واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۴ تير ۱۳۹۴ (۱۶:۲۱ب.ظ)
۶ نکته مختصر و مفيد درباره احکام فطريه دفتر مطالعات رسانه اي اقتصاد اسلامي؛ اگر با ديده انصاف نگاه کنيم چطور است که براي خانواده خودمان برنج درجه يک ايراني مي خريم و براي زکات فطره گندم درجه دو نامرغوب محاسبه مي کنيم؟
با نزديک شدن به روزها و ساعات پاياني ماه مبارک رمضان همه روزه داران و حتي آنهايي که بنا به مشکلاتي نتوانسته اند روزه بگيرند بايد احکام فراگيرترين واجب مالي را ياد بگيرند. زکات فطره يا فطريه فراگيرترين واجب مالي است لذا اين همه سفارش قرآن کريم به اداي زکات همگي شامل فطريه هم مي شود. پس مساله فطريه هم بسيار مهم است و هم فراگير.
به همين منظور و به اختصار به ۶ سوال عمومي که دانستنش لازم است پاسخ مي دهيم:
۱- فطريه بر چه کساني واجب است؟
بر همه مکلفين. حال اگر کسي به سن تکليف نرسيده يا رسيده ولي نان خور ديگري است (مانند فرزندي که نان خور پدرش است) فطريه او بر عهده کسي است که تحت تکفل او قرار دارد.
۲- چه زماني بايد پرداخته شود؟
وقت آن از شب عيد (هنگام نماز مغرب) تا ظهر روز عيد است. البته احتياط واجب آن است که تا قبل از نماز عيد پرداخت شود. حواسمان باشد که به اين احتياط عمل کنيم زيرا بسيار مشاهده مي شود که مردم نسبت به اين موضوع غافلند و با وجود ديدن صندوق هاي دريافت فطريه آن را بعد از نماز مي دهند. ضمناً يادمان باشد چون يک عمل عبادي است بايد قصد قربت کنيم.
۳- مبلغ را از کجا استعلام کنيم؟ تلويزيون، دفتر مرجع يا جاي ديگر؟
هيچکدام! ميزان فطريه به ازاي هر نفر يک صاع (حدوداً معادل سه کيلو) گندم، جو، برنج، ذرت، خرما و امثال اينهاست. حالا شما مي توانيد برويد بازار يا مغازه و ببينيد سه کيلو برنج يا گندم چقدر مي شود و احتياطا کمي بالاتر پرداخت کنيد. البته براي راحتي کار صدا و سيما از دفاتر مراجع استعلام و اعلام مي کند ولي شما خودتان هم مي توانيد محاسبه کنيد.
۴- اينکه مي گويند قوت غالب يعني چه؟
بهتر است انسان در پرداخت فطريه سه کيلو از آن چيزي را بدهد که معمولا از آن براي غذاهايش بيشتر مصرف مي کند. مثلا اگر غالب وعده هاي غذايي ما برنجي است بهتر است سه کيلو گندم ندهيم. البته همان گندم هم قبول است. ولي اگر با ديده انصاف نگاه کنيم چطور است که براي خانواده خودمان برنج درجه يک ايراني مي خريم و براي زکات فطره گندم درجه دو نامرغوب محاسبه مي کنيم!؟
۵- آيا مي توانيم خودمان به فقير بدهيم؟
بله مي شود. البته در قرآن چند مورد مصرف براي انواع زکات ها بيان شده ولي مراجع احتياط مستحب دانسته اند که فطريه را به فقرا بدهيم. فقط فقير را با گدا اشتباه نگيريم. ممکن است فقيري باشد که گدايي نکند (و در روايات کمک کردن به چنين افرادي توصيه شده).
۶- چقدر بايد فقير باشد تا بتوانيم فطريه را به او بدهيم؟
فقير در اينجا به کسي مي گويند که به اصطلاح دخل و خرجش جور نيست. يعني نمي تواند درآمد سالش را مهيا کند ولو اينکه مقداري درآمد هم دارد ولي کافي نيست. به اين موسسات خيريه هم اگر مطمئن هستيد مي توان داد ولي بايد بدانيد که بدست فقير مي رسد. لذا اگر خود انسان بشناسد از همه راه ها بهتر است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]