واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: طرفهاي درگير در لبنان به تفاهم رسيدند - كريم جعفري
18 ماه بحران سياسي در لبنان روز گذشته با امضاي توافقنامه همه جانبه ميان مخالفان و دولت و آنچه كه بايد آن را پيروزي كامل مخالفان خواند، به پايان رسيد. 14 رهبر سياسي لبناني كه حدود يك هفته در هتل شرايتون دوحه پايتخت قطر گرد آمده بودند تا با وساطت طرف قطري بر سر موضوعات بيشمار مورد اختلاف به مذاكره بپردازند، در حالي به توافق براي حل اين مشكلات دست پيدا كردهاند كه منابع خبري از انتخاب ژنرال ميشل سليمان به عنوان رئيسجمهور اين كشور ظرف امروز ميدهند. قرار است همزمان با انتخاب سليمان دولت وحدت ملي با مشاركت 30 وزير - 16 اكثريت، 11 مخالفان و 3 رئيسجمهور -تشكيل شود.
شيخ حمدبن جابر بنجبرآل ثاني نخستوزير و وزير امور خارجه قطر كه رياست نشست لبنانيها را بر عهده داشت روز گذشته با اعلام موارد فوق، ديگر نتايج ميانجيگري كشور متبوعش را اينگونه اعلام كرد: بر اساس توافق صورتگرفته قانون انتخابات از قانون سال 2000 به قانون سال 1960 تغيير داده شده و بيروت به سه حوزه انتخابي تقسيم خواهد شد و تمام گروهها متعهد به عدم بهكارگيري سلاح در درگيريهاي داخلي و از سرگيري مذاكرات در خصوص تحكيم جايگاه دولت شدند؛ به موجب اين توافقنامه سلاح در داخل بايد تنها در اختيار سازمانهاي امنيتي دولت باشد و تحت هيچ شرايطي گروههاي لبناني نبايد از سلاح در داخل لبنان استفاده كنند.
پايان تحصن در بيروت
اين توفق در حالي روز گذشته در جلسه نهايي اعلام شد كه به گفته نبيه بري مخالفان به تحصن يكسال و نيمه خود در بيروت پايان خواهند داد و مركز شهر را ترك خواهند كرد. نبيه بري با بيان اينكه تحصنها از روز چهارشنبه به پايان رسيده است، آن را هديهتوافق دوحه خواند و افزود: هتل قطري و هواپيماي قطري بر وحدت ما تاكيد كردند، ما از دولت قطر و امير آن كه ما را ميهماني كرده و با كار خود معجزه آفريدند، متشكريم. بري همچنين خواستار تشكيل هر چه زودتر نشست پارلمان لبنان براي انتخاب رئيسجمهور و تصويب ديگر موارد اتخاذ شده، شد. اين در حالي است كه يك منبع نزديك به رئيس مجلس لبنان گفت به احتمال زياد نمايندگان پارلمان لبنان روز يكشنبه اقدام به انتخاب رئيسجمهور خواهند كرد.
دبيركل اتحاديه عرب نيز كه در نشست 6 روزه دوحه شركت داشت و ميانجيگريهاي متعدد وي ميان طرفهاي لبناني نتيجهاي را در بر نداشت نيز با ابراز خشنودي از توافق دوحه، گفت: طرفهاي لبناني امروز با رضايت كامل به توافق رسيدند؛ اين توافقنامه متضمن زندگي مشترك مسالمتآميز آنها است. آينده سياسي لبنان با روشن شدن انتخاب رئيسجمهور و توافق بر قانون انتخابات آينده به راه خود ادامه ميدهد. عمرو موسي در ادامه با بيان اينكه ما به چارچوبي رسيديم كه بر اساس غالب و مغلوب نيست و در واقع چارچوبي است كه لبنانيها را با كشوري امن روبهرو ميسازد، تاكيد كرد: ما پس از 20 ماه اختلاف شديد امروز به توافق رسيديم و همه چيز سر جاي اولش است. وي در ادامه بر كار مشترك سياسي اعراب براي پايان دادن به مشكلات موجود در ميان اعراب اشاره كرد و گفت: نشست دوحه نشان داد كه ما توان چنين كاري را داريم.
فواد سنيوره نخستوزير لبنان نيز در نشست اعلام توافقنامه اظهار داشت: خواهان مشاركت اتحاديهعرب در زمينهبهبود روابط خود با سوريه هستيم. وي در عين حال توافقنامهدوحه را توافقي استثنايي و در مرحلهاي استثنايي و در شرايطي استثنايي خواند. وي با بيان اينكه مذاكرات دوحه گامي اساسي در راستاي ايجاد كشوري با ثبات است، گفت: ما بايد همواره به قانون اساسي احترام بگذاريم و اين دولت است كه بايد در اجراي قانون نقش بسزايي داشته باشد. هيچ كسي نميتواند به تنهايي مسووليت ايجاد كشور با ثبات را بر عهده بگيرد.
استقبال خارجي
با اعلام توافق ميان گروههاي لبناني در نشست دوحه كشورهاي مختلف با استقبال از اين توافقنامه آن را پيروزي مهمي براي مردم اين كشور خواندند. در اين ميان سفير عربستان در لبنان كه در زمان درگيريهاي اين شهر فرار كرده بود از توافق دوحه استقبال كرد. وي كه در حال حاضر در رياض به سر ميبرد، افزود: ما از دستيابي گروههاي لبناني به اين توافق كه ميتواند مانعي براي بحران حاد سياسي لبنان باشد، بسيار خوشحال هستيم. عربستان همانطوري كه مشخص و واضح است؛ همراه و همگام با وحدت، ثبات وحاكميت لبنان خواهد بود. وي در حالي اين سخنان را بر زبان ميراند كه با توافق صورتگرفته در دوحه توافقنامه طائف كه سالها ملاك تصميمگيري ميان گروههاي لبناني بود عملا به فراموشي سپرده ميشود. دولت فرانسه نيز كه بارها ميانجيگري وزير امورخارجهاش، با سفرهاي پياپي به بيروت نتوانسته بود ديدگاههاي لبنانيها را به هم نزديك كند از وقوع اين امر استقبال كرد. رئيسجمهوري فرانسه با تمجيد از تلاشهاي همه كساني كه در جهت توافق لبنانيها گام برداشتند، اعلام كرد: فرانسه بيانيه دوحه را پيروزي بزرگ براي لبنان و لبنانيها ميداند.
به گزارش خبرگزاري فرانسه نيكلا ساركوزي در بيانيهاي كه از سوي كاخ اليزه صادر شد، توافقنامهاي را كه سران گروههاي سياسي لبنان در دوحه براي برونرفت از بحران لبنان به امضا رساندند، پيروزي بزرگ براي لبنان خواند.
رئيسجمهوري فرانسه با بيان اينكه اين توافقنامه كه با نظارت قطر و اتحاديه عرب به امضا رسيد، نهتنها براي لبنان بلكه براي همه لبنانيها پيروزي قلمداد ميشود و اين توافقنامه بايد به طور كامل به اجرا درآيد، افزود: من از همه كساني كه زمينه را براي تقويت صلح داخلي و بازگشت نهادهاي لبناني به عمل طبيعي خود فراهم آوردند تشكر ميكنم. سوريه، ايران، مصر و ديگر كشورهاي منطقه هم از اين توافق استقبال كردند.
حرفي از سلاح حزبالله زده نشد
نشست دوحه در حالي پايان يافت كه در بندهاي توافقشده هيچ سخني از سلاح حزبالله به ميان نيامد. در حالي كه اعضاي جريان 14 مارس سعي ميكردند به نوعي مساله سلاح مقاومت را هم وارد مباحث مطرحشده كنند، موفق به اين امر نشدند. به گفته حسين الحاج حسن عضو هيات اعزامي حزبالله به دوحه، جريان 14 مارس سعي داشت تا موضوع سلاح مقاومت را هم وارد مباحث كند كه اين برخلاف موارد توافقي در بيروت و پيش از عزيمت به دوحه است. در اين ميان نماينده حزبالله لبنان در تهران با بيان اينكه ما در نشست دوحه به تمام انتظارات و خواستههاي خود رسيديم، تاكيد كرد: به هر چه ميخواستيم دست يافتيم. عبدالله صفيالدين با بيان اينكه ما دعا ميكنيم كه لبنان را صلح و آرامش فرا بگيرد، در پاسخ به اين سوال كه احتمال ميدهيد توافقات گروههاي سياسي در دوحه تا چه اندازه اجرايي شود؟ اظهار داشت: هرچه توافق شده صددرصد اجرايي خواهد شد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
پنجشنبه 2 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 432]