واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
دلیل تفاوت مذاکرات دهه ۸۰ با دهه ۹۰ روحانی و ظریف
چرا امروز بر "دوش غولها ایستاده ایم"؟ دست برتر امروز ایران در منطقه، تحولات عراق، سوریه، یمن، ناکارآمدی تحریمها که امروز در سخنان اوباما نیز مطرح شد، تحمل مردم نجیب ایران، سال آخر دولت اوباما و نیاز دمکراتها به توافقنامه و غیره و غیره، شرایطی فراهم کرد که زمینه را برای مذاکره با دست بالا فراهم کند.
به گزارش فرهنگ نیوز ، به سرانجام رسیدن مذاکرات، گام مهمی بود و آنچه در جمع بندی وین به دست آمد ارزشمند است.حقیقتا تیم مذاکره کننده مجاهدت مجدانه ای انجام دادند و رئیس جمهور محترم نیز زحمات بسیاری کشیدند و الحمدلله این توفیق بزرگ تا کنون به دست آمده است و حق هسته ای ایران بعد از ۱۲ سال تنش به رسمیت شناخته شد.
با این مقدمه، سوالی را می خواهم مطرح کنم و آن اینکه چرا دکتر روحانی و دکتر ظریف در دروه ریاست جمهوری هشتم در جریان گفتگو ها و دیپلماسی موفق نشدند کوچکترین امتیازی از غربیها بگیرند و حتی در حد بیست سانتریفیوژ را نیز نتوانستند حفظ کنند. این سوال ابدا به معنای نفی دستاوردهای تیم هسته ای در وین و یا حمایت از دولت نهم و دهم و نادیده گرفتن ضعفها نیست بلکه به این جهت پرسیده می شود که تحلیل دقیق این سوالات مارا به پاسخهایی می رساند که می تواند اقتدار ملی را افزایش دهد.
علی(ع) در جمله ای نورانی می فرمایند که “ان الامور مرهونه باوقاتها”.تحقق امور در گرو زمان خاص آن است.شاید ما در بدو مذاکرات در ۱۲ سال پیش چاره ای جز تعلیق و پلمپ نداشتیم تا طی دوره ای حقیقت زیاده خواهی غربیها را نشان دهیم.
زیاده خواهی که در کتاب دیپلماسی هسته ای دکتر روحانی بارها بدان اشاره شده است و ایشان در واقع همین زیاده خواهی را عامل ارجاع پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت می دانند. رئیس جمهور قبلی به درست یا غلط، زمانی قطعنامه ها را کاغذ پاره خواند که بعد از همه همکاریهای گسترده ایران – حتی اجازه بازرسی از پارچین داده شد – ۸ قطعنامه در شورای حکام علیه ایران صادر شد. بعد از قضیه مدالیته و اعلام عدم انحراف در پرونده هسته ای ایران از سوی آژانس، بلافاصله بعد از آن ادعاهای جدید و لپ تاپ کذایی مطرح شد و بعد هم پرونده ایران به شورای امنیت ارسال شد.
آری، این سخن بعد از این مراحل بیان شد. این سخن در مقابل جریانی گفته شد که اساسا حد یقفی نداشت. به هر روی نتیجه این ایستادگی ، ۱۹هزار سانتریفیوژ، ۱۰تن اورانیوم پنج درصد و ۲۰۰کیلو اورانیوم بیست درصد و راکتور آب سنگین اراک شد.
علاوه بر این سرمایه سترگ، دست برتر امروز ایران در منطقه، تحولات عراق، سوریه، یمن، ناکارآمدی تحریمها که امروز در سخنان اوباما نیز مطرح شد، تحمل مردم نجیب ایران، سال آخر دولت اوباما و نیاز دمکراتها به توافقنامه و غیره و غیره، شرایطی فراهم کرد که زمینه را برای مذاکره با دست بالا فراهم کند. البته این سخنان چنانچه گفته شد به معنای نفی قابلیتها و توانمندیهای تیم مذاکره کننده نیست بلکه توجه به این نکته است که به تعبیر گالیله، امروز ما بر دوش غولها ایستاده ایم.
مجموع این شرایط، مقاومت ملت ایران و البته قدرت تیم مذاکره کننده ما را به شرایطی رسانده که الان در آن هستیم و ای بسا بهتر از این نیز می شد. مجموع اینها آمریکا را وادار به دادن این امتیازات کرده است و الا اوباما همان شخصی است که گفت من اگر می توانستم تمام پیچ و مهره های صنعت هسته ای ایران را باز می کردم.
منبع: جهان نیوز
94/4/25 - 13:58 - 2015-7-16 13:58:40
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]