واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: بروز ریزگردها و تنش آب و هوایی از عوامل اساسی تخریب جنگل است قزوین - ایرنا - مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین گفت: بروز ریزگردها و تنش آب و هوایی از عوامل اساسی تخریب جنگل و مرتع است.
علی اکبر اسداللهی روز شنبه به مناسبت روز "صیانت از جنگل" با شعار "جنگل رمز حیات" در گفت وگوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا افزود: از بین رفتن جنگل ها و مراتع زنگ خطری است که جوامع انسانی را تهدید می کند.
وی اظهارکرد: علاوه بر وجود ریزگردها و شرایط اقلیمی، آتش سوزی های گسترده، چرای بی رویه دام، بهره برداری های بی ضابطه از دیگر عواملی است که باعث شده تا در سال های اخیر حجم زیادی از جنگل های کشور نابود شود.
اسداللهی در ادامه یادآور شد: هم اکنون کشور در دوره خشکسالی قرار گرفته و میزان بارندگی زیر متوسط جهانی است و این عامل نیز می تواند روند تخریب جنگل را تشدید و باعث آتش سوزی در عرصه های جنگلی توسط عوامل انسانی نیز شود.
وی تاکید کرد: هرقدر نفوذ انسان به طبیعت بیشتر شود، متاسفانه تعداد آتش سوزی ها نیز به تبع بیشتر می شود در حالیکه روزگاری فقط چوپانان و افرادی که در طبیعت کار می کردند وارد عرصه های طبیعی می شدند اما با ساخت جاده های بسیاری که به دل طبیعت نفوذ یافته اند، رفت وآمد مردم و گردشگران نیز به دل طبیعت بیشتر شده و بی مبالاتی در روشن کردن آتش، موجب به آتش کشیدن عرصه های جنگلی کشور تبدیل شده است.
اسداللهی اضافه کرد: باید آموزش های کافی در این خصوص به مردم داده شود تا بدانند وقتی وارد طبیعت می شوند، باید چه اقداماتی انجام دهند تا باعث تخریب آن نشوند.
وی تصریح کرد: باید برای حفظ جایگاه منابع طبیعی و حراست و حفاظت از آن مردم را بهتر و بیشتر از گذشته آگاه کنیم و اهمیت این عرصه ها را به آنها بشناسانیم.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان قزوین افزود: برای انتقال اهمیت منابع طبیعی و حفظ آن باید حمایت همه جانبه مردم و همکاری تمامی دستگاههای اجرایی را در راستای حراست از منابع طبیعی داشته باشیم.
اسداللهی افزود: منابع طبیعی یکی از ذخیره ها و سرمایه های ملی محسوب می شود که همه باید در ارتقای و ترویج فرهنگ حفاظت از آن گام برداریم.
وی افزود: در حال حاضر تغییرات آب و هوایی، دخالت های انسان در محیط زیست و فرسایش خاک موجب از دست رفتن این ذخیره ملی شده که باید با اجرای برنامه های صحیح، از تخریب منابع طبیعی جلوگیری کنیم.
اسداللهی افزود: از مهمترین برنامه های سازمان حفاظت از منابع طبیعی و آبخیزداری قزوین تقویت پوشش گیاهی است که در این راستا یکهزار هکتار از اراضی قزوین به جنگل های دست کاشت تبدیل می شود.
به گفته وی یکی از مهمترین اقدامات در راستای رسیدگی به جنگل های سنواتی و مدیریت آن ها، برطرف کردن آسیب های وارده به جنگل ها است.
اسداللهی در رابطه با مدیریت جنگل های دست کاشت و حفاظت و نگهداری از آنها گفت: یکی از راه های حفاظت از جنگل های دست کاشت، جلوگیری از آتش سوزی در آنها و استفاده از آتش بر ها در بین پوشش های گیاهی برای جلوگیری از سرایت آتش نقطه ای به کل درختان و پوشش های گیاهی جلوگیری می کند.
مدیرکل منابع طبیعی استان قزوین با اشاره به راهکارهای حفاظت از جنگل های دست کاشت در راستای جوان سازی گونه ها بیان کرد: باید گونه های پیر در جنگل های دست کاشت حرس شده یا مورد استفاده قرار بگیرد، تا گونه های دست کاشت استان جوان سازی شود.
استان قزوین دارای 853 هزار و 485 هکتار مرتع، 29 هزار و 150هکتار بیابان و 28 هزار و 157هکتار جنگل است.
جنگل های ایران که 8.8 درصد مساحت کشور را تشکیل می دهد، از نظر مدیریتی به دو گروه جنگل های شمال و جنگل های خارج از شمال تقسیم می شود.
جنگل های شمال به تمام ناحیه رویشی هیرکانی و خزری اطلاق می شود و جنگل های خارج از شمال نیز در چهار ناحیه رویشی دیگر قرار دارد.
بنا به اظهارات هشتم مرداد ماه جاری محمد درویش عضو هیات علمی بخش بیابان موسسه تحقیقات سازمان جنگل ها و مراتع، آمارها نشان می دهد تا نیم قرن پیش وسعت جنگل های هیرکانی در شمال کشور 6.5 میلیون هکتار بوده اما اکنون به 1.9 دهم میلیون هکتار رسیده است که از این میزان هم 800 هزار هکتار آن مخروبه است.
بررسی عکس های هوایی دوره 50 ساله 1334 تا 1386 توسط سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور نشان می دهد به طور متوسط سالانه دو هزار و 867 هکتار از جنگل های شمال ایران تخریب شده است که اگر این رویه ادامه پیدا کند تا 50 سال آینده در بسیاری از نقاط شمال ایران آثاری از جنگل های بازمانده از دوران سوم زمین شناسی نخواهیم داشت.
7390/ 6128
10/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]