واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مراقب ظرفیت مردم باشید! تهران - ایرنا- روزنامه ابتکار در سرمقاله خود نوشت: زمانی که دولت قبلی قطعنامه های شورای امنیت و تحریم های علیه ایران را کاغذ پاره می خواند و آنها کار خود را می کردند و ما حرف خود را می زدیم، ناگهان از ابر های تیره تحریم ها سیل های گرانی و تورم و بیکاری و هزار جور نکبت به سمت جامعه روان شد که روان واعصاب و اخلاقیات و زندگی قاطبه مردم را به هم ریخت.
این یادداشت به قلم غلامرضا کمالی پناه در ادامه می افزاید: اوضاع به گونه ای شد که تب سرسام مسکن آنچنان اوج گرفت که دیگر با هیچ مُسکِنی درمان پذیر نیست. خانواده ها هم بکلی قیدش را زده اند. قیمت خودرو یی مانند پراید که مردم معترض بودند که هفت میلیون تومان برای آن بسیار زیاد است و مسئولان هم پیگیر آن بودند ناگهان به جای آنکه بر سه تقسیم شود تا به قیمت منصفانه خود برسد متاسفانه در سه ضرب شد و به بیست و یک میلیون رسید.
قیمت تمام اجناس و خدمات به اوج رسید تا جایی که بسیاری از خانواده ها از غذا و پوشاک و تفریحات و...خود زدند و رفاه آنان تدریجا چنان آب رفته که نان برخی هفته ای یک بار رنگ قاتق را نمی بیند. برخی سالی یکبار به زحمت توان تهیه کفش و لباس برای خود و خانواده را دارند. بسیاری از بیکاری افسردگی گرفته اند. تولیدی ها ورشکسته شده و صاحبانشان یا در گوشه زندان افتاده اند و یا دق کرده و مرده اند. سایه ی یاس و ناامیدی و خشونت و جنایت و چه وچه بر روان و رفتار و ذهن بخشی ازمردم گسترده شده است. همه مردم و حتا خود مسئولان عامل اصلی تشدید این بدبختی ها را تحریم ها و افزایش ناگهانی قیمت دلار می دانستند.
در چنین اوضاع واحوالی دولت تدبیر و امید با وعده رفع همه این نابسامانی ها علم خود را بر افراشت. از گفتگو حرف زد. از امید و اصلاح سخن گفت. از این که عامل همه این گرفتاری ها یعنی تحریم را با تعامل و گفت و گو رفع خواهد کرد. مردم برایش کف زدند. دنیا استقبال کرد. قند در دل گرفتارها آب شد. گرسنگان به معده خود وعده ی چلو و پلو های رنگارنگ دادند. بیکاران برای شغل های آینده خود نقشه ها کشیدند. رویای پراید هفت میلیونی به سر هایی برگشت که قبلا منتظر بودند بتوانند با سه الی چهار میلیون آن را تهیه کنند. تولید ی ها دوباره برای رونق کسب وکار خویش مغازه ها را آب و جارو کردند. دختران دم بخت گل از گلشان شکفت که باز فصل زندگی آغاز شد و باز خواستگاری ها و نامزدی ها و عروسی ها رونق خواهد گرفت. مستاجران سر از پا نشناخته که باز حباب مسکن خواهد ترکید و ترکی مخصوص به خود برای جا گرفتن پیدا خواهند کرد.
دو سال هست که این همه امید وانتظار در دل و سر اقشار گوناگون موج می زند. این آخری ها تا صبح پای گیرنده های خود می نشستند و برای آقای ظریف و تیمش دعا می کردند که بتواند دوام بیاورد و به گونه ای آبرومندانه مذاکرات وین را به اتمام برساند و طومار تحریم ها را برچیند. دعای آنان برآورد ه شد. مردم به کوری اسراییل و عربستان خوشحال شدند و زدند وپایکوبی کردند. همه چیز خوب بود. اگر غیر ازاین بود دشمنان ما اینهمه عصبانی نمی شدند. البته و صد البته که سایه ی شوم جغد جنگ از سر منطقه و ملت ایران برداشته شد و این مهمترین پیامد و حسن این توافق است. بنابراین روحانی تا اینجا کاری کرده کارستان و ناممکن را به ممکن تبدیل نموده است.
شاید اگر هیچ کار مثبت دیگری نکند همین کار آنچنان مهم است که برای قبولی کارنامه اش کفایت می کند. اما روحانی باید به پیامدهای کوتاه مدت این فتح الفتوح توجه ویژه نماید. برخی سخنان در خصوص پیامدها برای تعدیل انتظارات خوب است ولی سخنان مایوسانه از جانب برخی مسوولان دولتی راجع به تاثیرات اقتصادی آن در زندگی روزمره مردم قابل قبول نیست. بی شک کسی انتظار ندارد در روز اول توافق که هنوز مرکب آن خشک نشده همه محدودیت های چندین ساله یکشبه برطرف گردد ولی انتظار افزایش قیمت ها در این دوران نیز غیر قابل هضم نمی باشد.
مسوولان صنعت در اولین واکنش اعلام کردند که قیمت خودرو نه تنها کاهش نمی یابد بلکه ده الی پانزده درصد نیز افزایش خواهد یافت. دلار نیز قرص و محکم سر جای خود راست ایستاده و هیچ کس هم نمی تواند به آن چپ نگاه کند. اصلا هیچی به سمت تامین انتظارات گام بر نمی دارد. قرار است که یارانه هم کاهش یا حذف شود.بر سر شغل و بیکاری چه خواهد آمد تو خود حدیث مفصل خوان از این مجمل. به هر حال مردم قدردان فرصت پیش آمده هستند اما بایست نتیجه تحولات را روی سفره هاشان لمس نمایند.
نبایست فضا برای کسانی که می خواهند از آب گل آلود نا امیدی مردم ماهی مقصود صید کنند باز شود. مردم بایست در دوره تفاهم وتعامل تفاوت وضع زندگی و بهبود معیشت را احساس نمایند. دولت باید بداند که نباید محصول این توافق به گونه ای باشد که مردم به این نتیجه برسند که آفتابه و لگن هفت دست است ولی شام هیچی.
* منبع: روزنامه ابتکار
** اول ** 1337
11/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]