تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 19 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):فرزندم از خواندن قرآن غافل مباش، زيرا كه قرآن دل را زنده مى كند و از فحشاء و زشتى ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827675022




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

چه كسانی «آب زیر کاه» هستند؟


واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: چه كسانی «آب زیر کاه» هستند؟
حکایت خواندنی ضرب المثل «آب زیر کاه» را در پند و مثل امروز می خوانید...


به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ حوزه ادبیات گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛ ضرب المثل ها از گنجینه های ارزشمند و مهم زبان فارسی هستند که ریشه در ادبیات شفاهی دارند و در متون نظم و نثر و ادبیات عامیانه دیده می شوند.


ضرب المثل ها باعث غنای هر زبان از جمله زبان فارسی می شوند. عبارات کوتاهی که گاه معنای عمیقی را می رسانند، البته باید گفت که ضرب المثل هایی که امروز در زبان فارسی ما رواج دارند، از ابتدا به این شکل نبوده اند. هم به لحاظ نوشتار و هم به لحاظ ساختار تغییر کرده اند. مثلاً ضرب المثل «پیش قاضی و معلق بازی؟!» در میان اکثر مردم با این نوشتار جا افتاده است.
حتی در بسیاری از کتاب ها این گونه نوشته می شود اما جالب است بدانید که در معنا ارتباطی را بین قاضی و معلق زدن نمی توان پیدا کرد. موذنی و منصوری در پ‍ژوهشی با عنوان «تاملی درباب ضرب المثل پیش قاضی و معلق بازی؟!»، درباره این مثل آورده اند که اصل این ضرب المثل «پیش غازی و معلق بازی؟!» است. غازی به معنای بندباز است و کسی که بر روی بند راه می رود و پشتک و وارو می زند. پس می توان دریافت که این تعبیر با وجه دوم این مثل یعنی معلق زدن بیشتر همخوانی دارد. 


در «باشگاه ضرب المثل» امروز به روایت حکایت ضرب المثل «آب زیرکاه» خواهیم پرداخت. اصطلاحی که شاید بارها به دیگران اطلاق کرده باشیم و دیگرانی هم به ما. آب زیرکاه کنایه از آدم های موذی و است که زیرزیرکی کاری را بر خلاف آنچه در ظاهر هستند انجام می دهند. به عبارتی افرادی که در لباس دوست هستند اما برای رسیدن خود به منفعت دست به اعمالی دیگر می زنند و بنای مکر و حیله می گذارند و به ضرر دیگران عمل می کنند. 


حال باید دید که «آبِ زیر کاه» چگونه به ضرر تمام می شود؟ پیش از نقل داستان مربوط به این ضرب المثل باید گفت که در لغت نامه دهخدا برای عبارت «آب زیر کاه» سه معنا آمده است: آبی که در زیر خار و خاشاک پنهان ماند، آدم زرنگ و موذی و مکار، حیله گر.


به نظر می رسد حکایت مربوط به این ضرب المثل برگرفته از همان معنای ابتدایی باشد، آبی که در زیر خار و خاشاک پنهان ماند و طبیعی است که این عمل حیله گرانه و موذی گرانه از سوی هرکسی و علیه هر فرد و گروه دیگری انجام شود، ضررآفرین است. 


آمده است؛ در گذشته یکی از حیله های جنگی برای اقوامی که ناتوان بودند و تاب مطالعه با دشمن قوی را نداشتند، باتلاق هایی پر از آب حفر می کردند و روی آن را با کاه به شکلی کاملا طبیعی چنان می پوشاندند که هیچ کسی تصور نمی کرد که زیر آن کاه آب باشد. در نتیجه سپاه دشمن را این گونه منهدم می کردند و یا به عبارت بهتر حرکت سپاه دشمن را کند می کردند و از این راه نیروی سپاه خود و توانایی های جنگی خود را بهبود می‌دادند. 


از همین روست که آب زیرکاه بودن کنایه از افرادی است که با نیرنگ و خدعه و موذی گری که البته دربرخی مواقع زرنگی خوانده می شود و شاید در نظر برخی خوشایند و هوشمندانه هم به نظر برسد، کاری می کنند که ضرر بزرگی به یک گروه می رسد. به عبارتی این طور افراد کسانی هستند که اعمال ریاکارانه بسیار دارند و شاید بتوان قرابت معنایی آن را در ضرب المثل «از پشت خنجرزدن» پیدا کرد.




گزارش از: مریم محمدی






انتهای پیام/ 








۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۸:۰۰





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 105]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


فرهنگ و هنر

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن