واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: تداوم نزول بورس حتي پس از توافق
در حالي بورس تهران بعد از توافق هستهاي وارد كانال نزولي شده و به ادامه دادن اين مسير پافشاري ميكند، كه تنها طي معاملات هفته گذشته بازدهي منفي 2 درصدي در بورس اتفاق افتاد، با اين حال برخي از كارشناسان افت بازار سهام طي روزهاي اخير را به قدرت نمايي و درگيري برخي جريانهاي حقوقي قدرتمند در بازار سهام نسبت ميدهند كه بازنده اين جنگ بيشك سهامداران حقيقي بازار خواهند بود.
نویسنده : هادي غلامحسيني
در حالي بورس تهران بعد از توافق هستهاي وارد كانال نزولي شده و به ادامه دادن اين مسير پافشاري ميكند، كه تنها طي معاملات هفته گذشته بازدهي منفي 2 درصدي در بورس اتفاق افتاد، با اين حال برخي از كارشناسان افت بازار سهام طي روزهاي اخير را به قدرت نمايي و درگيري برخي جريانهاي حقوقي قدرتمند در بازار سهام نسبت ميدهند كه بازنده اين جنگ بيشك سهامداران حقيقي بازار خواهند بود.
بورس تهران كه ماهها در انتظار نتيجه دادن مذاكرات هستهاي بود، بعد از توافق هستهاي ايران با قدرتهاي غربي بر خلاف انتظار روند منفي به خود گرفت و با روند نزولي شديدي مواجه شد. بورس تهران در حالي در هفته گذشته نزول 7/1 درصدي را تجربه كرده است كه در اين مدت كوتاه بازدهي بازار سرمايه 2 درصد افت كرد و از 10 درصد به 2/8 درصد رسيد.
خروج از بازار سهام
تمايل فروش سهام توسط سهامداران تقويت و تنها در سه روز معاملاتي اخير، شاخص بورس با افت هزار و 183 واحدي مواجه شد و از كانال 68 هزار و 827 واحدي به كانال 67 هزار و 644 واحدي سقوط كرد.
افت ارزش وحجم معاملات
هفته گذشته همچنين ارزش و حجم معاملات نيز بسيار كم جان و بيرمق بود به طوري كه در معاملات هفته مذكور ارزش و حجم معاملات به ترتيب 42 و 27 درصد افت كرد و در مجموع 4 هزار و 33 ميليون سهم به ارزش 6 هزار و 896 ميليارد ريال داد و ستد شد. همچنين در هفته گذشته دفعات معاملات افت 73 درصدي را تجربه كرد و تعداد خريداران نيز با ريزش 73 درصدي به 30 هزار نفر رسيد.
دلايل افت بازار سهام
ركود موجود در اقتصاد، هزينههاي تحميل شده از بودجه سال 94 به كليه صنايع، وجود رقيبي همچون بازار پول با پرداخت سود مطمئن و بدون ريسك، نزديك شدن به زمان برگزاري مجامع شركتهاي بورسي، تقسيم سود اندك در مجامع و تمايل شركتها به فروش، پيش خور شدن رشد بورس و فروش سهم توسط برخي سهامداران در كنار باقي ماندن ابهامات اقتصادي موجود در صنايع و تصميمات اقتصادي دولت، بياعتمادي سهامداران به مذاكرات هستهاي و نيز بازي سياسي جناح رقيب در بازار از دلايلي است كه از سوي كارشناسان به عنوان دلايل روند نزولي بورس ذكر ميشود.
بررسي عواملي كه در روند منفي بورس مؤثر بودهاند
در شرايط كنوني كه تفاهمي ميان كشورهاي طرف مذاكره اتفاق افتاده، به دليل اينكه تصويب نهايي آن در مراكز پيشبيني شده به طول ميانجامد، گروهي از سهامداران ريسك سرمايهگذاري در بورس طي اين مدت را نميپذيرند و منتظر ميمانند تا نتايج نهايي مشخص گردد.
مديرعامل شركت گروه مالي نور انوار با بيان اين دلايل افت شاخص كل و ارزش سهام شركتهاي بورسي پس از حصول توافق نهايي در مذاكرات سياسي را از دو ديدگاه خوشبينانه و بدبينانه بررسي كرد. وي عنوان كرد: برخي از گمانهزنيها و احتمالات حكايت از آن دارد كه عدهاي از سهامداران حقوقي با عرضه سهام طي اين روزها بورس را تحت تاثير قراردادهاند كه البته در صورت صحت اين احتمال، تداوم اين رفتار از سوي حقوقيها دور از ذهن است و فعالان بازار سرمايه همواره اقتصادي عمل ميكنند و به تداوم ضرر و زيان خود راضي نميشوند.
ايجاد موج منفي در بازار
حسين نصيري گفت: علاوه بر اين، برخي معتقدند متوليان بازار سرمايه و نهاد ناظر در پي ايفاي تعهدات خود جهت كنترل بازار سرمايه در روندهاي مثبت يا منفي هيجاني به طور غيرمستقيم در روند معاملات دخالت ميكنند و همچون زماني كه بورس روند منفي را در پيش گرفته بود و به سهامداران حقوقي دستور عدم عرضه سهام داده شده بود، در حال حاضر نيز از رفتار هيجاني سهامداران جلوگيري ميشود.
حسين نصيري افزود: علاوه بر اين به نظر ميرسد با توجه به روند رو به رشد معاملات طي هفتههاي قبل از وقوع توافق نهايي و در پي آن رشد حدود 20 درصدي قيمت سهام اغلب شركتها، سهامداران اقدام به شناسايي سود با فروش سهام نمودند. وي به رفتار سهامداران ريسك گريز و با استراتژي ميان مدت و بلندمدت اشاره كرد و اظهار داشت: در شرايط كنوني كه تفاهمي ميان كشورهاي طرف مذاكره اتفاق افتاده، به دليل اينكه تصويب آن در مراكز پيشبيني شده به طول ميانجامد، گروهي از سهامداران ريسك سرمايهگذاري در بورس طي اين مدت را نميپذيرند و منتظر ميمانند تا نتايج نهايي مشخص گردد.
اين كارشناس ارشد بازار سرمايه افزود: در بلندمدت ديدگاه سرمايهگذاري در بازار سرمايه بر اين اساس پايهريزي شده كه پس انداز و سرمايههاي موجود در جامعه به سمت اين بازار سرازير شود كه اين امر نيز جز با اعتمادسازي رخ نميدهد و تحقق آن نيز به زمان طولاني نياز دارد. در اين زمان ميتوان از پتانسيلهاي موجود در صنايع مختلف براي صادرات سيمان، خودرو، محصولات پتروشيمي و. . . استفاده كرد. همچنان كه در حال حاضر زمزمههايي جهت حضور سرمايهگذاران خارجي از كشورهاي مختلف در كشورمان شنيده ميشود و تحقق براي توسعه و پيشرفت اقتصادي در بلندمدت امكانپذير است.
در پايان هر چند بازار سهام توسعهاش براي اقتصاد ايران ضروري به نظر ميرسد اما اگر اعتماد سهامداران به اين بازار از دست رود بيشك بازار با افت قابل ملاحظه و غير قابل جبران روبهرو خواهد شد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 100]