واضح آرشیو وب فارسی:مهر: مهر گزارش میدهد؛
تفکیک زباله قم معطل اعتبار/ وعدههایی که پشت سر هم سررسید میشوند
شناسهٔ خبر: 2869702 - چهارشنبه ۷ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۷
استانها > قم
قم - طبق آخرین وعدهها کارخانه تفکیک در مقصد شهرداری قم باید تا پایان سال گذشته افتتاح میشد اما وعدهها برای راهاندازی این کارخانه تاکنون به مرحله عمل نرسیده است. خبرگزاری مهر - گروه استانها: ساکنان شهر قم روزانه ۶۵۰ تا ۷۰۰ تن زباله به طبیعت اضافه میکنند. زبالههایی که با تولید شیرابه و گاز گلخانهای خاک، آب و هوا را آلوده میکنند. هزینهای که جمعآوری این زبالهها روی دوش مردم قم میگذارد در مقابل هزینه زیست محیطی آن ناچیز است.تولید شیرابه و گاز گلخانهای تنها بخشی از مضرات محیط زیستی دفن زباله است. مشکلات بیشتری در مورد زبالههایی اتفاق میافتد که سالها در طبیعت مانده و به چرخه طبیعی بازنمیگردند.مثلاً یک شیشه نوشابه حدود ۱۵۰۰ سال، پلاستیک ۱۰۰ سال و قوطیهای کنسرو ۳۰۰ تا ۴۰۰ سال زمان نیاز دارند تا تجزیه شوند. زبالههای تر هم هر چند راحتتر تجزیه میشوند اما به دلیل حساسیت و فسادپذیری مشکلات دیگری به بار میآورند.طلای کثیف نامی است که در دنیا برای زبالهها انتخاب کردهاند. مادهای که امروز یکی از معضلات زیستمحیطی شهر ما محسوب میشود اما در دنیا برای اقتصاد شهرها فرصت ساز است. یکی از بزرگترین علل این تفاوت در نحوه رفتار شهروندی ما است چرا که زباله تفکیک نشده چارهای جز دفن ندارد.
اگر تفکیک از مبدأ اتفاق بیفتد علاوه بر آنکه با کاهش وزن زبالههای تولیدی، هزینه حمل سیر نزولی خواهد داشت، میتوان زبالههای خشک را با بهرهگیری از سیستم بازیافت مجدداً به چرخه تولید بازگرداند اما در حال حاضر درصد اندکی از مردم قم زبالههای خود را تفکیک میکنند.وعده ساخت شهرک صنعتی بازیافت که در سالهای اخیر از زبان مدیران سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم شنیده میشد، یکی از راههای کنترل و کاهش آسیبهایی است که تولید زباله میتواند به محیط زیست و اقتصاد شهرمان وارد کند.بسیاری از بخشهای کارخانه تفکیک در مقصد تکمیل شده اما یک قطعه کلیدی که برای تفکیک پلاستیک لازم است، در گمرک مانده که آن هم معطل پول استحلقه اول شکلگیری چنین مجموعهای ایجاد یک کارخانه تفکیک در مقصد است که بتواند جور ضعف فرهنگ شهروندی در امر تفکیک زباله را به دوش کشیده و زبالههای خشک و تر را از یکدیگر جدا کند.قرارداد این کارخانه ۱۵ ماهه بوده که اردیبهشتماه ۹۲ ابلاغ شده و بنابراین قرارداد مهرماه سال گذشته باید کارخانه تفکیک از مقصد به بهرهبرداری میرسید. آن زمان رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای شهر قم قرار گرفتن برخی تجهیزات مورد نیاز این کارخانه در فهرست تحریمها را دلیل این تأخیر عنوان کرد.مدیرعامل وقت سازمان مدیریت پسماند هم از مشکلات مالی پیمانکار برای راهاندازی این کارخانه سخن میگفت. وعدهها هم از راهاندازی این کارخانه تا پایان سال ۹۳ خبر میداد که البته باوجود گذشت بیش از سه ماه از سال ۹۴ این کارخانه هنوز معطل قطعات کلیدیاش مانده است.مشکل کمبود نقدینگیعباس ذاکریان، رئیس کمیسیون خدمات شهری شورای اسلامی شهر قم این بار کمبود نقدینگی را دلیل تأخیر در راهاندازی کارخانه تفکیک در مقصد میداند.وی در گفتگو با مهر میگوید بسیاری از بخشهای این کارخانه تکمیل شده اما یک قطعه کلیدی که برای تفکیک پلاستیک لازم است، در گمرک مانده که آن هم معطل پول است.
به گفته وی ترخیص این قطعه از گمرک یک تا یک و نیم میلیارد تومان اعتبار میخواهد که پیمانکار با وضعیت فعلی از پرداخت آن عاجز است.تمام زباله تولیدی در شهر قم دفن میشودگویا سازمان شهرداریهای وزارت کشور قرار بوده با پرداخت سود تسهیلات پیمانکار، به این پروژه کمک کند اما مبلغ آنطور که باید تخصیص داده نشده و کار معطل مانده است. بااینحال ذاکریان میگوید راههایی برای حل این مشکل وجود دارد و شاید شهرداری با افزایش سهم آورده خود در این پروژه مشارکتی به راهاندازی زودتر آن کمک کند.در حالت عادی باید زباله خشک به صنایع بازیافتی رفته و زباله تر هم در مسیر تولید کمپوست قرار بگیرد یا از آن انرژی استحصال شودسرپرست سازمان مدیریت پسماند شهرداری قم اما از اختصاص ۲۵۰ میلیون تومان توسط سازمان شهرداریها و دهیاریها برای کمک به پیمانکار پروژه ساخت کارخانه تفکیک در مقصد خبر میدهد.سید عبدالله میرابراهیمی در گفتگو با مهر با اشاره به نیاز یک میلیارد تومانی پیمانکار، از ضرورت تأمین نقدینگی برای راهاندازی هر چه زودتر پروژه گفت.وی با اشاره به اهمیت احداث کارخانه تفکیک در مقصد عنوان داشت: در حالت عادی باید زباله خشک به صنایع بازیافتی رفته و زباله تر هم در مسیر تولید کمپوست قرار بگیرد یا از آن انرژی استحصال شود که در نهایت تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد زباله را مجاز به دفن کردن هستیم اما در حال حاضر تمام زباله تولیدی در شهر قم دفن میشود.خبرنگار: زینب آخوندی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]