واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: طبق سنتی دیرینه، جشنی به شکرانه برداشت محصول در شیروان شیروان - ایرنا - در حدفاصل نامانلو و مزرعه گلیل شیروان، بر فراز یکی از قلل سخت گذر کپه داغ، زیارتگاهی با گنبدی سبزرنگ منسوب به حضرت زکریا (ع) قرار دارد که مردم این شهرستان هر ساله و طبق سنتی قدیمی، در پایان فصل برداشت محصول روزی برای جشن در این محل گرد می آیند.
به گزارش ایرنا مردم شیروان و بخصوص روستاییان اطراف طبق سنت و اعتقادی کهن در یکی از روزهای تابستان که معمولا توسط معتمدین محلی اعلام می شود گروه گروه به سوی قله زکریا(ع) به حرکت در می آیند و پس از طی مسافتی طولانی و حدود 114 گردنه کوچک به قله کوه صعود می کنند.
مردم در کنار مقبره زکریا(ع) قرار می گیرند و در آنجا با قربانی کردن گوسفند و راز و نیاز با خدای خود و سوگواری(سینه زنی) می پردازند و پس از صرف نهار زیارتگاه را ترک می کنند.
یکی از محققین و پژوهشگران شیروان با بیان اینکه این آیین بعد از انقلاب بسیار باشکوه تر برگزار شده است می گوید: آیین سنتی شکرگزاری برداشت محصول پنج سال قبل در میراث فرهنگی به ثبت رسیده است.
محمد اسماعیل مقیمی در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: مردم کشاورز و معتقد شیروان هر ساله در فصل تابستان و با جمع آوری برداشت محصول خود و شکرگزاری از درگاه خداوند به مقبره زکریا(ع) ( 2400 متر ارتفاع دارد) روستای نامانلو واقع در بخش سرحد می آیند و آیین سنتی جشن شکرگزاری برداشت محصول خود را به جا می آورند.
وی با بیان اینکه طوایف کرمانج این منطقه اعتقاد بسیاری به این مراسم دارند و هر ساله آن را به جا می آورند گفت: در این روز به یاد ماندنی شماری از کشاورزان، دامداران، مسئولان استانی و شهرستانی و مردم محلی از کوچک و بزرگ، پیر و جوان از صبح زود حرکت خود را به سمت قله شروع می کنند.
مقیمی افزود: با وجود مسافت طولانی این مسیر برخی زنان فرزندان کوچک خود را بر کمر بسته و با شوق و اشتیاق فراوان برای ادای نذر و نیاز سختی راه را به جان خریده و همراه مردان خود این روز را در کنار امام زاده زکریا مشغول دعا و نذر و نیاز سپری می کنند.
این محقق و پژوهشگر شیروانی می گوید: هر یک از مردان به همراه پسران جوان خود یک تا دو راس گوسفند و برخی در حد توان خود گوسفند در دست گرفته و به بالای قله می برند و پس از گرد آمدن تمام اقشار مختلف مردم و گوسفندانشان، هر کس به شکرانه یک سال زحمات خود گوسفندان را قربانی می کنند.
مقیمی گفت: مردم منطقه پس از طی کردن مسیر طولانی و حضور در کنار مقبره به استراحت و نوشیدن چای آنخ و احوال پرسی و گفت و گو و صحبت از میزان محصول می پردازند.
وی افزود: بعد از خواندن نماز ظهر و عصر غذاهای نذری آماده شده، گوشت قورمه، دوغ و ماست و نان محلی و فطیر بر روی سفره زیبایی خاصی می دهد و با جمع شدن دور هم نهار را صرف میکنند و بعد از صرف نهار محل را ترک و به سمت منزل حرکت می کنند.
رییس اداره اوقاف و امور خیریه شیروان از برگزاری جشن شکرگزاری برداشت محصول فردا در مقبره زکریا روستای نامانلو بخش سرحد این شهرستان خبر داد و گفت: مردم این منطقه هر ساله برای شکرگزاری نعمات الهی و برداشت محصول خود به صورت قبیله ای با جمع شدن در این مکان و ذبح گوسفندان، آیین سنتی و چندین ساله خود را به جا می آورند.
محمد محمدزاده در گفت و گو با ایرنا اظهار کرد: در این مراسم که استقبال خوبی از آن می شود و با شرکت بیش از هزار نفر از اقشار مختلف مردم برگزار می شود 150 یا 200 راس گوسفند ذبح می شود.
وی سینه زنی، سخنرانی، نذر و نیاز و خواندن دعا و صرف نهار را از برنامه های این روز توسط مردم منطقه عنوان کرد.
به گفته بخشدار سرحد شیروان این آیین و سنت بیش از 50 سال است مرتب برگزار می شود و هم اکنون ثبت ملی شده است.
روستای نامانلو از توابع بخش سرحد در فاصله 90 کیلومتری شمال شرق شیروان قرار دارد
شهرستان شیروان با 157 هزار نفر جمعیت به عنوان دومین شهر پر جمعیت خراسان شمالی در 60 کیلومتری شرق بجنورد واقع است.ک/4
7186
02/05/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 98]