واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۴ مرداد ۱۳۹۴ (۱۱:۲۳ق.ظ)
رکود در بازار کار رسمي و ناتواني کارجويان در ورود به مشاغل شناخته شد/مشاغل کاذب از واسطهگري تا کمک دادزن موج - ساير رسانه ها؛ رکود در بازارهاي کار رسمي و ناتواني کارجويان در ورود به مشاغل شناخته شده باعث وفور مشاغل کاذب و زيرزميني در اقتصاد ايران شده است تا جايي که وزير کار، تعداد شاغلان اين بخش را ۷ ميليون نفر ميداند.
مهر نوشت:
۲۳ ميليون شاغل در بازار کار ايران فعاليت دارند، ولي؛ وزير کار ميگويد: اشتغال ۷ ميليون نفر از اينها در بازار غيررسمي و به بياني ديگر کاذب است. کارشناسان ميگويند فضاهاي ايجاد شده در بازارهاي دلالي و فراهم بودن زمينههاي واسطهگري در اقتصاد ايران باعث شده است تا روند رو به رشد مشاغل زيرزميني و کاذب چشمگير باشد.
بازار کار ايران در شرايطي است که بسياري از افراد براي کسب درآمد به سمت مشاغل کاذب و زيرزميني (به معناي غيراستاندارد و غيرقابل رديابي) کشيده ميشوند. در حال حاضر، از ضعفهايي که پنهان بودن فعاليتهاي اقتصادي با خود به همراه دارد، ناتواني دولت در اخذ ماليات از کسب و کارهاي موجود ولي پنهان است.
اما؛ هم اکنون ميليونها نفر در بخش غيررسمي اقتصاد حضور دارند، از اين طريق کسب درآمد ميکنند و روزگار ميگذرانند. برخي سرمايهاي دارند و آن را وارد کار کردهاند و برخي نيز بدون سرمايه به واسطهگري و فروش اجناس خرد مشغولاند.
امروزه فعاليتهاي کاذب و غيررسمي شغلي در همه جاي شهر به راحتي قابل مشاهده است. در کنار خيابانها، در مراکز خريد و پاساژها، در متروها و خطوط حملونقل عمومي و در ميادين شهر عدهاي در حال کسب روزي هستند.
خيلي هم فرقي ندارد چه شغلي داشته باشند، چون در بين آنها از دادزن و کمک دادزن هستند تا کارت پخشکن و گريه کن. همچنين از نوبت گير تا خطنگهدار تاکسي و بسياري عناوين ديگر در بازار مشاغل کاذب و زيرزميني وجود دارد.
شايد يک کارت پخشکن نتواند درآمد مناسبي از بازار کار کشور داشته باشد، اما؛ قطعا کساني که در سالهاي گذشته توانستهاند سرمايههاي خود را در بازارهاي پُرنوسان طلا، سکه و ارز سرمايهگذاري کنند توانستهاند سود خوبي را نيز ببرند، البته ناگفته نماند که برخي غير حرفهايها نيز سرمايههاي خود را در اين بازارها از دست داده و نابود کردند.
با اين حال، وجود ميليونها شغل کاذب و شاغل غيررسمي؛ واقعيتي است که در اقتصاد ايران وجود دارد. کارشناسان عقيده دارند برخي مشاغل کاذب و لوکس اتفاقا تا ۱۰ برابر يک شغل رسمي نيز درآمد دارد. البته دادزنها و کارت پخشکنها اگر بتوانند به اندازه متوسط دريافتي يک تا ۱.۲ ميليوني امسال شاغلان رسمي مشمول قانون کار هم حقوق بگيرند، احتمالا راضي خواهند بود.
حميد حاج اسماعيلي با بيان اين که آمارهاي ارائه شده از مشاغل کاذب و هر آمار ديگري از بازار کار تخميني است گفت: متأسفانه اشتغال مبتني بر توليد نيست و اين مسأله باعث تأثيرات منفي در بازار کار شده است.
اين کارشناس بازار کار اظهار داشت: بازار کار ايران مستعد دلالي است و از اينرو افراد کمتر تمايلي براي دريافت شناسنامه کاري و يا شناسايي شدن زمينههاي شغلي خود ميشوند. از ويژگيهاي مشاغل کاذب عدم پوششهاي قانوني، بيمهاي و مالياتي است.
حاج اسماعيلي ادامه داد: يکي از عواملي که باعث توسعه و افزايش مشاغل غيررسمي و دلالي ميشود، رکود بازارهاي کار رسمي است. توليد کالاهاي بُنجل و بيکيفيت باعث افزايش ظرفيت مشاغل غيررسمي شده است.
وي افزود: امروز پيادهروهاي شهرها از مشاغل کاذب پُر است ولي دولت ميتواند بسياري از اين مشاغل را شناسايي و سازماندهي کند، اما؛ به دليل بيتحرکي دولت در بازار کار رسمي، توجهي به شناسايي و سازماندهي مشاغل کاذب نميشود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]