واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سينماي متعهد دستوري پيش نميرود
توليد فيلم در راستاي ترويج فرهنگ مقاومت و توجه به مسئله فلسطين به عنوان يكي از آرمانهاي انقلاب اسلامي در رهاييبخشي ملتهاي مظلوم و در بند، در طول عمر سينماي ايران بعد از انقلاب داراي فراز و فرودهاي زيادي بوده است.
نویسنده : محمدصادق عابديني
توليد فيلم در راستاي ترويج فرهنگ مقاومت و توجه به مسئله فلسطين به عنوان يكي از آرمانهاي انقلاب اسلامي در رهاييبخشي ملتهاي مظلوم و در بند، در طول عمر سينماي ايران بعد از انقلاب داراي فراز و فرودهاي زيادي بوده است. «سرب» ساخته مسعود كيميايي يكي از نقاط اوج سينماي ايران در توليد فيلمهاي استراتژيك با پيامهاي بينالمللي است.
توجه به مسئله فلسطين و لزوم آزادسازي قدس شريف، از ابتداي پيروزي انقلاب اسلامي به عنوان يكي از سياستهاي تغييرناپذير كشورمان عنوان شد. سينما نيز كه در اوايل دهه 60 در حال پوست اندازي و توليد يك سينماي نو بود به قدس و مسئله فلسطين نيز نگاهي جدي پيدا كرد. گرچه ميزان توليدات سينمايي كشورمان درباره فلسطين و رژيمصهيونيستي كم و محدود است، ولي در همين تعداد محدود فيلمهاي ساخته شده، شاهد آثار ماندگاري هستيم كه نميتوان براي آنها تاريخ مصرفي قائل شد. فيلم سينمايي «سرب» ساخته مسعود كيميايي يكي از اين آثار است. سرب محصول سال 67 است. زماني كه تهران به شدت زير بمباران عراق بود و چند بار اطراف محل فيلمبرداري بمباران شد و گروه فيلمسازي تصميم گرفت براي ادامه كار به شمال كشور برود و حاصل كار فيلمي شد كه از آن با عناويني چون يكي از 10 فيلم برتر سينماي ايران و يكي از آثار ماندگار سينماي بعد از انقلاب ياد ميشود. در خلاصه داستان اين فيلم آمده است: دانيال و مونس كه ميخواهند به ارض موعود بروند با مخالفت سازماني به نام هاگانا كه يهوديان را بسيج ميكند روبهرو ميشوند. يعقوب عموي دانيال به دست اعضاي هاگانا كشته ميشود و دانيال و مونس كه قاتل را شناختهاند ميگريزند. ميرزا محسن فرد متديني كه به كمك مقتول شتافته، به عنوان قاتل دستگير و به زندان افكنده ميشود. نوري برادر ميرزا محسن كه خبرنگار است تصميم دارد زن و شوهر يهودي را براي اداي شهادت به دادگاه ببرد. مونس و دانيال كه مصمم هستند از مرز خارج شوند از دست نوري و اعضاي هاگانا ميگريزند. نوري آنها را مييابد. زن ميگريزد، نوري دانيال را به موقع به جلسه دادگاه ميرساند. روبهروي كاخ دادگستري او خود را سپر تيري ميكند كه يكي از آدمكشها كه در تعقيب آنها بوده است به سوي دانيال شليك ميكند. سرب در هفتمين جشنواره فيلم فجر حضور مييابد و موفق به كسب سيمرغهاي بلورين بهترين فيلمبرداري و بهترين چهرهپردازي ميشود. در صورتي كه در قياس با آثار حاضر در آن دوره ميشد به اين فيلم مهم توجه بيشتري نيز كرد.
از زمان ساخت فيلم قدس نزديك به 27 سال ميگذرد. در طول حدود سه دههاي كه از ساخت «سرب» گذشته آثاري كه بتوانند همپاي «سرب» اثرگذار باشند به تعداد انگشتان يك دست هم نميرسند. كم كاريهاي صورت گرفته در حالي است كه طي سالهاي اخير با راهاندازي جنگهاي متعدد رژيم صهيونيستي عليه مردم غزه، مسئله فلسطين نه تنها در ميان مسلمانان بلكه در ميان تمامي مردم آزاده جهان نيز به يك اولويت تبديل شده است. تاريخ سينماي ايران نيز نشان داده ساخت فيلمهاي ماندگار نه با دستور پيش ميرود و نه با صرف تخصيص بودجه ميتوان انتظار داشت كه اثري به ياد ماندني در باره يك موضوع استراتژيك مانند قضيه فلسطين ساخته شود. توليد فيلمهايي مانند « سرب»، «بازمانده» و «شكارچي شنبه» نشان داده كه عشق فيلمسازي به اثري كه ميسازد و اهميتي كه موضوع در ذهن و تفكر كارگردان به وجود ميآورد، عامل مهمي در ماندگاري اين اثر شده است. هم اكنون براي مناسبتهايي مانند روز قدس، تلويزيون مجبور ميشود با پخش تكراري آثار اينچنين آنتن خود را پركند، در صورتي كه ميتوان با يك مديريت صحيح هر سال براي ساخت يك فيلم ماندگار درباره مقاومت در فلسطين، برنامهريزي كرد و آن را به مرحله اجرا گذاشت. فردا روز قدس است، در اين روز تلويزيون ويژه برنامههاي خاصي را در نظر گرفته و از جمله باز پخش فيلم سينمايي «سرب» است. اين فيلم سينمايي جمعه ساعت 14و 45 دقيقه از شبكه دوم سيما پخش خواهد شد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۷ تير ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 54]