واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: همزمان با توافق وزارت نفت با ۴ شرکت ترک برای ساخت نیروگاه در ترکیه بهمنظور تبدیل گاز به برق، وزیر نیرو در گفتگو با سفیر ترکیه خواستار افزایش صادرات برق ایران به این کشور همسایه شده است.
به گزارش تراز ، شعله اختلافات وزارت نفت و نیرو در دولت تدبیر و امید به دنبال اظهارات سال گذشته بیژن زنگنه در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی روشن شد.
زنگنه وزیر نفت با حضور در کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به ضرورت افزایش صادرات گاز طبیعی ایران، گفته بود: نباید کاری کنیم که با صادرات برق، رقیب خودمان شویم.
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید با تاکید بر اینکه در حال حاضر هر مترمکعب گاز ۴۵ سنت صادر میشود، در حالی که هر متر مکعب گاز به ۵، ۸ کیلووات ساعت برق تبدیل می شود، تصریح کرده بود: در این شرایط به جای درآمد ۴۵ سنت، این گاز به قیمت ۲۰ سنت به بخش برق داده میشود، ضمن آنکه در سالهای اخیر ۳.۵ میلیارد دلار گاز و فرآورده نفتی در نیروگاهها مصرف و تبدیل به برق شده که درآمد صادرات برق ۸۰۰ میلیون دلار بوده است.
این اظهارات برقی وزیر نفت در کمیسیون انرژی و پس از آن در چند کمیسیون تخصصی دیگر مجلس با واکنش مسئولان وزارت نیرو روبرو شد، با این وجود مسئولان وزارت نفت خود آستینها را بالا زدند و به طور رسمی وارد گود صادرات برق به کشورهای همسایه به ویژه ترکیه شده اند.
علیرضا کاملی مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران اخیرا با اشاره به مذاکره و امضای توافق نامه اولیه با ۴ شرکت ایرانی برای تبدیل گاز به برق و صادرات این انرژی پاک، گفته است: نخستین قرارداد صادرات برق دی ماه سال گذشته با یک شرکت بخش خصوصی ایرانی امضا شد و با توافق انجام شده، شرکتهای ترک در این کشور مشغول جانمایی برای احداث نیروگاه برق هستند.
به گفته این مقام مسئول در وزارت نفت، در حال حاضر دو موضوع مهم برای این شرکتها وجود دارد، نخست؛ محل احداث نیروگاه و دوم بازار فروش برق تولید شده است. این شرکتها ۶ ماه برای مطالعات فرصت دارند که در حال انجام آن هستند که بازار افغانستان، پاکستان، عراق، ترکیه و امارات را تحت مطالعه دارند.
مدیرعامل شرکت ملی صادرات گاز ایران، دلایل اصلی انجام صادرات برق از سوی وزارت نفت را تنوع بخشی به صادرات گاز عنوان کرد و یادآور شده است: یکی از راهکارهای تنوع بخشی به صادرات گاز، تبدیل آن به برق است که وزارت نفت در این زمینه وارد شده است.
بر این اساس با ورود رسمی وزارت نفت و شرکتهای زیر مجموعه این وزارتخانه به بازار صادرات برق وزارت نیرو، حمید چیت چیان وزیر نیرو در نشستی مشترک با هاکان تکين سفير ترکيه در تهران خواستار توسعه همکاریهای دو جانبه برقی بین این دو کشور همسایه شده است.
دوئل نفت و نیرو برای تصاحب بازار برق ترکیه
به گزارش مهر، ترکیه یکی از سودآورترین بازارهای مصرف برق در بین کشورهای همسایه ایران است به طوریکه سالانه بیش از ۲۵۵ میلیارد مگاوات برق در این کشور همسایه تولید و مصرف میشود که هم اکنون ایران یکی از بزرگترین صادرکنندگان این انرژی پاک به ترکیه است.
با این وجود، حمید چیت چیان وزیر نیرو در نشست هفته گذشته خود با سفیر ترکیه در تهران با بیان اینکه ایران با کشورهاي همسايه ارتباط الکتريکي خوبي دارد و هم اکنون به کشورهاي ترکيه، عراق، پاکستان و افغانستان صادرات برق داشته و و با ارمنستان و جمهوری آذربايجان نیز مبادله برق داريم، گفته است: مطالعاتي در دست اقدام داريم که با همسايگان ديگر ارتباطات شبکه برق را برقرار کنيم.
این عضو کابینه دولت تدبیر و امید با اعلام اینکه وزارت نیرو تمایل دارد روابط خود را با ترکيه و در خصوص صادرات و همچنين تبادل برق گسترش دهد، اظهار کرده است: توافقهايي در اين خصوص انجام گرفته و در بعضي از بخشهاي آن موافقتهايي انجام شده و بعضي بخشها هم هنوز به اجرا در نيامده است.
به گفته وزیر نیرو، آمادگي کامل داريم تا بعد از برگزاري انتخابات جديد در ترکيه مناسبات اقتصادي خود از جمله مراودات برقي را گسترش دهيم تا توافقهايي که از گذشته انجام شده ولي هنوز اجرا نرسيده، اجرايي شود.
از سوی دیگر در حالی وزیر نیرو به طور رسمی ترکیه را به توسعه همکاریهای برقی دعوت می کند که امضا تفاهم نامههای متعدد برقی و گازی بین مجموعه وزارت نفت و شرکتهای ترک، چشم انداز و آینده بازار صادرات برق ایران به این کشور همسایه را در هالهای از ابهام قرار داده است.
با این وجود، امضای اولین تفاهم نامه صادرات برق توسط وزارت نفت با واکنش مسئولان وزارت نیرو روبرو شد به طوری که اسماعیل محصولی قائم مقام وزارت نیرو در امور بینالملل با تاکید بر اینکه صادرات برق با مدیریت وزارت نفت در صورتی امکان پذیر است که هماهنگیهای کلی آن با وزارت نیرو انجام شود، بیان کرد: وزارت نفت برای ساخت نیروگاه باید با معاونت برق وزارت نیرو هماهنگ باشد و پتانسیل احداث نیروگاه و صادرات برق به کشور هدف از طریق وزارت نیرو سنجیده شود.
در همین حال، علیرضا کلاهی رئیس هیات مدیره سندیکای صنعت برق ایران هم اخیرا در گفتگو با مهر درباره برنامه جدید وزارت نفت برای ساخت نیروگاه و تولید برق به منظور صادرات این حامل انرژی، خاطرنشان کرده است: به نظر می رسد اگر وزارت نفت به جای برنامهریزی برای ساخت نیروگاه و صادرات برق بیشتر بر روی توسعه میادین مشترک نفتی متمرکز باشد، بیشتر به نفع منافع ملی کشور است.
منبع: مهر
زمانبندی انتشار: 20 تير 1394 - 12:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 33]