واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: توسعه شهر قم به چه قیمتی؟ پایگاه خبری تحلیلی قم فردا یادداشتی با عنوان توسعه شهر قم به چه قیمتی ؟ تجربه تلخ شهرک پردیسان نباید تکرار شود را به رشته تحریر در آورده است.
دراین یادداشت می خوانیم: این روزها در حالی توسعه و گسترش شهر نشینی بر شهر قم سایه افکنده است که هنوز زیر ساخت های لازم در این شهر برای جمعیت کنونی فراهم نیست و مطمئنا ادامه دار بودن این روند مشکلات بیشتری را در حوزه شهری به وجود خواهد آورد.
صحبت از انقلاب شهر نشینی در دوران اخیر به هیچ عنوان حرفی بی پایه و اساس نیست و در جهان و ایران امروز تحول شهر نشینی بسیار شتابان و سریع در حال رخ دادن است به طوری که متوسط شهر نشینی در دوره اخیر رشد بالایی را تجربه می کند.
از سوی دیگر هر تحولی که در حوزه شهر نشینی صورت می گیرد پیامدهایی را به دنبال خود دارد،این پیامدها می توانند در حوزه های اجتماعی،فرهنگی و اقتصادی خود را نمایان کنند و حتی در توزیع بی عدالتی نیز نقشی اساسی داشته باشدو بحران هایی ایجاد شود که مقابله با آنها کمی سخت به نظر می رسد.
11 میلیون حاشیه نشین در شهرها
همواره پیشگیری بهتر از درمان بوده است و این موضوع را مدیران ، کارشناسان و حتی عامه مردم نیز به خوبی درک می کنند، شهر قم در حال حاضر به عنوان یکی از شهرهای مهاجر پذیر با آمارهای بسیار بالا شناخته می شود و حتی در میان مردم نیز به شهر 72 ملت معروف شده است.
به همین دلیل این موضوع در سالهای اخیر ذهن بسیاری از جامعه شناسان را به خود مشغول کرده است و گسترش حاشیه نشینی و مهاجرت از روستاها آماری بالغ بر 11 میلیون نفر را در پی داشته است و همین مهاجرت ها باعث شده است که بسیاری از شهر های ایران توسعه و گسترش مناسبی را تجربه نکنند.
در حال حاضر نیز حاشیه نشینی و توسعه نامتوازن شهر قم در برخی مناطق مشکلاتی فرهنگی و اجتماعی عدیده ای را به وجود آورده است و هر سال نیز به علت ادامه خشکسالی در روستاها و کاهش کشاورزی و همچنین میل به زندگی شهر نشینی بر این جمعیت افزوده می شود و حتی بسیاری از خانواده ها به علت جستجوی کار به شهر ها مهاجرت می کنند.
انتقاد رئیس مجلس از توسعه بی رویه شهر قم
این موضوعات در حالی مطرح می شود که طی روزهای اخیر علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی نیز از گسترش بی رویه شهرقم انتقاد کرده و در این خصوص می گوید: طرح های توسعه ای در نظر گرفته شده برای شهر قم منجر به افزایش جمعیت این شهر خواهد شد ، متولیان امر باید به فکر ایجاد شهری در نزدیکی قم باشند زیرا با توسعه قم نسبت به وضعیت کنونی مدیریت آن دشوار خواهد شد و تامین زیرساخت های مورد نیاز به ویژه در بخش آب شرب دشوار خواهد شد.
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه امروز شعار مسئولان شهر و استان قم باید قم محدود باشد، افزود: قم امکان اسکان بیش از این جمعیت فعلی را ندارد و توسعه بی رویه شهر قم مشکلات زیرساختی و اجتماعی بسیاری را به دنبال خواهد داشت جانمایی های شهرهای جدید در کشور با توجه به خشکسالی ها و کمبود آب باید در مکان هایی باشد که به حداقل آب دسترسی داشته باشند.
تجربه تلخ شهرک پردیسان نباید تکرار شود
این در حالی است که با مطرح شدن اینگونه مسائل اشاره به شهرک پردیسان قم خالی از لطف نخواهدبود،این شهرک در سال 1377 توسط وزارت مسکن و شهر سازی تاسیس شد و در سال 1390 نیز به یکی از مناطق شهرداری قم تبدیل شد،موضوع اصلی اینجاست که این شهرک قرار بود از حجم جمعیت قم کاسته و با فراهم کردن زیر ساخت های لازم جایگزینی برای شهر قم باشد.
اما متاسفانه با بی تدبیری و کم توجهی مسئولان وقت این شهرک حتی از کوچکترین زیر ساخت های لازم طی سال های اخیر محروم بوده و امکانات فرهنگی مناسبی نیز پیش بینی نشده است، در حال حاضر نیز بسیاری از کارشناسان بر این عقیده هستند که شیب معضلات اجتماعی و فرهنگی از منطقه نیروگاه به سمت شهرک پردیسان در حال حرکت است،با این وجود پردیسان را باید به عنوان بمب ساعتی در نظر گرفت که هر لحظه امکان دارد که منفجر شود.
شهر سازی در دنیا طبق اصول و قواعد
شهرسازی و شهرک سازی هر کدام نیاز به برنامه ریزی های دقیق و البته کارشناسانه دارد تکرار تجربه تلخ شهرک پردیسان قم نه تنها نمی تواند مشکلی را حل کند بلکه خود بزرگترین مشکل خواهد شد که باید تمامی دستگاه های دولتی به جنگ آن بروند،شهر سازی در دنیا طبق اصول و قواعد خاصی انجام می شود و در این میان استفاده از تجربیات دیگر کشور ها در کنار معماری ایرانی اسلامی می تواند ثمرات مثبتی داشته باشد.
از طرف دیگر در شرایطی که استان قم با تغییرات مدیریتی عجیبی دست و پنجه نرم می کند و شرایط مدیریت استان وضعیت خوبی را تجربه نمی کند تشویق سازمان صنعت، معدن و تجارت به مهاجرت بیشتر به قم تنها زمینه مهاجرت بیشتر به قم و زمینه سازی عقب ماندگی های بیشتر به قم را در پی خواهد داشت.
با این همه، بسیاری از شهرهای کشور ما با وجود داشتن امکانات مناسب و منابع مفید با معضل حاشیه نشینی که یکی از دستاوردهای توسعه نامتوزان است دست و پنجه نرم می کنند،برای این موضوع سخت نه تنها باید در سطح استان ها بلکه در سطح کشور باید برنامه ریزی شود زیرا ادامه این روند آثار مثبتی را در شهرها از خود به جای نخواهد گذاشت. ک/1
7403/ 6133/
18/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 12]