واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲۱ تير ۱۳۹۴ (۱۰:۵ق.ظ)
تشريح نواقص و کاستيهاي طرح جامع مسکن موج - معاون حوزه عمران شهري معاونت امور زيربنايي سازمان مديريت و برنامهريزي برخي نواقص و کاستيهاي طرح جامع مسکن را که به راحتي قابل برطرف شدن هستند، تشريح کرد.
به گزارش خبرگزاري موج، اکبر رحماني، معاون حوزه عمران شهري معاونت امور زيربنايي سازمان مديريت و برنامهريزي، در خصوص طرح جامع مسکن و برخي انتقادات سازمان مديريت و برنامهريزي به آن اظهار کرد: بخش مسکن از بخشهاي مهم اقتصادي کشور است و لازم است تا دولت برنامه جامعي در خصوص آن ارائه دهد.
نماينده سازمان مديريت و برنامهريزي در طرح جامع مسکن با بيان اين که اين طرح بايد به مرور زمان در دو بخش فرمي و فني اصلاح شود، افزود: نکته کلي در اين طرح، زمانبنديهاي مورد نظر براي اجرا در آن است که بايد بلندمدتتر ديده شود، ولي؛ برنامههاي عملياتي بر اساس چشمانداز ۱۴۰۵ طراحي شوند.
رحماني با انتقاد از ديده نشدن مصوبات دولت در زمينه بافت فرسوده، زوجهاي جوان و حسابهاي پسانداز مسکن خانهاوليها در طرح جامع مسکن گفت: در اين طرح نياز به يکميليون و ۶۰۰ هزار خانه در شرايط فعلي اعلام شده است که بايد اين نياز به تفکيک هر استان و شهر مشخص شود.
معاون حوزه عمران شهري معاونت امور زيربنايي سازمان مديريت و برنامهريزي ادامه داد: مسائلي مانند نرخ رشد خانوار يا افزايش جمعيت ديده شده است و مسائلي مانند نرخ تشکيل خانوار، سن ازدواج، جمعيت در شرف ازدواج، بيهمسري در اثر طلاق (به تفکيک زن و مرد) که پيوسته در حال تغيير است، براي آينده ۱۰ ساله موضوعات مهمي هستند که توجه به آنها ميتواند به پيشبرد برنامهها کمک کند، در حالي که اگر براي اين اقشار برنامهريزي شود، جمعيت هدف مذکور در طرح جامع مسکن تغيير ميکند.
وي با تأکيد بر لزوم تغيير رويکرد اين طرح در زمينه نرخ رشد اقتصادي از ۵.۲ درصد به ۸ درصد مذکور در اسناد بالادستي، خاطرنشان کرد: براي سناريو سازي در تهيه و تدوين هر طرحي قبل از هر چيز بايد وضع موجود آسيبشناسي و تحليل شود و سپس راهکار ارائه داد که آن نيز نيازمند داشتن يک مدل آماري ـ اقتصادي است تا اگر نرخهاي رشد خانوار، اقتصادي، تورم و يا سرمايهگذاري تغيير کرد، طرح و برنامه عملياتي را نيز به همان نسبت تغيير داد؛ به نظر ميرسد در طرح جامع از اين روش استفاده نشده است.
رحماني سپس به موارد مورد اشاره در طرح جامع مسکن در زمينه لزوم اصلاح نظام درآمدي شهرداري اشاره و اظهار کرد: با اين حال ميزان اثرگذاري اصلاح نظام درآمد پايداري شهري بر بخش مسکن به طور مشخص ذکر نشده است.
وي با بيان اين که وضعيت موجود شهرهاي جديد و نقش مسکن مهر در فرايند تأمين مسکن اقشار مختلف تأثيرگذار است، گفت: همچنين در اجراي اين طرح مسائلي مانند روش ساخت و نحوه تأمين مسکن که به صورت شخصيسازي باشد يا انبوهسازي بايد مشخص شود. ضمن اينکه الگوهاي تکنولوژيکي ساخت مسکن و آينده صنعت ساختمان هم ميبايست در طرح جامع مسکن در نظر گرفته شود.
معاون حوزه عمران شهري معاونت امور زيربنايي سازمان مديريت و برنامهريزي تأکيد کرد: طرح جامع مسکن بايد به گونهاي نهايي شود که در آن نقش برخي نهادها همچون سازمان نظاممهندسي ساختمان، بيمهها، شهرداريها، نهادهاي حمايتي و سازمان بهينهسازي مصرف سوخت به طور شفافتر ذکر شود.
وي با بيان اين که بر اساس جمعبندي اعداد و ارقام مذکور در طرح جامع مسکن، سهم دولت سالانه دو هزار و ۴۵۰ ميليارد تومان است، ادامه داد: بايد در اين زمينه بيشتر بحث و بررسي صورت گيرد که آيا دولت توان تأمين اين مبلغ را دارد يا خير؟ منابع آن از محل درآمدهاي حاصل از هدفمندي يارانههاست يا کمکهاي مردم؟
به گفته رحماني، مسکن گروههاي کمدرآمد هم از لحاظ اجرايي مشکل دارد هم در خصوص بخش تأمين منابع مالي آن از طريق افزايش سهم دولت؛ چراکه در سالهاي اخير نتوانستهايم به برنامههاي مشخصي برسيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]