واضح آرشیو وب فارسی:الف: کشف فسیل مار چهار دست و پا +تصاویر
تاریخ انتشار : شنبه ۳ مرداد ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۴۳
به گزارش «کورئو دل اورینکو»، گروهی از محققان روز گذشته در برزیل فسیل یک نوع مار چهار دست و پا را که به عنوان نخستین فسیل شناخته شده از این گونه مار میباشد را یافتند. به گزارش فارس، فسیل این مار (تقریبا به شکل مارمولک) دارای 20 سانتیمتر طول میباشد که در طول دوره کرتاسه زیرین (کرتاسه سومین و آخرین دوره جغرافیایی که زمین متعلق به این دوره است) بین 146 و صد میلیون سال پیش در «پانگهآ» زندگی میکرده است. «پانگهآ» یک قاره بسیار بزرگ بوده که تمام جرم خشکیهای زمین را شامل میشده است و این قاره بزرگ در «پرمین» در دوره «ژوراسیک» به وجود آمده و در این دوره «پانگهآ» شروع به تجزیه میکند و در نتیجه قارههای «گندوانا» و «لوراسیا» شکل میگیرند و به وسیله دریای «تتیس» از هم جدا میشوند. فسیل این مار دارای چهار دست و پا (دو تا در جلو و 2 تا در عقب اندام) و با 5 انگشت نوک تیز میباشد. با وجود اینکه این نخستین باری نیست که یک فسیل مار چهار دست و پا یافت میشود اما این باور وجود دارد که فسیل این نوع مار از اجداد مستقیم مارهای مدرن میباشد. محققان «تتراپودوفیس آمپلکتوس» را به این گونه جدید مار نام نهادند که نه تنها از دست و پاهای ظریف خود برای راه رفتن استفاده میکرده بلکه برای به دام انداختن طعمه برای خود نیز از آنها بهره میبرده است.
فسیل این مار نشان میدهد که این جانور، جانوری آبزی نمیباشد بلکه خزنده بوده است و این مسئله این ایده را که مارها در زمین تکامل یافتهاند را تقویت میکند. این موضوع که مارها در زمین و یا در آب به تکامل رسیدهاند، یک بحث طولانی مدت در میان دیرینهشناسان بوده است. «نیک لونگریچ» محقق دانشگاه «بث» در انگلستان و یکی از مؤلفان مطالعه پیرامون این موضوع اعلام کرد که فسیل این گونه مار از بدویترین مارهای شناخته شده میباشد و بسیار واضح است که آن یک جانور آبزی نیست. «لونگریچ» در ادامه گفت: شکل دم این مار نشان میدهد که این جانور مناسب برای شنا کردن نبوده است و هیچ نشانهای از وجود بالهای ماهی مانند در آن دیده نمیشود اما در عوض قطر اندام بلند و پوزه کوتاه این مار از خصوصیات یک جانور خزنده میباشد. دست و پاهای جلویی و عقبی فسیل این مار (به ترتیب 7 و 4 میلیمتر) بسیار کوچک و ظریف میباشند.
«برونو سیموس» کارشناس و متخصص امور مربوط به مارها در موزه تاریخ طبیعی «لندن» از شرایط حفاظت فسیل این گونه مار بسیار شگفتزده شده است. «سیموس» در این راستا افزود:کشف فسیل این مار برایمان بسیار شگفتانگیز است به ویژه به دلیل شباهت آن به مارهای در حال حاضر و تاکید کرد که فسیل این مار چهار دست و پا به ما نشان میدهد که اجداد مارها به چه صورت بودهاند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 162]