واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مناطق عشایری ظرفیتی برای توسعه لرستان - علی معظمی گودرزی* امروزه اهمیت صنعت گردشگری و نقش مهمی در اشتغال زایی و درامد زایی برکسی پوشیده نیست ، بطوریکه بسیاری از کشورها برای بهره گیری از مزیت های صنعت گردشگری در بخش های مختلف تمام توان خود را بکار گرفته اند و رقابت تنگاتنگی برای جذب گردشگران در جهان وجود دارد.
استان لرستان با توجه به وجود بیش از 2 هزار و 500 اثر ثبت شده تاریخی و طبیعی که سه اثر آن تاکنون ثبت جهانی شده است و با آثار معنوی فرهنگی و غنی ظرفیت تبدیل شدن به یکی از قطب های گردشگری کشوررا دارد اما این استان برخلاف قابلیت ها و توان های بالقوه و بالفعل خود ، در مقوله گردشگری در جایگاه واقعی خود قرار ندارد .
عشایر به عنوان بازماندگان زندگی اجداد و نیاکان ما به عنوان میراث داران فرهنگ و ارزش ها و سنت های اصیل ایرانیان به شمار می آیند که شیوه زندگی، تولید و فعالیت های فرهنگی ، هنری و اقتصادی آنان از ظرفیت هایی است که می تواند در گردشگری مورد توجه قرار گیرد .
در حالی که دنیای مدرن زندگی عشایری را در بسیاری از کشورها از بین برده است ،استان لرستان یکی از مناطق عشایرنشین ایران است که بیش از 14 هزار خانوار به صورت کوچ رو و نیم کوچ در آن زندگی می کنند.
عشایر لرستان علاوه بر اینکه نقش مهمی در اقتصاد و تولید لرستان دارند،با آداب و سنن ، جاذبه های فرهنگی و غنای تاریخی ، چشم اندازهای زیبای محیط طبیعی زندگی و صنایع دستی ، شیوه زندگی آنان برگ برنده ای برای گردشگری لرستان در عرصه بین الملل محسوب می شود ، اما عدم شناخت و درک صحیح ازاین ظرفیت و پتانسیل ها موجب شده از این ظرفیت و توانمندی در لرستان به خوبی استفاده نشود و لرستان عشایر نشین هنوز نتوانسته در گردشگری عشایر، جایگاه واقعی خود را پیدا کند.
گردشگران عشایری، زائران پسامدرنی هستند که در پی درک اصالت میراث انسانی زندگی کوچ نشینی گذشتگان هستند و اصالت وجود خود را در یک فضای معنوی به جا مانده از گذشته باستانی انسان می یابند و اصالت معنایی خود را در چشم اندازهای فرهنگی مناطق عشاری جستجو می کنند.
عشایر لرستان دارای آیین ها و سنت های ویژه ای هستند که قطعا این آیین ها به جا مانده از نیاکان ماست که می تواند در بازار مدرنیته و عصر رایانه ، مردم را با زندگی گذشتگان خود آشنا کنند.
آنان قوانین نانوشته خاص خود را دارند شیوه خاص زندگی ، تشخیص گیاهان دارویی در درمان ، احترام بزرگان طوایف ، پیش بینی وضع آب و هوا ، مرگ در جنگ ، مهمان نوازی ، ساختار اجتماعی قدرت و نقش افراد و مشارکت زنان در فضای پر از هیجان کار و تلاش زندگی عشایری می تواند یاداور خاطرات گذشتگان باشد .
ویژگی های فرهنگی ، سور و سوگ ، موسیقی ، شاهنامه خوانی عشایر، برپا کردن چادرو مال کنون (کوچ) هرکدام عالم خود را دارد که هر بیننده را مجذوب می کند.
صنایع دستی تولید فرش،گلیم ،جاجیم و... و نحوه ساخت آنان و تولیدات دامی عشایر و نحوه تولید شیر، ماست ، دوغ ، کشک ، روغن حیوانی ، چنگال (نان سرخ شده در روغن حیوانی) پخت نان ساجی با بو و عطر معطر در دنیای مدرن امروزی که غرق در مدرنیته و زندگی شهری هستند می تواند لحظه های تاریخی خاطره انگیزی را برای آنان رقم بزند.
موسیقی سور ، سوگ و کار عشایر لرستان که تجلی خواسته ها و نیازهای آنان را به صورت عملی نشان می دهد و بازی های محلی چون دال پهلو، قاز و قیز ، کشتی لری ، کشکله شیره ، چرگو و ریلایی هرکدام می تواند لحظاتی شاد و به یادماندنی را به بازدید کنندگان ارائه کند .
ایجاد پایگاه های اینترنتی برای اطلاع رسانی ، انتخاب مناطق نمونه گردشگری در برخی مناطق استان ، ایجاد زیر ساخت های مورد نیاز در مناطق عشایری ، برگزاری تورهای تخصصی طبیعت گردی ، راه اندازی پایگاه معرفی مناطق عشایری استان ، برنامه های تبلیغی از طریق رسانه ها و صدا و سیما، حمایت از پایان نامه های دانشگاهی در این زمینه می تواند گردشگری عشایری لرستان را به جایگاه واقعی خود برساند .
* خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی استان لرستان
07/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]