واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:
جهان پس از توافق تاریخی میان ایران و غرب بین الملل > دیپلماسی - به نوشته یک روزنامه عربی، توافق ایران با 5+1، اتفاقی تاریخی است که تا ابد خاورمیانه را تغییر خواهد داد و به ائتلافهای بینالمللی و دستهبندیها و اولویتهای رایج، ساختار جدیدی خواهد بخشید.
به گزارش خبرآنلاین به نقل پایگاه خبری شبکه العالم، روزنامه القدس العربی در سرمقاله امروز (سه شنبه) خود نوشت: توافق هسته ای ایران با 5+1 را با هر معیاری -چه دوستانه و چه با دشمنی- مورد توجه قرار دهیم، توافق مزبور "تاریخی" به شمار می رود. این مذاکرات پس از پشت سر گذاشتن 13 سال پر از چالش همچنان در میان تهران و قدرتهای غربی و در رأس آنها آمریکا جریان دارد. این روزنامه فرامنطقه ای نوشت: توافق هسته ای، تا ابد خاورمیانه را تغییر خواهد داد و به ائتلافهای بین المللی و دشمنی ها و اولویت های رایج، ساختار جدیدی خواهد بخشید و چهره ایران را در برابر جهان تغییر خواهد داد و به ایران به عنوان یک کشور بزرگ و عضو باشگاه کشورهای قدرتمند در این منطقه حیاتی پر چالش جایگاه جدیدی خواهد بخشید، آن هم پس از اینکه تهران توانست در منطقه ای انشعاب یافته بر اساس مسائل نژادی و طائفه ای، برای برنامه هسته ای خود مشروعیت کسب کند. القدس العربی در ادامه افزود: اگر حسن روحانی رییس جمهور ایران و محمد جواد ظریف وزیر خارجه وی از "پیروزی بزرگ " سخن می گویند، چیز عجیبی نیست. گزارش ها حاکی است ایرانیان خود را آماده می کنند تا به محض اعلام امضای توافقنامه هسته ای جشن های گسترده ای برپا کنند. نظام ایران از همان ابتدا موفق شد تا برنامه هسته ای خود را به روحیه ملی گرایی و شرافت ملی ایرانی پیوند بزند. بدون شک توافق برای شخص روحانی و جریان اصلاح طلب یک پیروزی به شمار می آید. البته این بدان معنا نیست که محافظه کاران خواهان دستیابی به توافق هسته ای نیستند. به هر حال توافق هسته ای یک "پیروزی سیاسی" است که می تواند جهان را از مصائب جنگها در امان نگه دارد. البته اگر فرصت حاصل شود و نیت ها صادقانه باشد. چه بسا لغو تدریجی تحریمهای اقتصادی و آزاد شدن دارایی های بلوکه شده ایران و سرازیر شدن آنها در اقتصاد این کشور کمک داخلی و منطقه ای مهمی برای نظام ایران به شمار می آید.
به عقیده تحلیلگر این روزنامه، ایران حق دارد ثمره سالها صبر و ایستادگی خود در مذاکرات سخت و دشوار را جشن بگیرد و این امر می تواند درس عبرتی برای کشورهای مذاکره کننده عرب با اسراییل باشد که به سرعت امتیاز دادند و خیلی زود برگ برنده های خویش را از دست دادند تا آنجا که دشمن صهیونیست هم اکنون مذاکرات را فقط برای خود مذاکرات می خواهد. جهان ظرف چند ساعت گذشته برای پی ریزی نقاط اختلاف و سپس بازنگری آنها از سوی کارشناسان حقوقدان و ترجمه آنها و ارسال متن توافق به پایتخت های ذیربط به منظور مورد تایید قرار گرفتن از سوی رهبران سیاسی، نفس را در سینه حبس کرده است. عجیب نیست اگر آمریکا از ادامه اختلافات علیرغم دستیابی به یک پیشرفت بزرگ سخن به میان می آورد؛ زیرا دولت اوباما خود را برای رویارویی شدید با رهبران دولت نتانیاهو جنایتکار جنگی و کنگره با اکثریت جمهوری خواه آماده می کند. چه بسا دولت اوباما می خواهد نشان دهد که چیزی را از دست نداده است و بر گرفتن امتیازات از ایران تا آخرین لحظه تاکید داشته است. چه بسا تناقض آشکار موجود میان موضع واشنگتن و کشورهای اروپایی شرکت کننده در مذاکرات در وهله اول نشات گرفته از دستور کار پنهان اسراییلی است که نگران بمب هسته ای نیست، زیرا تهران برای حفظ توان بازدارنده راهبردی خود نیازی به آن ندارد بلکه اساسا اسراییل با وجود چنین کشور قدرتمندی که نمی توان آن را کنار گذاشت و نادیده گرفت، مخالف است و حاضر نیست ایران مشروعیت بیابد تا چه رسد به آن که آن را به رسمیت بشناسد. اما در سطح منطقه، توافق در بردارنده ابعادی فراتر از برنامه هسته ای و لغو تحریمهاست زیرا به طور ضمنی در بردارنده یک نوع همکاری است که تا مرز مشارکت راهبردی ایران و غرب در شماری از پرونده ها پیش رفته است و در این میان مبارزه با تروریسم یکی از پرونده های مزبور را تشکیل می دهد. ایران پس از تحقق یافتن پیش بینی هایش در خصوص شکست ائتلاف بین الملل در مبارزه با گروه تروریستی داعش هم اکنون خود را شایسته رهبری تلاشهای بین المللی و منطقه ای برای مبارزه با تروریسم می داند. تهران می خواهد با باز شدن دستش در منطقه به ویژه سوریه، عراق و لبنان مانع از ترسیم نقشه جدیدی برای خاورمیانه توسط داعش و سایر گروه های تروریستی شود. القدس العربی در پایان خاطرنشان کرد: همزمان با دشوار شدن -اگر نگوییم ناممکن شدن- راه حلهای نظامی در پرونده هایی مانند سوریه و یمن و پیچیده تر شدن اوضاع در سایر کشورها این سوال مطرح می شود که آیا زمان گفت وگوی راهبردی ایران و اعراب فرانرسیده است؟ گفتگویی که به جای ادامه حرکت در این تونل تاریک، واقعیتی به نام ایران به عنوان یک قدرت جدید در منطقه را بپذیرد. 52310
کلید واژه ها: مذاکرات هسته ای ایران با 5 بعلاوه 1 -
سه شنبه 23 تیر 1394 - 12:59:27
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]