واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: کشور عراق در سالهاي اخير همواره جزو مقاصد اصلي محصولات ايران بوده است. نزديکي جغرافيايي و همچنين قرابت فرهنگي باعث شدهاست توليدکنندگان ايراني بتوانند وارد بازار اين کشور شوند و محصولات خود را به فروش برسانند.
به گزارش تراز ، طبق آمار گمرک جمهوري اسلامي از تجارت خارجي ايران در سال 1393 ايران در حدود 6.2 ميليارد دلار کالا به عراق صادر کرده و در مقابل تنها 60 ميليون دلار از اين کشور کالا وارد کرده است. به اين ترتيب تراز تجاري ايران با عراق بيش از 6.1 ميليارد دلار مثبت است و عراق بالاتر از افغانستان، ترکمنستان، پاکستان و مصر در صدر کشورهاي با تراز مثبت تجاري ايران در سال 1393 قرار دارد. در جدول زير کشورهاي طرف معامله با بيشترين تراز تجاري مثبت طي سال 1393 نشان داده شده است.
همچنين در سالهاي اخير به دليل اتفاقاتي که در اين کشور رخ داده بنا به گواه آمار صادرات ايران به عراق رشدي فزاينده داشته و از 370 ميليون دلار در سال 1383 به 6.2 ميليارد دلار در سال 1393 رسيده است. در طول 10 سال اخير افزايش صادرات به کشور عراق، يکي از دلايل اصلي رشد صادرات غيرنفتي ايران به شمار ميرود. در نمودارهاي زير روند تجارت کالاي ايران و عراق در 10 سال گذشته نشان داده شده است.
همانطور که از نمودارمشخص است در فاصله سالهاي بين 1383 الي 1391 ميزان صادرات ايران به عراق روندي فزاينده داشته و به طور ميانگين رشد 43 درصدي را در هر سال تجربه کرده است. اما متأسفانه اين روند افزايشي در دو سال گذشته متوقف شده و صادرات ايران به عراق در حدود 6 ميليارد دلار ثابت مانده است. عدم افزايش صادرات ايران با وجود ظرفيتهاي بالاي بازار عراق که به دليل موقعيت جغرافيايي و فرهنگي بازاري مناسب براي فروش محصولات ايراني به شمار ميرود، نشان از ضرورت برنامه ريزي مناسب براي تثبيت و گسترش جايگاه محصولات ايراني در عراق دارد. همچنين ميزان واردات ايران از عراق نيز از سال 1390 روندي نزولي داشته است.
در سال 1393 عمده محصولات صادراتي غيرنفتي ايران به عراق را سيمان، کاشي و سراميک، ماست، گوجه فرنگي و مواد شروع کننده و تسريع کننده واکنش شيميايي تشکيل دادهاند. در مقابل واردات ايران از عراق، که حجم چنداني ندارد، عمدتا قراضه و ضايعات مس و آلومينيوم بودهاست. در جدول زير عمده محصولات صادراتي ايران به عراق نشان داده شده است.
در ماه گذشته دولت عراق در اقدامي غير منتظره تعرفه کالاهاي وارداتي خود را افزايش داد که پس از مدتي به دليل گفت و گوهاي انجام شده دولت اين کشور تحت فشارهاي زياد اين تصميم را ملغي کرد و سطح تعرفهها را دوباره کاهش داد. با اين حال در زمان کوتاهي که تعرفه واردات اين کشور بالا بود صادرکنندگان ايران از عدم صرفه اقتصادي صادرات به عراق سخن به ميان آوردند و حتي برخي صادرکنندگان صادرات خود را متوقف کردند.
چنانچه ايران با عراق يک قرارداد تجاري که به امضاي مسئولين عالي رتبه دو طرف رسيده باشد، نداشته باشد، هر زمان ممکن اين اقدام تکرار شود و سطح تعرفههاي واردات عراق دستخوش تغيير شود، اين امر صادرات ايران به عراق را دچار نوسان خواهد کرد.
از سوي ديگر يکي از ابزارهاي معمول دنيا براي افزايش سطح تعاملات تجاري و همچنين اطمينان از پايدار ماندن اين تعاملات در بلند مدت، انعقاد قرارداد تجارت آزاد است. تجارت آزاد موجب ميشود کالاهاي توليدي در کشور طرف معامله در مقايسه با کالاهاي ديگر کشورهاي جهان مزيت قيمتي پيدا کند و به اين ترتيب واردات اين کالاها افزايش يابد.
در اين نوع قراردادهاي تجارت آزاد تنها کالاهايي مشمول کاهش تعرفهها ميشوند که در کشور طرف معامله توليد شده باشند و از آنجا که عمده صادرات کشور عراق نفت است، امکان صادرات غيرنفتي چنداني به ايران ندارد علاوه بر آن از درآمدهاي نفتي زيادي برخوردار است و ميتواند واردات زيادي از ايران داشته باشد. اما ايران با توجه به ظرفيتهاي بالاي توليدي خود، در صورت انعقاد قرارداد تجارت آزاد ميتواند صادرات خود به عراق را افزايش دهد و از پايدار ماندن صادرات خود اطمينان حاصل نمايد.
با توجه به آنچه گفته شد لازم است ايران به منظور حفظ جايگاه خود در بازار عراق، يک قرارداد تجارت آزاد با اين کشور منعقد نمايد.
منبع جدول و نمودار: گمرک جمهوري اسلامي ايران
منبع: خراسان
زمانبندی انتشار: 5 مرد 1394 - 09:28
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]