تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 8 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):كسى از شما موهاى سبيل و موهاى زير بغل و موى زير شكم خود را بلند نكند؛ چرا كه شيطان...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1845881203




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نفقه انفاقی الزام آور برای زوج به زوجه


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نفقه انفاقی الزام آور برای زوج به زوجه تهران- ایرنا- نَفَقه که در لغت به معنی هزینه، خرج هر روزه و خرجی آمده است، یعنی انفاق و کمک کردن از باب نیکوکاری که البته گاهی مانند نفقه به زوجه الزام آور است.


طبق ماده 1107 قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران نفقه شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینه های بهداشتی و درمانی و هرآنچه که به صورت عادت یا احتیاج لازمه زندگی وی می باشد.(ماده 1107)
قانون این حق را به زن داده است که مطابق ماده 1111قانون مدنی درصورت استنکاف شوهرش از دادن نفقه به دادگاه مراجعه کرده و دادخواست دریافت مهریه بدهد که در این صورت دادگاه میزان نققه را توسط کارشناسی که دادگاه تعیین می کند، زوج را به دادن آن محکوم می کند.
طبق ماده قانون1129 قانون مدنی در صورتی که شوهر پس از شکایت زن از دادن نفقه خودداری کرد و توجهی به حکم دادگاه نکرده و باز هم نفقه نداد، در این صورت دادگاه در صورت عدم پرداخت برای بار اول اجباربعد توقیف اموال و بعد زندان و در صورتی که این مراحل را طی کرد یا اصلاَ در مرحله اول خوداری و امتناع از آن زن می تواند تقاضای طلاق بدهد و دادگاه شوهررا مجبور به طلاق دادن زن می کند و علاوه براین در صورتی که شوهر به دلیل بیماری یا از کار افتادگی از دادن نفقه عاجز باشد، قاضی می تواند او را مجبور به طلاق همسرش کند.
یک وکیل پایه یک دادگستری در خصوص نفقه در گفت و گو با ایرنا می گوید: نفقه زن با توجه به امورمتعارفی که زن با آن سر و کار داشته تعیین می شود.
فرهاد شهبازوار ادامه می دهد: ماده 1107 قانون می افزاید که اگر زن احتیاج به خادم داشته باشد همسرش باید این موضوع را فراهم کند.
وی، معیار میزان نفقه را وضع زن در خانواده تشکیل شده و وضعیت مالی شوهرش بیان می کند و می گوید: هزینه های درمانی و دارو نیز بر عهده شوهر است.

** عدم امکان مطالبه نفقه در عقد انقطاعی
به گفته این وکیل دادگستری، با توجه به ماده 1113 در عقد انقطاعی زن حق گرفتن نفقه ندارد مگر اینکه در ضمن عقد شرط شده باشد و عقدشان در این صورت جاری شده باشد.

** چه مواقعی مردها می توانند نفقه پرداخت نکنند
اگر چه در قانون مدنی و کیفری ایران نسبت به پرداخت نفقه تاکید بسیاری شده است تا به این وسایل مردان ملزم به پرداخت حق و حقوق شرعی و قانونی همسر خود باشند اما در مواردی نیز به آنها اجازه داده شده است که از پرداخت آن خودداری کنند و مهمترین چراغ سبز قانون مدنی برای ندادن نفقه به زن ماده ی 1108 قانون مدنی است که می گوید: هرگاه زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع کند مستحق نفقه نخواهد بود .
شهبازوار در این باره می گوید: طبق این ماده عدم تمکین مجوزی برای ندادن نفقه است البته تمکین تابع عرف اقوام و نزدیکان نیز است.
وی در خصوص تعریف واژه حق تمکین بیان می دارد: در اصطلاح قانونی یا حقوقی، تمکین عبارتست از برآوردن نیازهای شوهر واجابت کردن خواسته های مشروع او.
این وکیل دادگستری از جمله موارد تمکین را اقامت دراقامتگاه دایمی شوهر عنوان کرده و می گوید: یعنی زن برای دریافت نفقه باید در خانه شوهر زندگی کند مگر یک استثنا و آن اینکه در خود عقد ازدواج شرطی غیر از آن شده باشد که زن در منزل دیگری یا خانه دیگری زندگی کند .
وی ادامه می دهد: اگر زن بدون دلیل موجه و بدون موافقت شوهر خانه را ترک کند و حتی در خانه پدر یا مادر خویش اقامت کند مرد می تواند ازدادن نفقه وی امتناع کند و آن را پرداخت نکند.
مورد دیگر، الزام زن به حسن معاشرت با شوهر خویش است یعنی زنی که بدون دلیل موجه از تمکین خودداری کند، زن ناشزه یعنی نافرمان و خاطی نامیده می شود و در این صورت علاوه بر اینکه مرد از دادن نفقه معاف خواهد بود بلکه می تواند تقاضای طلاق وی را نیز از دادگاه بخواهد و می تواند تجدید فراش ( زن دیگر اختیار کردن ) کند .
سوء رفتار زن یا انتخاب شغلی مغایر با شئون اخلاقی و وظایف زناشویی و داشتن معاشران فاقد صلاحیت اخلاقی از دیگر موارد نشوز محسوب خواهد شد. البته تمکین به معنای تسلیم بی چون چرای زن در مقابل مرد و پاسخ دادن به خواسته های نا مشروع وی نیست. چنانچه زن به دلیل عذر شرعی یا مسایل پزشکی قادر به ایفای وظایف زوجیت نباشد یا برای انجام واجب شرعی ناچار باشد به مسافرت برود و از شوهراجازه نگیرد ناشزه محسوب نمی شود و نفقه وی بر عهده شوهر است.

**نفقه زن پس از مرگ یا طلاق همسر
آیا زن پس از طلاق هم مستحق نفقه است یا آنکه نفقه ای به وی تعلق نمی گیرد.
ماده 1109 قانون مدنی در این خصوص تصریح می دارد: زنی که طلاق رجعی گرفته (طلاقی که تا مدتش تمام نشده است مرد می تواند رجوع کند ) در زمان عده اش که عده آن سه طهر است نفقه اش بر عهده مرد است مگر آنکه طلاق در زمانی واقع شده باشد که زن تمکین نکرده باشد (نشوز کرده باشد ).
شهبازوار می گوید: اما اگر طلاق به دلیل فسخ نکاح یا طلاق باین رخ داده باشد زن تنها در صورتی که حامله باشد تا زمانی که فرزندش به دنیا خواهد آمد، حق نفقه دارد و در غیر از این مورد حق دریافت آن را ندارد.
وی اضافه می کند: قبل از اصلاح قانون مدنی در سال 1381، زن پس از مرگ شوهرش نفقه ای دریافت نمی کرد اما با اصلاحیه ای که درهمین سال 1381 طبق ماده 1110 زن در ایامی که در عده وفات شوهرش است نفقه دریافت می کند و این نفقه در صورتی که مرد خودش دارایی داشته باشد از دارایی خودش و در غیر این صورت از اموال اقارب (اشنایان و خانواده فوت شده ) که پرداخت نفقه بر عهده آنان است، تامین خواهد شد .

** نفقه چگونه نقد می شود
به گفته این حقوقدان، زنی که همسرش از پرداخت نفقه به وی خودداری می کند، هم می تواند شکایت کیفری کند و هم می تواند دادخواست حقوقی ارائه نماید.
زن در یک برگ عادی شکایت خود را نوشته و آن را به دادگاه ارائه می‎دهد. در این صورت به شکایت وی خیلی سریع رسیدگی می شود و مرد ملزم و محکوم به پرداخت نفقه خواهد شد. در این صورت اگر مرد از پرداخت نفقه خودداری کند، به زندان خواهد رفت.
شهبازوار می افزاید: البته لازم به ذکر است که نفقه مربوط به زمان حال از طریق کیفری قابل مطالبه و نفقه مربوط به گذشته با ارائه دادخواست حقوقی قابل پرداخت است.
ماده 642 قانون مجازات اسلامی مقررمی دارد که: هر کس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین ندهد یا از تادیه نفقه دیگر اشخاص واجب النفقه امتناع کند، از طرف دادگاه از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس محکوم خواهد شد.

**جرم مستمر :
این وکیل دادگستری اظهار می دارد: نفقه از جمله جرایم مستمر به شمار می رود یعنی از آنگونه جرایمی است که در صورت عدم پرداخت، به دفعات قابل شکایت کیفری می باشد مثلاً اگر نفقه مرداد ماه پس از شکایت کیفری از شوهر اخذ گردید ولی او از پرداخت نفقه ماه بعد خودداری کرد، زن می تواند مجدداً شکایت ترک انفاق نماید ، به همین لحاظ بزه «ترک انفاق» جرم مستمر محسوب و باگذشت شاکی، پرونده بسته می شود.

**دادخواست حقوقی مطالبه نفقه :
شهبازوار با بیان اینکه چنانچه زنی بخواهد نفقه ایام گذشته خود را طلب کند، فقط با ارائه دادخواست حقوقی می تواند آن را دریافت نماید، می گوید: زوجه پس از خرید دو نسخه دادخواست، باید خواسته خود را در آنها قید و چون دعوای نفقه مالی است به میزان مبلغ مورد مطالبه تمبر الصاق و آن را به دادگاه خانواده تقدیم کند.
وی ادامه می دهد: زوجه می تواند در دادخواست خود هزینه دادرسی را نیز مطالبه کند. در صورت عدم توانایی مرد به پرداخت نفقه و یا اینکه به هیچ طریق نتوان مرد را مجبور به پرداخت نفقه گردد زن می تواند دادخواست طلاق تنظیم نماید.

**عجز از پرداخت هزینه تمبر :
این وکیل دادگستری درخصوص اعسار از پرداخت خزینه تمبر برای زوجه می گوید: اگر زنی توان هزینه تمبر را نداشت، می تواند ضمن دادخواست مطالبه نفقه، دادخواست اعسار (دادخواست عجز از پرداخت نفقه) را ارایه دهد و شهود خود را معرفی نماید که در صورت اثبات، از پرداخت هزینه دادرسی معرفی می شود.

**نفقه در دوران بین عقد و ازدواج
شهبازوار در خصوص نفقه در دوران بین عقد و ازدواج می گوید: در مدت فاصل میان عقد و انجام ازدواج، نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد مگر اینکه زن جهت شروع به زندگی اعلام آمادگی کرده باشد ولی مرد از بردن همسرش خودداری نماید که در این صورت زن مستحق دریافت نفقه می باشد.
وی می افزاید: در این صورت زوجه باید بتواند ادعای خود را ثابت نماید یعنی یا باید به نزدیکترین مجتمع قضایی محل سکونت خود مراجعه، سه برگ اظهارنامه دریافت و آمادگی خود را اعلام نماید یا اینکه چند نفر را به شهادت بگیرد و استشهادیه ای تنظیم نماید.

**نفقه زوجه در صورت مجنون بودن زوج :
نفقه زوجه در صورت مجنون بودن زوج بدین شکل است که درصورت نبود ولی خاص برای مجانین و اشخاص غیررشید که جنون یا عدم رشد آنها متصل به زمان صغر آنها بوده و ولی خاص نداشته باشند، دادگاه نصب قیم می نماید تا اداره اموال او را برعهده بگیرند.
اجتمام (5)** 9317 ** 1418



03/05/1394





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


اجتماع و خانواده

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن