واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: کاهش وابستگی به درآمد نفتی با تجاریسازی بخش کشاورزی
کد خبر: ۵۱۸۱۴۱
تاریخ انتشار: ۲۸ تير ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۱ - 19 July 2015
مهم ترین و مطمئن ترین منابع کسب درآمد کشور در سال گذشته درآمدهای غیرنفتی بوده است که در این میان بخش کشاورزی نقش به سزایی را ایفا کرده است و علی رغم بسیاری از بخش ها دارای رشدی مثبت بوده است.
خبرگزاری خانه ملت – گروه اقتصادی، محصولات استراتژیک بخش کشاورزی که عمدتا تولیدات صادراتی هستند و بیش از 60 درصد میزان تولید آنها بازار مصرف خارجی دارند، به عنوان یک ظرفیت مهم و قابل اتکا برای ارزآوری در اقتصاد کشور مطرح هستند.
محصولاتی نظیر پسته، خرما، زعفران، کشمش و میگو از جمله کالاهای دارای مزیت صادراتی و رقابتی در بازارهای جهانی است که با تصمیمات فرابخشی بایستی زیرساختهای تولیدی و تجاری آنها توسعه یابد.
که با توسعه تجاری سازی این محصولات می توان از وابستگی به درآمد نفتی به مقدار زیادی کاست و درآمد ارزی مناسبی برای کشور فراهم کرد.
برخی از محصولات صادراتی بخش کشاورزی نظیر گیاهان دارویی نیازمند تزریق منابع و توسعه زیرساختها برای ایجاد صنایع با تکنولوژی بالا برای ساخت فرآورده های باارزش بالا هستند، تا از این طریق فایده اقتصادی قابل توجهی برای کشور حاصل شود.
کشت و صنعت، مدل توسعه بخش کشاورزی
کشت و صنعت ها یکی از مهمترین و اساسی ترین ظرفیتها در بخش کشاورزی هستند، و می توان آنها را به عنوان مدل توسعه بخش کشاورزی معرفی کرد.
البته اینگونه سامانه های ترکیبی که در ایران قدمتی کمتر از 50 سال دارند در حال حاضر بایستی بر اساس یافته های علمی جدید با حمایت دولت و با جذب سرمایه گذاری خارجی به سایتهای ترکیبی تولید محصولات زراعی، باغی، دامی، شیلات جهت دهی شوند، افزایش راندمان تولید، تنوع تولید، کاهش هزینه ها، کاهش ضایعات، افزایش اشتغال، ارتقا و پایداری سطح شاخصهای امنیت و سلامت محصولات تولیدی، تولید دانش و افزایش درآمدهای اقتصادی از جمله اهداف این گونه کشت و صنعتها و مدلهای ترکیبی تولید است.
ظرفیتهای بخش خصوصی و تعاونی در بخش کشاورزی از جمله عوامل بسیار موثر در تحقق اهداف میان مدت و بلندمدت بوده و با حمایت دولت و تامین سرمایه در گردش از منابع داخلی و خارجی می تواند توانمندی بهره برداران را برای اجرای سیاستهای تدوین شده افزایش دهد.
نیروی انسانی ماهر و متخصص، ظرفیت بخش کشاورزی
از دیگر ظرفیت های بخش کشاورزی در کشور می توان به نیروی انسانی ماهر و متخصص اشاره کرد، که بی توجهی به تامین زیرساخت های اشتغال آنان مشکلاتی را ایجاد خواهد کرد.
ظرفیتهای اقلیمی و آب و هوایی کشور برای توسعه کمی و کیفی تولیدات بخش کشاورزی یکی از مهمترین زیرساختهای طبیعی است، که می بایست مدلهای تولیدی بر اساس اقلیمهای مختلف و تغییرات فصلی و سالیانه آن با مطالعه دقیق برنامه ریزی شود.
ایجاد زمینه های کشاورزی پایدار
تولید بخش کشاورزی و ظرفیتها بالقوه موجود، سمت و سوی سیاستها و تصمیمات بخشی و فرابخشی باید متناسب با شرایط فوق بوده و جهت گیری دستگاههای اجرایی برای تحقق اهداف توسعه بخش کشاورزی، مبتنی بر شتاب بخشیدن جریان توسعه در راستای افزایش رفاه، آبادانی، تولید ثروت مولد و کشاورزی پایدار باشد.
درآمدهای غیرنفتی مهم ترین منبع کسب درآمد در سال گذشته
عباس پاپی زاده بالنگان در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به اینکه بودجه های نفتی به دلیل تحریم ها و نوسانات قیمت نفت محقق نشد، گفت: وابستگی به بودجه نفت به کمتر از 25 درصد رسیده و این امکان وجود دارد که به کمتر از این مقدار کاهش یابد و مطمئن ترین منبع کسب درآمد در سال گذشته درآمدهای غیرنفتی بوده اند.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه باید اقتصاد کشور را از درآمدهای نفتی جدا کنیم، ادامه داد: برای اینکه اقتصادمان را از این نوسانات دور کرده و آسیب پذیری آن را کم کنیم، درآمدهای مالیاتی و کشاورزی بهترین جایگزین هستند.
درآمد مالیاتی کشور، بیش از درآمد نفتی
نماینده مردم دزفول در مجلس شورای اسلامی، درآمد مالیاتی دولت در سال 94 را بیشتر از درآمد نفتی دانست و افزود:دریافت مالیاتی دولت با جلوگیری از فرار مالیاتی می تواند تا 5/2 درصد افزایش یابد، و نشتی های اقتصادی را کم کند.
پاپی زاده با اشاره به اینکه سالانه نزدیک 14 میلیارد دلار ارز از کشور برای خرید مواد غذایی و محصولات کشاورزی خارج می شود، گفت: این مبلغ خرید بیش از نیمی از درآمد نفتی ایران را شامل شده و اگر ما بتوانیم در بخش کشاورزی به خودکفایی دست یابیم به همین میزان کمتر به درآمدهای نفتی نیاز داریم.
عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه در سال 91 اکثر بخش های اقتصادی کشور رشدشان منفی و زیر صفر شد، تصریح کرد:در این زمان تنها بخشی که توانست به رشد مثبت خود ادامه داده بخش کشاورزی بود و حوزه نفت، خدمات ومعدن رشدشان منفی شد و این نشان می دهد بخش کشاورزی کمتر تحت تاثیر نوسانات ارزی و خارجی قرار می گیرد و به عنوان یک پشتوانه خوب در اقتصاد می توان روی آن حساب باز کرد.
نقش موثر آبزیان در کاهش وابستگی به نفت
ابوذر ندیمی درگفت و گو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با بیان اینکه با به زراعی می توان امکان تجارت و صادرات محصولات کشاورزی را فراهم کرد، گفت:با ایجاد سیستم مکانیزاسیون و به زراعی نه تنها نیاز داخل تامین شده و به واردات نیاز نداریم، بلکه می توان به خود کفایی رسیده و محصولات را صادر کنیم.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، یکی از ظرفیت های کشور برای عدم وابستگی به نفت را پرورش آبزیان دانست و گفت: توانایی تولید انواع ماهیان سرمابی و گرمابی در کشور وجود دارد و حتی می تواند جایگزین گوشت قرمز شود.
کشت توامان برنج و ماهی در مزارع
نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید از پهنه دریاها برای ماهی در قفس استفاده شود، افزود:از دیگر مکان هایی که برای پروش ماهی مورد استفاده قرار می گیرد، آبگیرها و مزارع کشت توامان برنج و ماهی است که صرفه اقتصادی فراوانی دارد.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه ماهی خاویار قدرت ارزآوری فراوان برای کشور دارد، تصریح کرد:با استفاده صحیح از ظرفیت این بخش می توان زمینه صادرات این محصول به کشورهای همسایه و ایجاد درآمد ارزی را فراهم کرد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]