واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
دکتر نوربخش : سازمان تامین اجتماعی میزان الحراره اقتصاد کشور است
روز نو : در شماره 139 هفته نامه تجارت فردا پرونده ویژهای با موضوع سازمان تأمین اجتماعی منتشر شده است و این نشریه اقتصادی وضعیت سازمان تأمین اجتماعی را در گفتگو با دکتر سید تقی نوربخش بررسی و تحلیل کرده است.
به گزارش اداره کل روابط عمومی سازمان تأمین اجتماعی، در پرونده ویژه هفته نامه تجارت فردا علی اصغر سعیدی، جامعه شناس و عضو شورای سیاستگذاری این هفته نامه در یادداشتی با عنوان مسئله نظام تأمین اجتماعی در ایران به بررسی ساختار نظام رفاه و تأمین اجتماعی در ایران پرداخته است.
در این پرونده ویژه، ابراهیم علیزاده در مطلبی با عنوان گذرگاه موقت؛ وضعیت سازمان تأمین اجتماعی در دولتهای نهم و دهم در دورههای مدیریتی مختلف را به صورت اجمالی بررسی کرده است. رامین فروزنده نیز در یادداشتی با عنوان دوراهی تأمین نگاهی به دشواری دخل و خرج سازمان تأمین اجتماعی انداخته است.
این نشریه همچنین گفتگویی نیز با دکتر محمدحسین شریف زادگان وزیر سابق رفاه و تأمین اجتماعی و مدیرعامل پیشین سازمان تأمین اجتماعی داشته است. وزیر پیشین رفاه در گفتگو با این نشریه به طرح دیدگاههای خود در رابطه با سازمان تأمین اجتماعی پرداخته است.
دکتر سیدتقی نوربخش، مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی نیز در گفتگویی تفصیلی با این نشریه اقتصادی شرایط فعلی این سازمان و فعالیتهای صورت گرفته در دولت تدبیر و امید در حوزه تأمین اجتماعی را تشریح کرده است.
مهمترین محورهای سخنان دکتر نوربخش در مصاحبه با هفته نامه تجارت فردا بدین شرح است:
*از سال 86 از نقطه سر به سری در سازمان تامین اجتماعی گذشتهایم؛ یعنی در واقع دیگر مجبور بودیم یا مصارف خود را کنترل کنیم یا کمبود منابع را با سه روش جبران کنیم. در واقع در سالهای اخیر با این سه روش کسریها می توانست جبران شود. یا فروش سرمایه انجام بگیرد که خط قرمز صندوق بیمه است. یا ممکن است در این سالها تسهیلات بانکی برای پرداخت تعهدات گرفته شده باشد یا اینکه تعهدات را انجام ندادهایم.
*500 میلیارد تومان در اواخر دولت دهم برای پرداخت عیدی سال 91 گرفته شده بود و سودی حدود 150 میلیارد تومان هم روی آن آمده بود که تازه ما سه هفته پیش توانستیم آن را تهاتر کنیم.
*در واقع سال گذشته اولین سالی بود که بیش از نرخ تورم میزان مستمری را افزایش دادیم تا بتوانیم جبران مافات قبل را کنیم. مثل خیلی از مافات دیگری که دولت جناب آقای روحانی دارد جبران میکند.
*ما تنها در خرداد ماه امسال حدود 4200 میلیارد تومان مصارف داشتیم که این رقم برای سه ماهه ابتدایی امسال به حدود 11 هزار و 500 میلیارد تومان میرسد. این میزان معادل حدود 27 تا 28 درصد کل منابع تخصیص داده شده کشور در این مدت سه ماهه است.
*سازمان تأمین اجتماعی دو خصوصیت ویژه دارد؛ اولاً اینکه میزانالحراره اقتصاد کشور است، دوما اینکه در این جنگ تمام عیار اقتصادی سنگر اول دفاعی در مقابل حملاتی است که در این جنگ وارد میشود. شما شاهد بودید در دورهای که حقوق کارمندان بعضی از وزارتخانهها با چند روز تأخیر پرداخت میشد ما یک روز هم تأخیر در پرداخت مستمری نداشتیم.
*از سال 54 تا سال 84 یعنی 30 سال مجموع بدهی دولت به این سازمان چهار هزار و 200 هزار میلیارد تومان بود اما از سال 84 تا سال 92 این رقم به 60 هزار میلیارد تومان رسید. یعنی در 30 سال میزان بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی چهار هزار و 200 میلیارد تومان بود و در هشت سال از 84 تا 92 این میزان 55 هزار میلیارد تومان بوده است.
*اگر تعهدات همچنان رو به صعودی باشد و ما از آن نقطه سربه سری بگذریم دیگر وضعیت خیلی خطرناک است. حتی اگر تعهدات هم داده شود و ما از نقطه سر به سری بگذریم باز هم وضعیت بسیار خطرناک است.
*تا پیش از این در سرمایهگذاریهای سازمان تامین اجتماعی از گاوداری وجود داشته تا لوازم الکترونیک، نفت، گاز، سیمان، دارو و... که اینها در واقع باید اصلاح ساختار شوند و بعد وارد عرصههایی شویم که هم به توسعه ملی کمک کند و هم حاشیه ریسک کمتری داشته باشد.
*روند کارها بیشتر به سمت بازار بورس باید باشد، چرا که قابلیت نقدشوندگی و حاشیه ریسک کمتر در این روش وجود دارد. این منابع برای سازمان تامین اجتماعی ذخایر محسوب میشوند و به همین دلیل ما نمیتوانیم با این ذخایر دست به کارهای اقتصادی با ریسک بالا و سود بالا بزنیم.
*طبق قانون تأمین اجتماعی در صورتی که کارفرمایی مشکلاتی داشته باشد سازمان مختار و مجاز است که بخشی از اینها را به صورت املاک و مستغلات دریافت کند. یعنی در واقع تهاتر کند. طبیعتاً در سالهای متوالی این املاک که تجمیع پیدا کردند، حالا به نوعی فریز شدهاند که برای آن برنامههای فروش در نظر گرفته شده است.
*از آنجایی که امنیت اجتماعی مهمترین تولید سازمان تامین اجتماعی محسوب میشود ما هم سعی کردیم که این سازمان را از حاشیهها خارج کنیم.
*معاملهای انجام شده بود که 200 میلیارد تومان را تضییع کرده بودند که اکنون این دارایی به سازمان تامین اجتماعی برگشته است. یا زمینی که قیمتش 400 میلیارد تومان بود و به 40 میلیارد تومان فروخته و حتی تصرف شده بود را ما توانستیم برگردانیم.
*آسیبهایی که به سازمان تامین اجتماعی به دلیل رعایت نشدن منطق بیمهای و معادلات بیمهای حاکم بر صندوق بیمه اجتماعی شد، بیش از این بریز و بپاشهایی است که در گزارش تحقیق و تفحص به آنها اشاره شده است.
*چکهای سازمان تامین اجتماعی به بابک زنجانی، هنوز به سازمان عودت داده نشده و بر روی این چکها یکسری پردازشهایی انجام شده که آنها هم بحثهایی است که پرونده آن را سازمان دارد دنبال میکند.
* تصور کنید در این اتاقی که من الان دارم با شما صحبت میکنم، یک دوربین مخفی نصب کرده باشم و بعد از حضرتعالی فیلمبرداری کنم و بروم در صحن مجلس این را پخش کنم، چه خواهد شد؟ این اتفاقها آثاری بر روی اعتمادسازی سازمان و شرکای اجتماعیاش، بیمهشدگان، کارگران، مردم و حتی پرسنل خود سازمان میگذارد که من فکر نمیکنم قابل ترمیم باشد.
*آمارهای ما بیانگر رشد اشتغال در دولت آقای دکتر روحانی است. آن طور که ارزیابیهای ما نشان میدهد تعداد بنگاههایی که در دولت روحانی ایجاد و کارآفرینی شده بیش از بنگاههایی است که با مشکل تولید روبهرو بودهاند.
تاریخ انتشار: ۰۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]