واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ مرداد ۱۳۹۴ (۱۴:۵۱ب.ظ)
رئيس سازمان هواشناسي کشور به انتقادهاي مطرح شده پاسخ داد موج - رئيس سازمان هواشناسي کشور اعلام کرد: در وقوع سيل عوامل متعددي علاوه بر ميزان بارشها دخيل هستند، اما؛ در سازمان هواشناسي کشور پيشبيني سيل تنها با توجه به ميزان بارش احتمالي انجام ميشود.
به گزارش خبرگزاري موج، سازمان هواشناسي کشور در پاسخ به انتقادهاي مطرح شده نسبت به اين سازمان بعد از بارشهاي اخير و وقوع سيل در برخي استانها توضيحاتي به شرح زير ارائه کرده است:
احتراما پيرو موضوعات مطرح شده در رسانهها بخصوص صداوسيما در خصوص پيشبيني وضعيت هوا در روزهاي گذشته به عرض ميرساند که در سازمان هواشناسي کشور پيشبيني سيل تنها با توجه به ميزان بارش احتمالي انجام ميشود. حال آن که در موضوع سيل عوامل بسياري مانند: نفوذپذيري خاک، مهندسي رودخانه، موانع طبيعي (وجود درختان خشک در مسير رود)، موانع مصنوعي (بندها و پلهاي غير استاندارد)، ساختوساز در حريم رود، تغيير کاربري خاک و پوشش گياهي حوضه آبريز اثرگذارند.
بر اساس خروجي مدلهاي عددي ميزان بارش محتمل در حوضههاي آبريز کن و سيجان در روز واقعه (يکشنبه ۲۸تير ۱۳۹۴) حدود ۱۰ تا ۱۵ ميليمتر پيشبيني شده بود که با اين ميزان بارش، احتمال وقوع سيل تقريبا صفر است. گزارشهاي دريافتي از ايستگاههاي بارانسنجي تقريباهمين اندازه بارش را تأييد ميکنند. بارشهاي تجمعي گزارش شده در حوضه کن حدود ۲۰ ميليمتر و در حوضه سيجان حدود ۱۵ ميليمتر بوده است. پرسشي که باقي ميماند اين است که پس چرا سيل رخ داده است؟ همانگونه که در بالا عرض شد به نظر ميرسد عوامل ديگري در اين موضوع نقش داشتهاند. بر اساس گزارشهايي که در مجلس ارائه شد ارتفاع آب را تا ۱۰ متر گفتند. اين بدان معني است که آب حاصل از بارش در پشت مانعي جمع شده و به صورت ناگهاني تخليه شده است که ارتفاع آب را در پايين دست تا اين حد بالا برده و سبب خسارات جاني و مالي فراوان شده است. البته حضور گسترده مردم در منطقه، به سبب تعطيلات، عامل ديگري در افزايش تلفات جاني بوده است.
سازمان هواشناسي کشور در سه اطلاعيه متوالي که اولين آن در روز چهارشنبه، ۲۴ تير، صادر شد وزش باد شديد، بارشهاي رگباري، رعدوبرق و گردوخاک را براي بعدازظهر روز يکشنبه پيشبيني و در اطلاعيههاي بعدي نيز تکرار کرده که تماماً به وقوع پيوسته است و پيشتر در خصوص دليل عدم ذکر وقوع سيلاب توضيح داده شد.
بديهي است که براي پيشگيري از خسارتهاي ناشي از بارشهاي معمولي و يا حتي شديد؛ به ويژه در حوضههاي کوچک مانند مناطق شمال تهران و البرز، لازم است مسائلي که در بالا به آنها اشاره شد را با همکاري سازمانهاي ذيربط مانند سازمان آب وزارت نيرو، سازمان مديريت بحران، سازمان جنگلها و مراتع، فرمانداريها و شهرداريها رفع کرد. علاوه بر اين با توجه به اينکه در سامانه هشدار سريع اصليترين واکنشگر خود مردم هستند، لازم است در راستاي ظرفيتسازي و افزايش اطلاعات مردم و چگونگي واکنش آنها در هنگام مواجهه با هواهاي مخرب و بلاياي طبيعي با استفاده از رسانههاي گروهي؛ به ويژه صداوسيما اقدام گردد.
متأسفانه برخي اظهار نظرهاي غير کارشناسي و غير مسوولانه مانند آنچه که توسط يکي از اعضاي محترم شوراي شهر تهران از طريق شبکههاي صداوسيما و رسانههاي گروهي پخش شد حاصلي جز تشويش اذهان عمومي و تخريب سازمان هواشناسي به دنبال نخواهد داشت. ايشان دادههاي ديدباني را که توسط خود سازمان تهيه شده و براي سازمان هواشناسي جهاني ارسال شده است را از طريق يک سايت خصوصي هواشناسي به نام Weather Underground دريافت کرده و به عنوان پيشبيني ۱۰ روزه سازمان هواشناسي جهاني براي تهران ارائه کرده است.
اين در حالي است که سازمان هواشناسي جهاني اساسا کار پيشبيني انجام نميدهد و وظيفه آن تنها هماهنگي بين سازمانهاي ملي هواشناسي و مراکز جهاني است. ايشان به سبب نداشتن تخصص هواشناسي و عدم آشنايي به زبان تخصصي حتي از متن انگليسي هم متوجه نشدهاند که Weather History پيشبيني نيست، بلکه دادههاي ديدباني است به عبارت ديگر اطلاعات ارائه شده حاصل پيشبيني نيست، بلکه مستندسازي وقايع روي داده است که بعد از وقوع جمعآوري ميشود.
در پايان يادآور ميشود که بارشهاي اخير تا روز يکشنبه ۲۸ تير ۱۳۹۴ هشت استان را درگير پديده آبگرفتگي معابر و سيل کرد که تماما توسط ادارات هواشناسي استان و باهم آهنگي مرکز پيشبيني ستاد مرکزي به صورت اطلاعيه و اخطاريه از چند روز قبل به اطلاع مردم و مسوولين استاني رسانيده شد. علاوه بر اين قبل از رخداد بارش، وزش باد شديد و گردوخاک در تهران و کرج، شرايط اضطراري به صورت حالبيني رصد شده و دوباره از طريق تلفن به سازمان مديريت بحران و سازمان امداد و نجات اطلاعرساني شد که متعاقبا آن سازمان امداد و نجات اخطاريه وضعيت هواي مخرب را چند ساعت قبل از وقوع به مديران استاني خود اعلام نمود.
داوود پرهيزکار
معاون وزير راه و شهرسازي و رئيس سازمان هواشناسي کشور
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 131]