واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲ مرداد ۱۳۹۴ (۹:۳۶ق.ظ)
کشاورزي پسا تحريمها در الاکلنگ واردات و صادرات موج - هنوز مدتي ازتوافق با کشور هاي 1+5 نگذشته که خبرهايي مبني بر رفع تحريمها در حوزه کشاورزي شنيده ميشود همه خوشبين هستند که با رفع تحريمها خيلي از مشکلات در اين حوزه حل شود و رونق به اين بخش مجددا بازگردد.
به گزارش خبرنگار موج، تحريمها طي 10-12 سال گذشته، موجب شده بود که بخش کشاورزي مشکلات بسياري گريبانگير شود و همين امر باعث کاهش توليدات و افزايش قيمت ها در بازار شده بود. همچنين به دليل کاهش توليد بيشتر بازار به محصولات وارادتي اختصاص يافته بود
حال در شرايط جديد که احتمال لغو تحريم ها و همکاريهاي بين المللي بيشتر مي شود بايد با رويکرد اقتصاد مقاومتي در حوزه کشاورزي از واردات محصولات کاست و در مقابل به واردات گسترده دانش فني و تکنولوژيهاي جديد و بوميسازي آنها مبادرت شود.
قائم مقام خانه کشاورز در اين خصوص و با اشاره به مشکلات حوزه کشاورزي ميگويد: از تحقيقات موجود در دنيا در بخشهاي مختلف کشاورزي از جمله بذر، کود، سم و ... استفاده نشده است درحاليکه در دنيا بذر، سموم و کودهاي اصلاحشده بسياري از مرحله تحقيقات به توليد و عرضه در بازار کشاورزي رسيده و باعث افزايش بهرهوري در بخش کشاورزي شده است اما از اين تحقيقات در ايران عليرغم اينکه ميتوانست به حل مساله بحران آب کمک کند استفاده نکردهايم.
اين فعال حوزه کشاورزي معتقد است: در صورتي که بخش کشاورزي 90 درصد از آب مصرفي را به خود اختصاص داده است؛ مصرف آب در بخش خانگي هم نزديک به 8 درصد و در بخش صنعتي نيز در حدود 2 درصد است. البته صرفه جويي يکي از کليديترين بحثهاي اقتصادي است و بايد در همه سطوح صرفهجويي شود؛ اما به علت مصرف بالاي آب در بخش کشاورزي بايد اولويت صرفهجويي را در اين بخش بگذاريم.
در حال حاضر به دليل وجود کشاورزي سنتي در بسياري از اراضي آب تلف ميشود؛ به طوري که بهرهوري در بخش کشاورزي 30 تا 35 درصد است؛ درحاليکه در کشورهاي توسعه يافته اين رقم نزديک به 60 تا 65 درصد است.
با اين وجود سخنگوي کميسيون کشاورزي مجلس شوراي اسلامي بهترين راهکار براي صرفه جويي در مصرف آب در بخش کشاورزي را روشهاي نوين آبياري دانسته و گفته است: بايد به سمت استفاده از شبکههاي آبرساني و آبياري نوين حرکت کنيم؛ مثل آبياري تحت فشار، قطرهاي و باراني و روشهاي ديگري مانند هيدروکربنيک که در آن آب دوباره استفاده ميشود.
وي تاکيد مي کند: دولت بايد در اين زمينه ورود کند که اين امر نيازمند يک عزم جدي است، ارائه يک برنامه جامع و با بودجه مناسب ميتواند براي رسيدن به اين هدف مناسب باشد.
يکي ديگر از مشکلاتي که در پي تحريمها براي کشاورزي ايران به وجود آمد، عدم استفاده از تکنولوژي و مکانيزاسيون پيشرفته در بخش کشاورزي بود، به طوري که در دنيا از کمباينهايي براي برداشت گندم استفاده ميشود که ميزان هدررفت آنها به صفر رسانده درحاليکه در ايران کمباينها در بهترين حالت 20 درصد هدررفت دارند که قبل از تحريمها نميتوانستيم با اعمال روابط سياسي از واردات کمباينهاي پيشرفته آلماني با هدررفت حدود صفر درصد بهره ببريم.
از ديگر مسائل مهمي که براي بخش کشاورزي در دوران تحريم ميتوان اشاره کرد مشکلآفرين بود کشورهاي بسياري با ايجاد روابط و مناسبات سياسي خاص براي صادرات کشاورزي ايران مشکل درست ميکردند؛ طوري که صادرات محصولات کشاورزي از کشورهايي مانند ترکيه با تعرفههاي عادي و معمول صورت ميگرفت درحاليکه صادرات محصولات کشاورزي از ايران به همان کشورها داراي تعرفههاي سنگين بود و به اين دليل نتوانستيم رقابتپذيري صادرات محصولات کشاورزي را در بازار بينالمللي حفظ کنيم و بسياري از رتبههاي کسب شده در گذشته را در زمينه صادرات محصولات کشاورزي از دست داديم.
اين مشکلات سر راه صادرات محصولات کشاورزي سبب شد تا تراز تجاري محصولات کشاورزي به سمت منفي شدن حرکت کند.
همچنين از ديگر مشکلات تحريم محدوديت واردات در بخش تأمين ماده اوليه و مؤثره "سموم کشاورزي" بود که ايران را به سمت واردات از چين و هند که کيفيت پايين تري درمقابل محصولات اروپايي دارند، کشاند. با اين حال اميد داريم با رفع تحريمها افزايش واردات سموم کشاورزي با کيفيت از کشورهاي اروپايي شاهد باشيم. که بااين امر در کاهش باقيمانده سموم در مزارع و محيط زيست نقش خوبي را ايفا کنيم.
اما از اين به بعد با فرض برداشته شدن تحريمها، زمينه براي رشد و توسعه بخش کشاورزي فراهم خواهد شد تا بتوانيم از کيفيسازي تا بستهبندي و حمل و نقل دريايي براي بهبود صادرات محصولات کشاورزي استفاده کنيم.
و انتظار مي رود که دولت و ملت در شرايط جديد اقتصادي، آرايشي نو به خود بگيرند و از تکرار مکررات پرهيز کنند و بهجاي خيل عظيم واردات به کشور، در راستاي واردات دانش فني و تکنولوژي و بوميسازي آن در شرايط کشور اقدام کنند.
همچنين اميدواريم تجربه اشتباه گذشته دوباره تکرار نشود و شاهد تحولي بنيادين در اقتصاد کشور باشيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]