تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 24 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):شيعيان ما كسانى‏اند كه در راه ولايت ما بذل و بخشش مى‏كنند، در راه دوستى ما به يكديگر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829134331




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نوروز صیاد؛ آغاز سالی نو در میانه تابستان


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نوروز صیاد؛ آغاز سالی نو در میانه تابستان قشم - ایرنا - آیین کهن "نوروز صیاد" آغاز سالی نو در میانه تابستان و نشانه ای از شروع فصل تازه صیادی است که امسال نیز همچون سالیان گذشته این جشن با حضور پرشور مردم خون گرم و مهمان نواز روستای سلخ جزیره قشم و گردشگران، پنجشنبه شب برگزار شد.


شاید تصور آغاز فصلی نو در چله تابستان برای بسیاری از مردم کشورمان تازگی داشته باشد، اما در این نقطه از ایران، قرن هاست که آیین کهن نوروز صیاد به صورت خود جوش توسط مردم روستای سلخ در حاشیه جنوبی بخش شهاب جزیره قشم برگزار می شود.
در حالی که گفته می شود این آیین تا چند سال پیش در دیگر مناطق ساحل نشین خلیج فارس نیز برگزار می شد؛ امروز روستای سلخ را می توان یگانه محل برگزاری این آیین و طلایه دار اجرای آیین نوروز صیاد نامید.
آیین کهنی که با طلوع خورشید آغاز و تا پاسی از شب ادامه می یابد و برگرفته از سنت های اجتماعی و فرهنگی مردم این نقطه از کشورمان است.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم در حاشیه برگزاری جشنواره نوروز صیاد در روستای سلخ به خبرنگار ایرنا گفت: این آیین همچون دیگر آیین های ملی کشورمان و برخلاف برخی آیین های وارداتی، رویکردی اجتماعی - فرهنگی و ریشه ای کهن در آداب و رسوم مردم این منطقه دارد.
عبدالرضا دشتی زاده آیین نوروز صیاد را شامل بخش اصلی شنا با هدف افزایش سلامت جسم و بخش های جنبی همچون غواصی، آیین زار درمانی (نوعی موسیقی محلی) قایقرانی با قایق های چوبی، طناب کشی، آیین شوشی (گونه ای از تئاتر میدانی)، آیین رزیف (که اغلب در عروسی ها برگزار می شود) و ارایه غذاهای سنتی همچون تمشی (نوعی نان محلی) و نمایش صنایع دستی مردم روستا اعلام کرد.
وی گفت: در این روز تهیه غذا از ماهیان و صیادی به هر نحو و روشی ممنوع است و مردم به احترام نعمت هایی که از دریا به دست می آورند، گوشت ماهی نمی خورند.
دشتی زاده با بیان اینکه ساحل نشینان جزیره قشم بر اساس تقویم دریایی خاصی زندگی می کنند، یادآوری کرد: با توجه به جایگاه و نقش کلیدی دریا در زندگی و تامین معیشت مردم این خطه، برگزاری آیین نوروز صیاد اهیمت ویژه ای برای ساحل نشینان قشم دارد.
وی با اشاره به اینکه آیین نوروز صیاد ثبت ملی شده است، گفت: به طور قطع ثبت جهانی این آیین می تواند تاثیر گسترده ای در افزایش جذب گردشگران داخلی و خارجی به این جزیره و تقویت اقتصاد جوامع محلی داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه باید جنبه های مختلف چنین آیین هایی توسط پژوهشگران علوم اجتماعی و مردم شناسی بررسی شود، افزود: تشکر از نعمت های الهی فقط یکی از دلایل و جنبه های شناخته شده برگزاری این آیین است و باید بررسی ها و تحقیق ها در این حوزه گسترش یابد.
دشتی زاده با تاکید بر ضرورت مستند نگاری، معرفی این آیین و تلاش برای ثبت جهانی آن، گفت: نوروز صیاد برگرفته از فرهنگ و سنت های ساحل نشینان این خطه از کشورمان است و بی توجهی به آن می تواند به از بین رفتن آداب و سنت های گذشتگان بیانجامد.
وی حضور پررنگ قشر کودک و نوجوان در برگزاری آیین نوروز صیاد را از ویژگی های بارز این آیین برشمرد و گفت: برخلاف برخی آیین ها که فقط قشر خاصی در آن شرکت می کنند، نوروز صیاد با استقبال خوب تمام اقشار و گروه های سنی همراه است.
وی اضافه کرد: از طرف دیگر بسیاری از کشورهای حاشیه جنوبی خلیج فارس به دلیل تشابهات فرهنگی به دنبال ثبت چنین آیین هایی به نام خود در مجامع بین المللی هستند و غفلت در این زمینه می تواند نتایج جبران ناپذیر فرهنگی به دنبال داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه باید تلاش کنیم آیین نوروز صیاد جنبه خودجوش و مردمی خود را حفظ کند، گفت: ورود مستقیم دولت در برگزاری اینگونه آیین ها می تواند باعث از بین رفتن ماهیت اصلی آن شود.
دشتی زاده وظیفه دولت را حمایت غیرمستقیم از این آیین ها و تلاش در جهت ثبت ملی و جهانی آنها اعلام و اضافه کرد: ثبت جهانی آیین های ملی کشورمان از نظر هویتی حایز اهمیت است و پیوستگی فرهنگی مردم حاشیه خلیج فارس را نشان می دهد.
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم وجود مولفه هایی همچون موقعیت راهبردی و ژئوپولبتیک جزیره قشم را از دیگر عواملی برشمرد که بر ضرورت ثبت جهانی آیین نوروز صیاد می افزاید.
دشتی زاده حمایت از آیین های کهن کشور را وظیفه همه نهادهای دولتی دانست و افزود: با توجه به جنبه های فرهنگی - اجتماعی آیین هایی همچون نوروز صیاد، باید تمام دستگاه های متولی این عرصه ها وارد میدان شده و از برگزاری این آیین ها حمایت کنند.
دهدار روستای سلخ نیز در این زمینه به خبرنگار ایرنا گفت: آیین نوروز صیاد یادآور آغاز فصلی نوین در شرایط جوی منطقه و خنک شدن هواست.
محمد دریایی این آیین را مبنای فعالیت های صیادی مردم جزیره قشم دانست و افزود: زمان کاشت و برداشت محصولات کشاورزی مردم جزیره قشم و روستاییان سلخ نیز با تقویم نوروز صیاد برنامه ریزی می شود.
وی با اشاره به برخی تشابهات و تفاوت های آیین نوروز صیاد در گذشته و حال، ادامه داد: مردم روستای سلخ همچون گذشته در آیین نوروز صیاد دل به دریا می زنند و از پیر و جوان در آب های نیلگون خلیج فارس شنا می کنند.
دریایی اضافه کرد: مردم این خطه معتقدند که شنا کردن در این روز موجب از بین رفتن خستگی یک سال تلاش و کار و عاملی در جهت افزایش سلامتی جسمی است.
وی با بیان اینکه به گفته پیشینیان روز نوروز صیاد روزی برای زاد و ولد ماهیان شناخته می شود، گفت: به همین منظور صیادی، پختن و خوردن غذاهایی از گوشت ماهیان در این روز ممنوع است و مردم از اینگونه کارها اجتناب می کنند.
دریایی، مالیدن خاک سرخ جزیره به پیشانی حیوانات خانگی با نیت حفظ آنها از بیماری را از دیگر بخش های آیین نوروز صیاد اعلام کرد.
وی ادامه داد: در این روز حلوای مخصوصی نیز توسط زنان روستا از خرما پخته می شود که بین مردم و گردشگران طرفداران زیادی دارد.
دریایی با بیان اینکه هرساله شاهد افزایش حضور گردشگران داخلی و خارجی در آیین نوروز صیاد هستیم، خواستار احداث جایگاه ویژه ای برای استقرار تماشاگران و افزایش زیرساخت هایی همچون سرویس های بهداشتی برای ارتقاء خدمات دهی شد.
وی تاکید کرد: به طور قطع تامین این زیرساخت ها موجب بهبود شرایط جذب گردشگران و در نهایت راهکاری برای حمایت از آیین های ملی و تقویت جوامع محلی است.
گزارش از سعید زارع کندجانی
2090/6048/1358





















09/05/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 89]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن