واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۶ تير ۱۳۹۴ (۱۷:۳۲ب.ظ)
از دغدغه هاي دولت تا فيلترهاي قانوني موج- برخي از طرح هاي انتخاباتي در مقايسه با قواعد قانوني و ملاحظات کشوري و نبود زيرساخت هاي لازم مورد تاييد شوراي نگهبان قرار نمي گيرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، برگزاري دو انتخابات مهم در سال جاري باعث شده است هم اخبار و حاشيه هاي مهم تر از متن آن بيشتر شود و هم دغدغه مسوولان در اين زمينه ديده شود. به خصوص که اين رويداد سياسي را در ارتباط با تحولات بين الملي ناشي از ختم مذاکرات هسته اي تحليل مي کنند؛ اما رويکرد دولت جدا از برخي اقدامات سياسي و چالش برانگيز، همواره تاکيد بر شفافيت انتخاباتي است.موضوعي که در لابه لاي گفته هاي حسن روحاني و وزير کشور هم بارها ديده شده است.
از اين گذشته اصرار دولت بر توسعه سياسي با فعال کردن تشکل هاي سياسي و تاکيد بر اصل نشاط سياسي هم اين موضوع را مي رساند که دولت برنامه ويژه اي براي هرچه بهتر برگزار شدن انتخابات دارد. از جمله شاخص هايي هم که براي شفافيت انتخاباتي و دقت و سرعت در آن برآورد مي کند سعي بر برگزاري همه جانبه انتخابات الکترونيکي با هدف مدرنيزه کردن رأي گيري است.
در جايي رئيس جمهوري خطاب به فرمانداران و استانداران گفته بود بايد انتخابات شفاف باشد. صندوق هاي رأي گيري هم بايد شيشه اي باشد که ميزان آرا در آن ديده شود. وزير کشور هم با تاکيد بر انتخابات الکترونيکي بر سلامت هرچه بهتر انتخابات در سخنان خود تاکيد کرده است. او در اين خصوص گفته است: «ما قصد داريم لايحه نحوه اخذ آرا در انتخابات را به دولت ارائه کنيم، بهگونهاي که مردم از قبل ثبتنام کرده و احراز هويت شوند و سپس در روز انتخابات رأي دهند.»
البته در مورد گفته هاي وزيرکشور ممکن است سوال پيش آيد که آيا روند سيستمي کردن انتخابات چقدر قرار است در کشور گسترده شود که به تشخيص هويت رأي دهندگان به صورت مجازي بيانجامد.
به نظر مي رسد که برخي از طرح هاي دولت در پيوند با قانون دچار اندکي مشکلات شوند. از جمله اينکه آيت الله جنتي، دبير شوراي نگهبان گفته است: « به نظر ما مقدمات برگزاري الکترونيکي انتخابات مجلس فراهم نيست، بايد طوري انتخابات به صورت الکترونيکي برگزار شود که امنيت آن محفوظ باشد و آراي مردم سالم به صندوقها ريخته شود و سالم بيرون آيد و نظارت کاملي بر همه مراحل انتخابات وجود داشته باشد.»
البته در برگزاري انتخابات الکترونيک پيش تر موضوع تامين اعتبار مد نظر بود که گويا با پوشش 14 استان کشور و تامين بودجه آن باز هم جاي سوال وجود دارد که آيا ارتباط سياست و فناوري چقدر مي تواند در اين زمينه کمک رسان باشد؟
از اين بابت که قبلا گفته شده است که زير ساخت هاي لازم براي فراگيري الکترونيکي انتخابات آن طور که بايد در کل کشور ميسر نيست. از آن گذشته بايد سيستم اعتماد دهي به واسطه مجازي بودن اين نوع انتخابات قوي و قابل سنجش باشد.
موضوع ديگر هم که رئيس جمهوري بر آن تاکيد کرده است صندوق هاي رأي شيشه اي است که در اين زمينه دبير شوراي نگهبان گفته است: «گفتهاند صندوقها بايد شفاف باشد که به نظر ما حق هم همين است اما مشکلي که وجود دارد اين که اگر صندوقها شفاف باشد، نبايد آرايي که به داخل آن ها ريخته ميشود، خوانده شود چون اين خلاف محرمانه و محفوظ بودن آراي مردم است بنابراين صندوقهاي اخذ آرا نميتوانند شيشهاي باشند چون نبايد آراي مردم خوانده شود، بنابراين بايد در اين زمينه بررسي بيشتري انجام شود.»
به نظر مي رسد که هرچند طرح هاي گوناگوني براي تغيير در روند انتخابات داده شده است با اين حال هميشه فضاهاي قانوني و فيلترهايي وجود دارد که به حق مانع اين طرح ها مي شوند. نظير طرح استاني شدن انتخابات که برخلاف اتحاد دولت و مجلس بر آن و ممارست براي تصويب اين طرح براي بار چندم از جانب شوراي نگهبان مورد تاييد قرار نگرفت. آن هم به اين جهت که با مختصات قومي و منطقه اي کشور ما سازگاري پيدا نمي کند.
پس با اين حساب اين گونه مي توان گفت که هر چند برخي طرح ها و دغدغه مندي هاي ارائه شده در راستاي هموار کردن مشکلات انتخاباتي و تسهيل توسعه سياسي است با اين حال همواره ملاحظاتي هم وجود دارد که نه از سر خلأهاي قانوني که از بابت نبود برخي پيش زمينه هاي لازم، اجراي برخي طرح ها را موکول به فرداها مي کند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]