرات مقامات اسلام آباد با تهران براي رفع تهديدات تروريستي باشيم؛ ضمن اين که يکي از دلايل حضور آمريکايي به پاي ميز مذاکره با ايران، وخيم بودن وضعيت امنيت خاورميانه خليج فارس بود. در واقع، آمريکا ايران را به عنوان باثبات ترين کشور منطقه که مي تواند در مبارزه با افراط گرايي و تروريسم موثر عمل کند، مي شناسد. بر اين اساس توافق هسته اي و ايجاد آزادي عمل در اسلام آباد براي رابطه با تهران، فضاي جديد فراهم مي کند که مي تواند زمينه ساز از بين رفتن تروريسم و ناامني در بلوچستان هاي دو کشور شود.»
بدين ترتيب، ايجاد ثبات و از بين رفتن تروريسم، دست هند را در سرمايه گذاري هاي تجاري عظيم در چابهار بيش از پيش بازخواهد کرد. ضمن آنکه کاستن از قدرت افراط گرايان مي تواند امنيت داخلي هند را افزايش دهد. زيرا هند در سال 2006 هدف يکي از بزرگترين حملات تروريستي بنيادگرايان تبعه پاکستان در مومباي بود که تا امروز روابط دو کشور را تحت تاثير قرار داده است.
بر اين اساس، مي توان چنين پيش بيني کرد که توافق هسته اي ايران با گروه 5+1، علاوه بر افزايش مراودات ايران با هند و پاکستان، مي تواند زمينه ساز بهبود روابط سياسي اسلام آباد و دهلي نو شود؛ زيرا در شرايط بين المللي جديد، الزامات ايالات متحده براي محدود کردن روابط با ايران رو به کاهش است و همين مساله باعث به ميدان آمدن متغير ثالثي در روابط پاکستان و هند شود. در واقع جمهوري اسلامي ايران، با گسترش روابط همه جانبه خود با هند، همکاري در مهار تروريسم با پاکستان، قادر خواهد بود براي حفظ ثبات، امنيت و توسعه شرق کشور، عامل پيوند و نزديکي هند و پاکستان شود.
ضمن اين که، جهت گيري هاي اين دو کشور در نظم نوين بين المللي و بعد از فروپاشي شوروي، از حالت تکيه به يک طرف خارج شده است. چنانکه هند به رغم وابستگي هفتاد درصدي در حوزه نظامي به روسيه، در صدد افزايش روابط دفاعي با آمريکا است. پاکستان نيز مي خواهد از فضاي رقابت ميان دو قدرت ايالات متحده و روسيه استفاده کند، و وابستگي خود را به تجهيزات نظامي آمريکا کاهش دهد.
بر اين اساس، همان گونه که دکتر موسوي تصريح کرد رقابت مسکو و واشنگتن در سوريه و اوکراين، در شبه قاره هم نمود پيدا کرده است، عدم هضم هند و پاکستان در سياست خارجي يک کشور در کنار باز شدن فضاي روابط بعد از توافق هسته اي، اين منطقه جغرافيايي را مي تواند با تحولاتي جديد رو به رو سازد و ايران در اين راستا نقش کليدي خواهد داشت.
*حسيني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 65]
صفحات پیشنهادی
نوبخت: مردم در شرایط پساتحریم بهبود معیشت خود را حس خواهند کرد
نوبخت مردم در شرایط پساتحریم بهبود معیشت خود را حس خواهند کردتاریخ انتشار سه شنبه ۶ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۵ ۱۳ سخنگوی دولت گفت ما استقبال می کنیم که هر یک از مسئولان دولت گذشته بخواهند از خود دفاع کنند یا موضوعاتی را مطرح کنند به قوه قضاییه مراجعه کنند چرا که مدارک لازم موجود استاوباما از بهبود روابط با ایران خبر داد
در مصاحبه با سی ان ان اوباما از بهبود روابط با ایران خبر داد آقای اوباما در مصاحبه با شبکه سی ان ان گفت که توافق حاصل شده با ایران در موضوع هستهای از هر گزینه دیگری برای حل مسایل هستهای بهتر است به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز رئیس جمهور آمریکا در گفتوگوی اختصاصی با شبکتلاش پاکستان برای بهبود روابط با ایران پس از توافق هستهای
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم به نقل از دنیا نیوز جاوید حفیظ کارشناس پاکستانی با اشاره به احتمال تقویت روابط این کشور با ایران گفت در حالی که ایران همسایه مهم پاکستان است اما سیاستهای خارجی دو کشور بر یکدیگر تاثیر گدار هستند یکی از موارد مهم نیز روابط و همکاری دیریتأکيد بر روابط مطلوب ايران و ترکيه در دوران پساتحريم
۱۴ مرداد ۱۳۹۴ ۱۵ ۲۲ب ظ تأکيد بر روابط مطلوب ايران و ترکيه در دوران پساتحريم موج - وزير انرژي ترکيه با تأکيد بر روابط مطلوب ايران و ترکيه در دوران تحريم گفت پس از لغو تحريمها همکاريهاي تهران و آنکارا در بخشهاي انرژي و اقتصادي ادامه خواهد داشت به گزارش خبرگزاري موج تانر ييلامیدواری مصر به میانجیگری عُمان برای بهبود روابط با تهران
امیدواری مصر به میانجیگری عُمان برای بهبود روابط با تهران یک روزنامه عربستانی به نقل از یک منبع دیپلمات مصری اعلام کرده که قاهره امیدوار است از طریق روابط خوب ایران و عُمان روابط کشورهای عربی با ایران بهبود پیدا کند به گزارش نامه نیوز مصر احتمال میدهد که با تکیه بر احتمال میادبیرکل آ.سه.آن از توافق وین استقبال کرد/ تقویت همکاری ایران و اتحادیه آ.سه.آن در دوران پساتحریم
دبیرکل آ سه آن از توافق وین استقبال کرد تقویت همکاری ایران و اتحادیه آ سه آن در دوران پساتحریم کوالالامپور – ایرنا – دبیر کل اتحادیه جنوب شرق آسیا آ سه آن در دیدار سفیر جمهوری اسلامی ایران در این اتحادیه از توافق جامع هسته ای ایران و گروه 1 5 و تایید برنامه جامع اقدام مشترک بروحانی : ایران از ارتقای سطح روابط تهران - باکو در همه زمینهها استقبال میکند
روحانی ایران از ارتقای سطح روابط تهران - باکو در همه زمینهها استقبال میکند سیاست > دولت - رییس جمهوری با اشاره به اشتراکات تاریخی فرهنگی و دینی دو ملت ایران و جمهوری آذربایجان تصریح کرد جمهوری اسلامی ایران برای توسعه روزافزون روابط با کشورهای همسایه از جمله جمایران نقش مهمی در حل بحرانهای منطقه دارد
بانکیمون ایران نقش مهمی در حل بحرانهای منطقه دارد خبرگزاری پانا دبیرکل سازمان ملل متحد با استقبال از توافق بر سر برنامه اتمی ایران آن را الگوی خوبی برای حل دیگر بحرانهای منطقه و جهان دانست ۱۳۹۴ پنج شنبه ۸ مرداد ساعت 10 14 به گزارش سرویس سیاسی پانا بان کی مون بعد از جلتوافقنامه وین تاثیر بسزایی در روابط ایران و اتحادیه اروپاخواهد داشت
سفیر اسپانیا در تهران توافقنامه وین تاثیر بسزایی در روابط ایران و اتحادیه اروپاخواهد داشت خرم آباد - ایرنا - سفیر اسپانیا در تهران گفت توافقنامه وین تاثیر بسزایی در تسهیل روابط ایران و اتحادیه اروپا خواهد داشت به گزارش خبرنگار ایرنا پدروویینا روز شنبه در دیدار با استاندار لرستوزیر اقتصاد ایتالیا: میخواهیم روابط با ایران را احیا کنیم
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶ ۴۱ وزیر توسعه اقتصادی ایتالیا در آستانه سفر به تهران گفت ما میخواهیم صفحه را ورق زده و روابط میان ایتالیا و ایران را احیا کنیم به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا فدریکا گوییدی که قرار است فردا سهشنبه به همراه پائولو جنتیلونی وزیر خارجه اینقشه عربستان برای محاصره کامل ایران
نقشه عربستان برای محاصره کامل ایران روزنامه الاخبار وابسته به حزب الله لبنان در گزارشی سخنان ایاد علاوی معاون رییس جمهور عراق درباره نقشه سعودی ها برای مقابله با ایران را منتشر کرد انتخاب روزنامه الاخبار وابسته به حزب الله لبنان در گزارشی سخنان ایاد علاوی معاون رییس جمهوزیر خارجه عُمان: در ارتش مشترک عربی شرکت نمیکنیم/ روابط ما با ایران مثبت و دوستانه است
وزیر خارجه عُمان در ارتش مشترک عربی شرکت نمیکنیم روابط ما با ایران مثبت و دوستانه است وزیر خارجه عُمان اعلام کرد مسقط در ارتش مشترک عربی با دیگر اعضای شورای همکاری خلیج فارس و مصر شرکت نخواهد کرد به گزارش نامه نیوز یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان طی سفرش به قاهره اعلام کرد ایآغاز اقدامات آمریکا برای تشکیل اتاق مشترک با ایران / نگران فربه تر شدن دولت در پساتحریم هستیم
رییس اتاق بازرگانی ایران عنوان کرد آغاز اقدامات آمریکا برای تشکیل اتاق مشترک با ایران نگران فربه تر شدن دولت در پساتحریم هستیم تهران - ایرنا - رییس اتاق بازرگانی صنایع معادن و کشاورزی ایران با بیان آنکه آمریکایی ها اقداماتی را برای تشکیل اتاق مشترک بازرگانی با ایران آغاز کردبانکیمون: ایران نقش مهمی در حل بحرانهای منطقه دارد
پنجشنبه ۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹ ۲۲ دبیرکل سازمان ملل متحد با استقبال از توافق بر سر برنامه اتمی ایران آن را الگوی خوبی برای حل دیگر بحرانهای منطقه و جهان دانست به گزارش گروه دریافت خبر خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا بان کی مون بعد از جلسه غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل اظهار کردچشمانداز اقتصاد ایران در دوران پساتحریم از نگاه مسعود نیلی/ معضلات کنونی اقتصاد ایران چه هستند؟
چشمانداز اقتصاد ایران در دوران پساتحریم از نگاه مسعود نیلی معضلات کنونی اقتصاد ایران چه هستند اقتصاد > اقتصاد کلان - مسعود نیلی مشاور ارشد اقتصادی رییسجمهور درباره وضعیت کنونی و افق اقتصاد ایران در دوران پس از توافق هستهای در شرایط رفع تحریم توضیح داد مشاور ااولويت سياست خارجي مصر بهبود روابط با قدرتهای بزرگ است |اخبار ایران و جهان
اولويت سياست خارجي مصر بهبود روابط با قدرتهای بزرگ است معاون وزیر امور خارجه مصر تصریح کرد مصر در این دوره از گفتگوهای راهبردی به پرونده های امنیتی و اقتصادی توجه ویژه ای دارد طرف آمریکایی هم می داند این گفتگوها زمانی آغاز شده است که مصر در حوزه سیاست خارجی فعال شده است و برااوباما: شانس بهبود روابط با ایران وجود دارد
اوباما شانس بهبود روابط با ایران وجود دارد رئیس جمهور آمریکا تاکید کرد که برقراری رابطه سازنده با ایران امکان پذیر است چرا که توافقی با هدف محدود کردن برنامه هستهای تهران حاصل شده است به گزارش فرهنگ نیوز باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در مصاحبه با سی ان ان تصریح کرد رابطه سا-
سیاسی
پربازدیدترینها