واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: نگاه های نگران به دریاچه آباده طشک / جامانده از آب و آبادی شیراز - ایرنا- دریاچه " طشک " که ادامه دریاچه بختگان در شرق استان فارس است و به بخشی موسوم به آباده طشک شهرستان نی ریزمنتهی می شود این روزها در تب و تاب خشکسالی و کم آبی می سوزد و حالا چشم های ساکنان حاشیه دریاچه نگران مرگ دائمی این تالاب و دریاچه هستند.
به گزارش خبرنگار ایرنا ، در همایشی که با حضور اندیشمندان و صاحبنظران ، استادان دانشگاه و پژوهشگران و با همت شورای اسلامی شهر آباده طشک در این شهر برگزار شد دیدگاه های مختلفی در باره پیامدهای ناشی از خشکسالی در این منطقه و اثرات آن بر دریاچه طشک ایراد شد اما آنچه بیش از همه در این همایش خودنمایی می کرد چهره های نیم سوخته زنان و مردان و چشم های نگران آنان بود که به جایگاه سخنرانی دوخته شده بود .
آنان منتظر بودند که استادان و صاحبنظران مدعو در این همایش آبی بر التهاب دل طشک بپاشند و برای بازگشت دوباره زندگی به این اقلیم که روزگاری میزبان صدها گونه کمیاب از پرندگان مهاجر بوده است ، چاره اندیشی کنند.
چشم های نگران زنان و مردانی که روزگاری نه چندان دور شاهد مهاجرت فلامینگوها ، حواصیل ها ، اردکها و مرغابی ها به این دریاچه بود اکنون باید نگران مهاجرت زنان و مردان روستاهایی باشد که در حاشیه این نمکزار زندگی می کنند.
استادان دانشگاه و صاحبنظرانی که به این همایش دعوت شده بودند هر چه می دانستند برای طشک گفتند، آنها از حفر چاههای مجاز و غیر مجاز اطراف دریاچه بس شکایت کردند و داد زدند که : دریاچه طشک را همین بی تدبیری ها خشکانده است .
پروفسور پرویز کردوانی که او را به عنوان پدر علم کویر شناسی ایران می شناسیم دراین همایش سنگ تمام گذاشت و چندین بار داد " نه " سر داد و گفت که نکنید کاری که مجبور باشیم روزی از آب فاضلاب بنوشیم .
پروفسور کردوانی که چهره ماندگار سال و صاحب ده ها اثر مکتوب در باره اقلیم شناسی و آب و هوا و کویر شناسی است در این همایش چمن کاری در شهرها در شرایط کنونی را خیانت دانست و گفت : ما به شهرداری تهران در این زمینه راهکارهایی داده ایم اما ای کاش گوش شنوایی باشد.
دکتر عزت الله رییسی اردکانی دیگر پژوهشگر و استاد دانشگاه هم دراین همایش بارها دستهایش را بالا آورد و همگان را از دخالت ها و دستکاری ها در طبیعت برحذر داشت .
این استاد دانشگاه که صاحب آثار ارزشمندی در زمین شناسی و آب شناسی است اینطور حرفهایش را زد که اگر منتظریم که با برداشتن تحریم ها مشکل خشکسالی در کشور حل شود بدانید که راه اشتباهی می رویم ، مشکل خشکسالی با پول و تحریم حل نمی شود .
دکتر رییسی اردکانی که تحقیقات زیادی در باره دریاچه طشک انجام داده مشارکت همه افراد را خواستار شد و از مسوولان خواست جلو توسعه بی رویه کشاورزی را بگیرند و اجازه ندهند آب از عمق 500 متری زمین برای کاشت برنج مکیده شود .
دکتر محمد جعفر ناظم السادات هم در این همایش ایده هایی تازه مطرح کرد ، بارش ابرهای ایران در تاجیکستان و عبور رطوبت از ورای جو و از بالای کشورمان از جمله این ایده ها بود .
این استاد دانشگاه موضوع انتقال آب از خلیج فارس به تالابها و دریاچه ها را غیر کارشناسی دانست و گفت: این کار افزایش نمک دریا را به دنبال دارد و افزایش نمک در خلیج فارس خودش بحران زا است .
دکتر حمزه ولوی مدیر کل حفاظت محیط زیست استان فارس نیز دراین همایش حضور داشت و در حاشیه این همایش بیان داشت : کار دریاچه های طشک و بختگان با 50 میلیون یا 60 میلیون متر مکعب آب راه نمی افتد این دو دریاچه باید 15 درصد از کل آب حوضه آبریز که حدود 300 میلیون متر مکعب می شود را دریافت کنند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس در عین حال حتی به احیای 10 درصد از این دریاچه هم رضایت داد و گفت : اگر نم و رطوبت از این دریاچه رخت بربندد باید منتظر بادهای نمکی و طوفان ها در این شوره زار باشیم .
مسوولان محلی بخش آباده طشک هم دراین همایش از دغدغه های خود گفتند ، مهندس مهدی میرزایی رییس شورای شهر و حمید رضا حیدری زاده بخشدار آباده طشک سفره دل گشودند و دست یاری برای احیای آباده طشک دراز کردند .
خبرنگار ایرنا با زنان و کودکان و کهنسالان شرکت کننده دراین همایش نیز گفت و گوهایی انجام داد ، آنها از روزهایی می گفتند که در کنار دریاچه طشک انبوهی از پرندگان مهاجر فرود می آمدند و هر کس گذرش به شرق فارس می افتاد بدون شک سراغ از طشک و دریاچه اش می گرفت.
آنها از انجیرزارهایی گفتند که اکنون رو به خشکی گذاشته است و آبی برای آبیاری آن وجود ندارد و از باغ هایی گفتند که روزگاری سایه انبوه آن بر معابر می افتاد و اکنون باغ های بی برگی است .
دریاچه طشک 410 کیلومتر مربع مساحت دارد ، مساحت دریاچه همسایه آن یعنی بختگان 740 کیلومتر مربع است ، این دو دریاچه در سالهای پر باران به هم می رسیدند و دست دوستی می دادند اما اکنون بین آنان دیوار نمک و شوره زار است .
موضوع مهمتر شور شدن آبهای حاشیه دریاچه طشک است ، حتی آبهایی که از چاههای آهکی و در حاشیه کوهها نیز استحصال می شود شور و تلخ و غیر قابل مصرف است ، این پدیده نیز به نگرانی مردم آباده طشک افزوده است .
این همایش هر چند نیم روز در بیست ونهم تیرماه بیشتر طول نکشید اما جرقه ای در ذهن همه کسانی ایجاد کرد که دغدغه آبادانی و عمران دارند ، این همایش برای همه کسانی که به محیط زیست و حیات آن امید دارند مهم است و راهگشای مشکلات دریاچه های طشک و بختگان می باشد .
6113 /1876
30/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]