محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853509521
ده نکته درباره اهمیت روابط ایران و روسیه پس از توافق هستهای |اخبار ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ده نکته درباره اهمیت روابط ایران و روسیه پس از توافق هستهای
مهدی سنایی*
کد خبر: ۵۲۲۳۲۸
تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۵ - 05 August 2015
روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه طی 25 سال گذشته رو به گسترش بوده است؛ به ویژه طی سالیان اخیر، مقامات عالی رتبه دو کشور مصمم به ایجاد بنیانی محکم برای گفتگوی دو جانبه بوده اند. با وجود تلاش های به عمل آمده، حجم روابط اقتصادی متناسب با ظرفیت های دو همسایه نبوده است.
با اعلام توافق جامع هسته ای بین ایران و گروه 1+5، افق جدیدی برای رسیدگی به مشکلات جامعه بین المللی باز شد و محیط نوینی برای روابط بین المللی ایران و دیگر کشورهای جهان فراهم نمود. اما طی هفته های گذشته، برخی اظهارات منفی رسانه ای در خصوص اثرات این توافق بر روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه مطرح شده است. من به دلایل متعددی معتقدم که چنین اظهاراتی نمی توانند مبنا و پایه محکمی داشته باشند و دورنمای روشنی برای روابط دو همسایه قابل تصور است:
1) تحریم ها موجب کاهش روابط تجاری ایران و روسیه به ویژه طی سال های 2012 و 2013 شد. در سال 2014 که این روند متوقف شد و مبادلات تجاری دو کشور 5 درصد رشد کرد، حجم روابط به یک میلیارد و هفتصد میلیون دلار رسید. این در حالی است که کارشناسان معتقد هستند که ظرفیت مبادلات تجاری میان دو کشور بسیار بیش تر از این رقم است. رؤسای جمهور دو کشور نیز در ملاقات اخیر در شهر اوفا اعتقاد داشتند که با وجود گسترش همه جانبه همکاری ها، اما مبادلات تجاری دو کشور در حد ظرفیت های موجود نیست.
توافق جامع هسته ای می تواند موجب رفع تحریم های مالی و اقتصادی و در نتیجه آسان تر شدن تجارت بین ایران و روسیه شود. اخیراً "ویکتور ملنیکوف" رییس شورای تجاری روسیه و ایران اعلام کرد اجرایی شدن توافقات انجام شده طی یک سال گذشته، با توجه به رفع تحریم ها علیه ایران، می تواند رقم مبادلات را طی سال های آینده به ده میلیارد دلار افزایش دهد.
2) توافق جامع هسته ای ایران و 1+5، تجربه و سابقه مثبتی در زمینه حل و فصل مسایل مهم بین المللی از طریق مذاکره و روش های دیپلماتیک ایجاد نمود. توافق وین، که با مشارکت و مساعدت روسیه به نتیجه رسید، نشان داد اگر زبان تحریم و تهدید کنار گذاشته شود و با در نظر داشتن دغدغه ها و منافع ملی طرفین، رویکرد برد – برد در نظر گرفته شود، میتوان به توافق رسید. از سوی دیگر، اگر اختلاف ها در مورد برنامه هسته ای ایران شدت می گرفت و خطر جنگ تقویت می شد، پیامدهای اقدام نظامی می توانست محیط نزدیک روسیه را نیز تحت تأثیر قرار دهد.
3) توافق وین میتواند برخی معادلات مناقشه ساز در منطقه خاورمیانه را نیز به نفع ثبات و امنیت منطقهای و جهانی دگرگون سازد. رفع سوء تفاهمها در مناقشه اتمی، زمینهساز دخالت کمتر آمریکا در امور کشورهای خاورمیانه است. به علاوه، با کاهش فشارها و حساسیت ها، همکاری روسیه و ایران میتواند اثر قوی تری بر برقراری ثبات و امنیت و مبارزه با تروریسم در منطقه داشته باشد و اگر کشورهای منطقه نیز در این مسیر همراهی لازم را داشته باشند، دخالت امریکا در منطقه خاورمیانه کم تر میشود.
در بیانیه وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه نیز در زمینه پیامدهای توافق جامع هسته ای برای منطقه خاورمیانه، به مسایلی چون «تأثیر مثبت بر ثبات و امنیت کلی جهان و خاورمیانه»، «شکل گیری مستلزمات مهم برای پیشبرد هدف تشکیل منطقه عاری از تسلیحات کشتار جمعی در خاورمیانه»، و «بسیج یک ائتلاف گسترده ضد تروریست در منطقه» تأکید شده بود.
4) روسیه تلاش زیادی برای ورود ایران به سازمان همکاری شانگهای انجام داد، ولی به دلیل تحریم ها چنین هدفی تاکنون محقق نشده است. با رفع تحریم ها، مانع عضویت ایران در سازمان همکاری شانگهای برداشته می شود و با تبدیل همکاری ایران با این سازمان از عضو ناظر به عضو کامل، ارتباطات ایران و روسیه در چهارچوب این سازمان نیز می تواند قوی تر و گسترده تر از گذشته تداوم یابد.
5) لغو تحریمها علیه ایران میتواند به گسترش همکاریهای روسیه و ایران در زمینه انرژی هستهای کمک کند. در نوامبر 2014، قرارداد ساخت دو نیروگاه جدید اتمی در بوشهر و دو سند مهم دیگر همکاری بین ایران و روسیه به امضا رسید. با رفع مانع تبادلات مالی بین دو کشور، این اسناد شانس قوی تری برای تحقق می یابند. به علاوه همکاری های جدید هسته ای بین ایران و روسیه در زمینه راه اندازی مرکز تولید ایزوتوپ های پایدار در سایت فردو و تبادل مازاد اورانیوم با غنای کم با اورانیوم طبیعی شکل می گیرد.
6) این تصور که توافق هسته ای موجب دور شدن ایران از روسیه و حرکت به سوی غرب می شود، دور از واقعیت است. سیاست های ایران و آمریکا در مسایل منطقه ای و جهانی با یک دیگر مطابقت ندارد و در موارد متعددی در تضاد است. ایران تصمیمی برای مذاکره با آمریکا درباره مسایل دو جانبه، منطقه ای و جهانی ندارد و گفتگوها صرفاً در زمینه برنامه هسته ای انجام شد.
اما از سوی دیگر، مسکو و تهران در مسایل منطقه ای مختلف از جمله در آسیای میانه و قفقاز، خزر، افغانستان، و خاورمیانه، اشتراک منافع جدی دارند، و در خصوص موضوعات مرتبط با نظام بین المللی در حال گذار، یک جانبه گرایی امریکا، محدودسازی حاکمیت های ملی و مداخله غربی ها در امور داخلی کشورها، گسترش ناتو، و سپر موشکی اشتراک نظر وجود دارند. در برنامه سیاست خارجی دولت دکتر روحانی، تعمیق و گسترش روابط با روسیه، چین و هند به عنوان یک اولویت اصلی ذکر شده است.
7) یکی از پیامدهای توافق از سوی برخی تحلیل گران، افزایش رقابت روسیه و ایران در بازار انرژی است. "سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه فدراسیون روسیه در مصاحبه با خبرگزاری «راسیا سیوودنیا»، به درستی به این دغدغه چنین پاسخ داد: "نفت ایرانی هیچ گاه از بازار خارج نشد و کارشناسان احتمال افزایش شدید آن را در بازارهای جهانی بحث و بررسی می کنند و این حجم کمی است. ... گاز ایرانی، بر خلاف نفت متحمل هیچ اقدام سخت گیرانه ای نشد و سال های طولانی است که گاز ایرانی به ترکیه ارسال می شود."
حقیقت این است که ایران و روسیه منافع مشترکی در زمینه نفت و گاز دارند که در حفظ ثبات قیمت های بازار جهانی نمود پیدا می کند. ایران و روسیه از جمله در چهارچوب مجمع کشورهای صادرکننده گاز می توانند در مورد تنظیم بازار همکاری نمایند. افزایش ظرفیت های صادراتی نفت ایران نیز زمان بر خواهد بود و بازار خود را با این شرایط تطبیق خواهد داد. ضمن این که سیاست سایر اعضای سازمان اوپک و دیگر صادر کنندگان نیز در مورد قیمت نفت مهم هستند.
8) اگر چه لغو برخی تحریم های تسلیحاتی علیه ایران به 5 و 8 سال آینده موکول شده است، اما این توافق می تواند زمینه ساز گسترش همکاری های فنی – دفاعی ایران و روسیه نیز بشود. ایران و روسیه از گذشته همکاری های مفیدی در این زمینه داشته اند و این همکاری ها در شرایط جدید می تواند به صورت گسترده تری دنبال شود. دستور رییس جمهور پوتین برای لغو ممنوعیت تحویل سامانه دفاعی اس 300 به ایران، تغییر بزرگی را در این مسیر ایجاد نمود.
9) رفع تحریم ها، زمینه ای برای کاهش تأثیر عامل سوم در روابط جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه، به عنوان مانع تحقق بسیاری از طرح های مورد توافق طرفین بوده است. در اعلامیه رییس جمهوری روسیه پس از اعلام توافق نیز بر این نکته تأکید شد که «روابط دو جانبه با ایران یک محرک جدید دریافت کرد و دیگر تحت نفوذ عوامل خارجی نخواهد بود.» در این شرایط، تقویت حضور شرکت های بزرگ روسی در بازار رقابتی ایران و افزایش محصولات ایرانی در بازار روسیه می تواند زمینه های ارتقای قابل توجه حجم روابط دو کشور را فراهم نماید.
10) مناسبات دو جانبه باید فراتر از روابط تجاری و اقتصادی تعریف شود. زمان تحرک بیش تر در همکاری های علمی و آموزشی، گسترش مناسبات گردشگری، تقویت همکاری های منطقه ای و بین المللی با بهره گیری از ابتکارهای جدید است و در این شرایط باید توان خود را به چگونگی ارتقای همکاری ها بین دو شریک قدیمی معطوف نماییم.
*سفیر جمهوری اسلامی ایران در روسیه
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
ده نکته درباره اهميت روابط ايران و روسيه در عصر پساتوافق
۱۴ مرداد ۱۳۹۴ ۱۰ ۵۱ق ظ سفير ايران در روسيه تشريح کرد ده نکته درباره اهميت روابط ايران و روسيه در عصر پساتوافق موج - سفير ايران در روسيه گفت توافق جامع هسته اي مي تواند موجب رفع تحريم هاي مالي و اقتصادي و در نتيجه آسان تر شدن تجارت بين ايران و روسيه شود به گزارش خبرگزاري موجاهمیت روابط ایران و روسیه پس از توافق هستهای از دید سفیر ایران در مسکو
در نوشتهای مطرح شد اهمیت روابط ایران و روسیه پس از توافق هستهای از دید سفیر ایران در مسکو ایلنا سفیر ایران در روسیه با بیان اینکه مناسبات دو جانبه تهران و مسکو باید فراتر از روابط تجاری و اقتصادی تعریف شود خواهان تحرک بیشتر همکاریهای علمی و آموزشی گسترش مناسبات گردشگری تقواستدلال سناتور تندروی آمریکایی درباره ضرورت لغو توافق هستهای با ایران |اخبار ایران و جهان
استدلال سناتور تندروی آمریکایی درباره ضرورت لغو توافق هستهای با ایران تام کاتن سناتور جمهوریخواه و تندروی آرکانزاس و ران دیسنتیس نماینده فلوریدا در مجلس نمایندگان امریکا با درج مطلبی در نشریه معتبر تایم با مرور عقبنشینیهای دولت آمریکا در روند مذاکرات هستهای مدعی شدهاند دول۱۰ نکته درباره اهمیت روابط ایران و روسیه پس از توافق هسته ای
سفیر ایران در مسکو تشریح کرد ۱۰ نکته درباره اهمیت روابط ایران و روسیه پس از توافق هسته ای شناسهٔ خبر 2875542 - چهارشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۰ ۰۶ بین الملل > ایران در جهان سفیر ایران در روسیه با اشاره به روابط تاریخی تهران-مسکو و اهمیت آن ۱۰ نکته مهم را در مورد این روابط پس ازدستور جديد به ظريف و پورمحمدي درباره روسيه |اخبار ایران و جهان
دستور جديد به ظريف و پورمحمدي درباره روسيه کد خبر ۵۲۱۶۹۵ تاریخ انتشار ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۷ ۰۰ - 03 August 2015 خراسان نوشت بر اساس تصميم جديد هيئت وزيران که به مصطفي پورمحمدي و محمدجواد ظريف ابلاغ شده مقرر شده است وزارت دادگستري در اجراي ماده 2 آيين نامه چگونگي تنظيم و انعقاد تواستدلال سناتور تندروی آمریکایی درباره ضرورت لغو توافق با ایران |اخبار ایران و جهان
استدلال سناتور تندروی آمریکایی درباره ضرورت لغو توافق با ایران تام کاتن سناتور جمهوریخواه و تندروی آرکانزاس و ران دیسنتیس نماینده فلوریدا در مجلس نمایندگان امریکا با درج مطلبی در نشریه معتبر تایم با مرور عقبنشینیهای دولت آمریکا در روند مذاکرات هستهای مدعی شدهاند دولت اوباماتوافقهستهای، یک توفیق خوب برای کشور است |اخبار ایران و جهان
توافقهستهای یک توفیق خوب برای کشور است وزیر کشور گفت یکی از دلایل موفقیت استان کرمان وجود وحدت و انسجام داخلی است که قطعا این امر با حمایت امام جمعه صورت گرفته است کد خبر ۵۲۱۹۳۰ تاریخ انتشار ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۳ ۵۳ - 03 August 2015 وزیر کشور گفت یکی از دلایل موفقیت استان کپاسخ صریح صالحی به زاکانی/ شرق تا غرب مهمان ایرانند/ عاقبت یک جدایی/چرخش نگاه اعراب به توافق هستهای |اخبار ای
پاسخ صریح صالحی به زاکانی شرق تا غرب مهمان ایرانند عاقبت یک جدایی چرخش نگاه اعراب به توافق هستهای رایزنی های دیپلماتیک از شرق تا غرب موضوع فساد اقتصادی بابک زنجانی احتمال ائتلاف میان اعتدالیون و اصلاح طلبان در کانون توجه روزنامه های امروز بوده است همچنین موضوع سفر جان کری بعامل اصلی توافق هسته ای که کمتر به آن اهمیت دادیم! |اخبار ایران و جهان
عامل اصلی توافق هسته ای که کمتر به آن اهمیت دادیم پیچ و خم مذاکرات 12 ساله هسته ای سرانجام در وین به پایان راه خود رسید اگرچه هنوز برای ارزیابی نهایی از پیامدهای مثبت و منفی این توافق کمی زود به نظر می رسد اما آنچه شاید در این روزها حوزه مغفول اکثر تحلیل ها و گزارشات است موضوپاسخ صریح صالحی به زاکانی/ شرق تا غرب مهمان ایرانند/ عاقبت یک جدایی/چرخش نگاه اعراب به توافق هستهای/ رابطه دی
پاسخ صریح صالحی به زاکانی شرق تا غرب مهمان ایرانند عاقبت یک جدایی چرخش نگاه اعراب به توافق هستهای رابطه دیدگاه اعتدالی با حقوق زنان رایزنی های دیپلماتیک از شرق تا غرب موضوع فساد اقتصادی بابک زنجانی احتمال ائتلاف میان اعتدالیون و اصلاح طلبان در کانون توجه روزنامه های امروز بجهانگیری: مخالفان توافق هستهای ۴درصد هستند |اخبار ایران و جهان
جهانگیری مخالفان توافق هستهای ۴درصد هستند معاون اول رییسجمهور گفت قدرتهای بزرگ با اعمال تحریم های ظالمانه زندگی و معیشت مردم را هدف قرار داده بودند تا مردم را در تنگنا گذاشته و باعث اعتراض مردم علیه حاکمیت شوند کد خبر ۵۲۲۲۹۰ تاریخ انتشار ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲ ۵۷ - 05 Augustنخستین اظهارنظر احمدی نژاد پس از توافق هسته ای/ حمله نظامی به ایران در روز تحلیف/ نقش پدر اصولگرایان کیست؟/ دخ
نخستین اظهارنظر احمدی نژاد پس از توافق هسته ای حمله نظامی به ایران در روز تحلیف نقش پدر اصولگرایان کیست دختری که اشک ظریف را درآورد نظر آیت الله مکارم شیرازی درباره شبکههای اجتماعی سفر زیارتی خالد مشعل رصدخانه تابناک خبرهایی برای مخاطبان آماده میکند که غیررسمی هستندتوکلی: دولت برای توافق هستهای لایحه بدهد |اخبار ایران و جهان
توکلی دولت برای توافق هستهای لایحه بدهد احمد توکلی اظهار داشت دولت باید توافق هستهای با گروه 1 5 را مانند یک لایحه برای بررسی به مجلس تقدیم کند و گزارش آقای ظریف در مورد کلیات توافق منطقی نیست کد خبر ۵۱۹۸۰۲ تاریخ انتشار ۰۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴ ۰۰ - 26 July 2015 احمد توکلی اظهارموگرینی: توافق هستهای آغازگر فصلی جدید در روابط ایران و جهان است
سهشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۹ ۴۲ مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت که توافق هستهای ایران و گروه 1 5 ضربه محکمی به داعش است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا فدریکا موگرینی مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا همزمان با سفرش به ایران در یادداشتی که در روزنامه گاردین منتشر شدتوصیه های امام جمعه موقت تهران درباره ارزیابی از توافق هسته ای |اخبار ایران و جهان
توصیه های امام جمعه موقت تهران درباره ارزیابی از توافق هسته ای نماز جمعه این هفته تهران به امامت حجت الاسلام صدیقی امام جمعه موقت تهران برگزار شد وی در خطبههای نمازجمعه این هفته اظهار داشت ماه رمضان ماه فوق العادهای بود که باید به خداوند کریم بگویم که زبان ما قاصر از این همه لتوافق هستهای فرصتی برای تقویت تولید داخلی |اخبار ایران و جهان
توافق هستهای فرصتی برای تقویت تولید داخلی رییس جمهوری در جلسه هیات دولت اجرای توافق هسته ای را فرصت بی سابقه ای برای تقویت تولید داخلی و بازارگشایی صادراتی دانست و بر ضرورت برنامه ریزی برای مدیریت هماهنگ روابط اقتصادی خارجی تاکید کرد کد خبر ۵۲۰۵۸۸ تاریخ انتشار ۰۷ مرداد ۱۳۹۴روحانی: در توافق هستهای به هر سه هدف مهم دست یافتیم |اخبار ایران و جهان
روحانی در توافق هستهای به هر سه هدف مهم دست یافتیم در مقام عمل ما دیدیم که مذاکره میتواند موفق باشد اما شرایط موفقیت آن مذاکره را یک ملت باید فراهم کند یک رهبر باید فراهم کند و همه دستاندرکاران باید فراهم کنند مقاومت ملت یک سرمایه بزرگ بود اگر مردم ایستادگی نمیکردند ما-
سیاسی
پربازدیدترینها