واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: افشای اسناد روابط سری تاچر با سعودیها
مقام های انگلیسی نخست بیم آن داشتند که ممکن است امتیاز این قرارداد به فرانسه واگذار شود و نگرانیهای شان را علنا مطرح کردند. مقامهای انگلیسی تا زمان امضای «توافق الیمامه» در سپتامبر ۱۹۸۵ نگران بودند که فرانسه ممکن است سعودی ها را به خرید جت های فرانسوی میراژ به جای جتهای انگلیسی متقاعد کنند. پرس تی وی از افشای اسناد جدید روابط سری تاچر با سعودیها خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی بخش فارسی شبکه پرس تی وی نوشت: در اسنادی که به تازگی در رسانه های انگلیسی منتشر شده، از روابط پنهان میان مارگارت تاچر و خاندان سلطنتی عربستان سعودی پرده برداشته شده است.
این پایگاه اینترنتی درج کرد: این اسناد نشان میدهد، وزیران انگلیسی تا چه اندازه با سعودی ها برای امضای توافق چندین میلیارد پوندی «الیمامه» لابی کردهاند؛ براساس این توافق چند فروند هواپیمای «تورنادو» و «هاوک» به سعودیها فروخته شد که این اسناد متن گفت و گوی مقامات در این نشستها را افشا کرده است.
این پایگاه تصریح کرد: سندی به دیدار میان مقامات انگلیسی و شاهزاده سلطان وزیر دفاع عربستان در سپتامبر 1985 مربوط میشود؛ که طی آن وزیر دفاع عربستان از تمایل ریاض برای ارائه سفارشهای نظامی بیشتر به لندن خبر می دهد.
پرس تی وی در ادامه افزود: قرارداد موسوم به «الیمامه» که در آن شرکت بی اِی ای (BAE)، بزرگترین شرکت فروشنده سلاح انگلیس نقش داشت، تا مدتها به دلیل پرداخت های غیرشفاف به خاندان سلطنتی سعودی مورد انتقاد بود.
به گزارش این منبع، این قرارداد به ارزش 43 میلیارد پوند برای مدت 20 سال منعقد شد. براساس این توافق مقرر شد که انگلیس 100 فروند جنگنده تورنادو،50 جنگنده هاوک و نیز 72 یوروفایتر و نیز دیگر تجهیزات لازم را به عربستان تحویل دهد که البته این قرارداد که انگلیسی ها از آن به عنوان بزرگترین فروش کالا از سوی انگلیس به کشوری یاد می کنند با پرداخت رشوه به میزان چند صد میلیون پوند به شاهزاده های سعودی همراه بوده است که در این میان نام بندر بن سلطان، سفیر سابق عربستان در واشنگتن و نیز شاهزاده ترکی بن ناصر بیش از دیگران به چشم می خورد.
به گزارش این پایگاه اینترنتی، محکومیت پرداخت رشوه در این سوپر توافق تسلیحاتی از سوی شرکت BAE انگلیس از سوی دادگاهی در آمریکا و پیگیری موضوع در انگلیس در نهایت با مداخله دولت های عربستان و انگلیس و به ویژه شخص تونی بلر، نخست وزیر انگلیس مسکوت گذاشته شد.
به گزارش این پایگاه، شرکت بیاِیای پس از آن در سال 2010 پذیرفت تا مبلغ 300 میلیون پوند به عنوان جریمه پرداخت کند تا تحقیقات دولتهای آمریکا و انگلیس درباره فساد متوقف شود.
مقام های انگلیسی نخست بیم آن داشتند که ممکن است امتیاز این قرارداد به فرانسه واگذار شود و نگرانیهای شان را علنا مطرح کردند. مقامهای انگلیسی تا زمان امضای «توافق الیمامه» در سپتامبر 1985 نگران بودند که فرانسه ممکن است سعودی ها را به خرید جت های فرانسوی میراژ به جای جتهای انگلیسی متقاعد کنند.
تاچر پس عقد این قرارداد با ریاض بلافاصله در صدد دلجویی از سران سعودی برآمد و رسما از ملک فهد، پادشاه فقید به دلیل اظهارات مطرح شده درباره عربستان عذرخواهی کرد و گفت، وی خوشحال است که «روابط میان انگلیس و عربستان سعودی گرم و دوستانه است.»
وی همچنین گفته بود، «من به ویژه از اطمینان خاطر حضرت عالی بسیار خرسند شدم که گفته بودید گزارش رسانههای انگلیسی علیه عربستان نمیتواند بر روابط دوجانبه ما تاثیر بگذارند.»
در اسناد منتشر شده آمده است، مقامات سعودی خواستار محرمانه ماندن کامل این قرارداد بودند. تاچر خواسته عربستان را پذیرفته و گفته بود: «شما درباره احتیاط کامل ما مطمئن باشید.»
جمعه ۲۶ تیر ۱۳۹۴ - ۲۰:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]