واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: گیاهان آبدوست و سفره های خالی آب زیرزمینی لرستان خرم آباد - ایرنا - استان لرستان به عنوان پنجمین استان آبخیز کشور دارای حدود 800 هزار هکتار راضی کشاورزی است که از این سطح تنها 25 درصد آبی و مابقی به صورت دیم کشت می شود.
به گزارش ایرنا، در سالیان گذشته زمانی حدود 13 میلیارد متر مکعب روان آب از این استان به پایین دست سرازیر می شد اما امروز خود نیازمند سرازیر شدن آبهای بالادستی است، آبی که با احداث سد در استانهای همجوار هیچگاه به لرستان نرسید و تاکنون نیز خبری از حقابه نشده است.
در این شرایط فرهنگ استفاده از منابع آب نیز در جامعه آنطور که باید اصلاح نشده و عده ای که تعداد آنان کم نیست هنوز در وهم و خیال روزهای پرآبی به سر می برند و انگار که صدای ترک لب های خشک زمین را نمی شنوند.
از جمله این افراد کشاورزانی هستند که با کشت گیاهان آب دوست در مناطق خشکی زده همچنان بر درآمد بیشتر و سودآوری خود اصرار دارند غافل از اینکه این نوع کشاورزی آنان شیره حیات استان را با نیستی پیوند داده است.
*دو میلیارد و593 میلیون متر مکعب آب در لرستان مصرف می شود
مدیر عامل شرکت آب منطقه ای لرستان در این باره می گوید: سالیانه دو میلیارد و593 میلیون متر مکعب آب در استان مصرف می شود.
علی امید سیفی در گفت و گو با ایرنا افزود: در حال حاضر 60 درصد آب این استان از حوزه کرخه و 40 درصد آب استان از حوزه دز تامین می شود.
به گفته وی از دو میلیارد و593 میلیون متر مکعب آب مصرفی 72 درصد سطحی و بقیه از منابع زیر زمینی برداشت می شود و از این مقدار 92 درصد مصارف کشاورزی دارد.
وی تصریح کرد : همچنین پنج درصد آب استان در زمینه شرب و مصارف بهداشتی ،سه درصد در صنعت مصرف می شود .
*14 هزار هکتار کشت آبدوست و برداشت 410 میلیون متر مکعب آب
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان همچنین گفت: در حال حاضر 14 هزار هکتار اراضی کشاورزی استان زیر کشت گیاهان آبدوست می رود که این میزان خسارت جبران ناپذیری به سفره های آب زیرزمینی و سطحی وارد کرده است.
سیفی محصولاتی نظیر هندوانه، برنج، پیاز، سیب زمینی، ذرت و چغندر را گیاهان آبدوست عنوان کرد و گفت: محصول هندوانه به عنوان آبدو ست ترین محصول ، موجب برداشت حجم بسیاری از آبهای استان شده است.
وی سطح زیرکشت این محصول در استان را شش هزار هکتار برشمرد و تصریح کرد: به طورمتوسط برای تولید هر کیلوگرم هندوانه 500لیتر آب مصرف می شود و چنانچه از هر هکتار 70 تن محصول برداشت شود در مجموع 210 میلیون متر مکعب آب زیرزمینی و سطحی برای تولید هندوانه دراستان مصرف می شود.
وی تشکیل گروههای 60 نفره گشت و بازرسی به منظور جلوگیری از اضافه برداشت چاههای مجاز و پلمپ چاههای غیر مجاز وجلوگیری از کشت گیاهان آبدوست که باعث خشک شدن چاه ها ، نشست زمین و افت شدید آبهای زیرزمینی و در نهایت تبدیل دشت ها به دشت ممنوعه می شود را اولویت کاری شرکت عنوان کرد.
وی در خصوص اقدامات انجام شده نیز گفت : تاکنون ده حلقه چاه و شش موتور تلمبه توقیف شده و 63 متخلف به قوه قضاییه معرفی شده اند .
واضح است که منابع آبی در کشور رو به اتمام بوده و لرستان نیز از این امر مستثنی نیست و در حالیکه به گفته کارشناسان ، طی سالهای آینده جنگ نفت جای خود را به جنگ آب می دهد لازم است همه در راستای حفظ این سرمایه ارزشمند و گرانبها دلسوز باشیم.
7269/6060
16/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]