محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1846505152
رازهای شهر تاریخی «بلقیس» + عکس
واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
باستانشناسان هنوز مشغول کارند رازهای شهر تاریخی «بلقیس» + عکس هفتمین فصل کاوش شهر تاریخی بلقیس به پایان رسید در این فصل، کشف سیستم آبرسانی مهمترین سوالی بود که باستان شناسان به آن پاسخ دادند.
فصل هفتم کاوش شهر تاریخی بلقیس اسفراین با هدف شناخت و دستیابی به ساختارها و فضاهای داخل ارگ و ادامه کاوش ها در محدوده شارستان از روز پنجم اردیبهشت ماه امسال شروع شد و تا پایان روز پنجم تیر ماه نیز ادامه داشت. احمد نیک گفتار، سرپرستی هیأت کاوش در شهر تاریخی بلقیس اسفراین را بر عهده دارد. او با حضور در پایگاه ملی شهر بلقیس توضیحاتی را پیرامون فعالیت هایش در این فصل از کاوش های باستان شناسی در شهر تاریخی بلقیس ارائه کرد. نیک گفتار یکی از مهمترین اقدامات در فصل هفتم کاوش را بررسی ساختار ستونی و بنای آجر فرش شده و صحن حیاطی دانست که احتمال می رود بقایای یک مسجد تاریخی باشد. وی گفت: تپه منار یکی از مهمترین بخش های شهر تاریخی بلقیس است چون حمدالله مستوفی درباره آن گفته است «اینجا مسجدی بوده با ۱۲ گز خیاطی در اطرفش.» همچنین اینجا تنها مسجدی بوده که با آجر ساخته شده و دارای گچ بری های نفیس است و اکنون این گچ بری ها را می توان در محل پایگاه و آیینه خانه مفخم نیز مشاهده کرد. باستان شناسان هنوز مشغول کارند با اینکه کاوش های باستان شناسی در این محوطه باستانی از سال ۵۲ انجام شده اما تیم باستان شناسی استان خراسان شمالی بر این باور هستند که هنوز کاوش ها در این محوطه مستلزم کار بیشتر در فصول بیشتر است بنابراین تا هر زمان که اعتبار وجود داشته باشد و بتوانند، کاوش های خود را در فصل های بعدی ادامه می دهند تا به سوالات بیشتری پاسخ دهند.
زمانی که حفر کانال های آبرسانی به منظور تامین آب کشاورزی اراضی قصبه اسفراین آغاز شد، در مسیر حفر کانال مسیر لوله های آب باعث تخریب گسترده آثار تاریخی شد، این فعالیت باعث شد تا اداره کل میراث فرهنگی خراسان شمالی درصدد تعیین حریم شهر تاریخی بلقیس برآید. به همین منظور گروهی از باستان شناسان مشغول به گمانه زنی در این محوطه برای تعیین حریم شدند که ازمهمترین نتایج این کاوش می توان به مشخص کردن وسعت مجموعه بنا، کشف بقایایی از گورستان، گاه نگاری شارستان و... اشاره کرد. پس از آن به تدریج با ارائه گزارش گمانه زنی و چاپ مقالاتی درباره تاریخ باستان شناسانه این شهر کهن، توجه ها به سوی این مجموعه جلب شد و در سال ۱۳۸۸ مجموعه شهر بلقیس به عنوان پایگاه میراث فرهنگی مصوب شد و فصل دوم کاوش و گمانه زنی های باستانی نیز در همین سال عمدتا در چهارچوب ارگ و اطراف آن انجام شد. مرمت ارگ در زمان سربداران و صفویه براساس شواهد و یافته های باستان شناختی و همچنین اشاره متون تاریخی قرون ششم و هفتم هجری قمری به وجود ارگ و بارو در اسفراین، می توان ساخت ارگ شهر بلقیس را تا دوره سلجوقی یا اندکی پیش از آن به عقب برد و این طور گفت که این مکان در زمان سربداران و صفویه ارگ چندین بار مرمت شده است.
نتایج به دست آمده بیانگر آن است که ساختمان ارگ بدون پی بوده و ساخت آن مستقیما از روی زمین آغاز شده است و طبق گمانه های ایجاد شده در داخل ارگ، ارگ بر روی زمینی مسطح و همتراز با زمین های هموار دشت مجاور و بر روی یک پشته خاک طبیعی یا مصنوعی ساخته شده است. فصل سوم این کاوش ها در تابستان سال ۱۳۸۹ با هدف شناخت فضاها و کارکرد بناها در محدوده تپه منار و بخش هایی که فعالیت های ژئومغناطیس صورت گرفته بود، به انجام رسید. این فصل از کاوش ها در سه بخش پی کاوی و آواربرداری، لایه نگاری و کاوش افقی انجام شد که شناسایی فضاهای مهم ترین دوره استقراری شهر تاریخی بلقیس – ایلخانی یکی از این اهداف بود. علاوه بر این، این فصل از کاوش ها به شناسایی بخش های صنعتی شهر از جمله کوره سفالگری و شناخت فضاهای معماری قرون چهارم و پنجم هجری قمری در قسمت های جنوبی تپه منار شد. فصل چهارم این کاوش ها در تابستان سال ۱۳۹۰ با دو هدف عمده پی کاوی دیوار شارستان و شناخت فضاها در محدوده ارگ بلقیس و شارستان با تاکید بر تپه منار انجام شد. فصل پنجم کاوش شهر تاریخی بلقیس اسفراین نیز در بهار و تابستان سال ۱۳۹۱ با دو هدف عمده پی کاوی دیوار شارستان و شناخت فضاها در محدوده شارستان با تاکید بر تپه منار انجام شد که از مهمترین نتایج و کشفیات آن می توان به کشف دوسازه آبی از نوع آب انبار اشاره کرد که در نوع خود بی نظیرند. هنرنمایی با شاخ قوچ و میش! از دیگر یافته ها در این بخش می توان به بقایای فراوانی از شاخ اشاره کرد که این شاخ ها در خارج از فضای ستوندار، درکف یک اتاق مربوط به قرون سوم و چهارم کشف شد.
طبق شواهد بدست آمده این شاخ ها متعلق به قوچ و میش کوهی است که به صورت منظم قطعه و برش خورده اند که گویا ساخت یک شی هنری یا غیره درتفکر صنعتگر آن بوده است. اما به دلیل یافت نشدن وسایل خاص درپیرامون آنها در مورد کاربری و استفاده از آنها اطلاعی حاصل نشد. سرفصل ششم کاوش های باستان شناختی شهر تاریخی بلقیس اسفراین در تابستان سال ۱۳۹۳انجام شد افزود: پاسخ به سوالات مطروحه درباره وجود آثار معماری درون ارگ تاریخی و در صورت وجود تلاش برای تاریخ گذاری و شناخت کاربری فضاها و توسعه دامنه شناخت و آگاهی از ساختارداخلی ارگ باهدف آماده سازی زیرساخت ها برای مرمت اضطراری و تکمیلی در داخل ارگ در چارچوب دو ترانشه در ابعاد مختلف از اهداف این کاوش بود که به انجام رسید. اولین کشفیات این کاوش نشان از یک سازه داشت که احتمالا با آب، مصالح آجر و شفته آهک و درمواردی قلوه سنگ ساخته شده است که در حفاری های غیرمجاز، بخش های اعظم آن تخریب شده بود و به همین دلیل هیچ اظهار نظری درمورد نوع کاربری آن نشد. شهر تاریخی اسفراین مشهور به «شهر بلقیس» در ۳ کیلومتری جنوب غرب شهر کنونی اسفراین قرار گرفته است. این شهر اسلامی بالغ بر ۱۸۰ هکتار وسعت دارد و از یک مجموعه آثار شامل بقایای ارگ و خندق پیرامون آن و شارستان شامل: برج و بارو، مقبره شیخ آذری، ویرانه های معروف به منار تپه (مسجد جامع)، کوره سفالگری، آب انبار، بازار، کاروانسرا، بنای معروف به یخدان ها و یک گورستان وسیع در نزدیک دروازه شرقی تشکیل شده است. کشف سیستم آبرسانی در شهر بلقیس اما مهمترین بخش این کاوش ها کشف سیستم های پیچیده آبرسانی در این شهر تاریخی بوده است. کشف صحن بزرگ با رواق های پیرامونی مربوط به دوره ایلخانان در تپه منار و یک سیستم آبرسانی پیچیده در داخل ارگ مربوط به دوره صفوی و ایلخانی از مهمترین کاوش های فصل هفتم شهر تاریخی بلقیس اسفراین است.
در شارستان در بخش معروف تپه منار یک صحن بزرگ با رواق های پیرامونی با یک ورودی آجر فرش که ایوان آن مزین به گچبری های از نوع برهشته بوده کشف شد که در نوع خود از بی نظیرترین گچبرهای دوران اسلامی در دوره ایلخانان به شمار می رود. ادامه تالار ستون دار (شبستان مسجد) و یک سیستم آبرسانی (قنات) نیز از دیگر موارد کشف شده در تپه منار است. این تالار ستون دار از دو جهت شمالی و جنوبی با دیوار ضخیم احاطه شده و گستردگی آن به سمت شرقی و غربی است که داخل این تالار ۱۶ ستون آجری به ابعاد یک در یک متر قرار گرفته است و کاربری این سازه به دلیل گستردگی نیاز به کاوش های باستان شناسی دارد. سیستم آبرسانی (قنات) که از جبهه شرقی تالار ستون دار کشف شد که به سمت شمالی- جنوبی با تنبوشه های بزرگ(کول) به ابعاد ۱۶ سانتی متر عرض و ۵ سانتی متر ضخامت گسترش دارد برای مقاومت بیشتر این سازه اطراف تنبوشه ها را با ملاتی از گل که بسیار سخت و محکم است پوشانده و همچنین برای مقاومت در مقابل فشار وارده از سطح زمین ابتدا روی کول ها را با کول های شکسته و قطعات آجر پوشانده و سپس روی آن را با یک ردیف آجر با ملات گل کار کرده اند. در وسط این سیستم آبرسانی یک دریچه به صورت نیم دایره وجود دارد که با آجرهای به ابعاد ۵ در ۱۳ در ۲۵ ساخته شده که محلی برای لایروبی و برداشت آب بوده است. از لحاظ کاربری این سازه احتمالا در گذشته یکی از قنات های شهر کهن اسفراین جهت تامین آب شهر محسوب می شده که در متون تاریخی نیز به این قنات ها اشاره شده است. از مهمترین کشفیات در در داخل ارگ می توان به یک حیاط مرکزی اشاره کرد که تمام درگاهی های منازل مسکونی که در فصل ششم بدست آمد به این فضا منتهی می شود در این حیاط یک سیستم آبرسانی پیچیده و منظم که شامل یک حوض انبار به ابعاد ۲۷۰*۳۲۰ با ارتفاع ۱۵۰ سانتی متر دارای دیواری از جنس شفته آهک به ضخامت ۲۵ سانتی متر که سطح دیوار مزین به اندود ساروج و کف آن آجر فرش است. جزئیات شبکه آبرسانی منازل مسکونی نیک گفتار درباره این سازه های آب رسانی گفت: در مورد منبع تامین آب آن به دلیل عدم گستردگی کاوش هیچ اظهارنظر قطعی نمی توان کرد اما می توان احتمال داد آب از طریق خندق موجود در پیرامون ارگ و از طریق تنبوشه هایی از جنس سفال، وارد یک برکه می شده که پس از رسوب گذاری گل و لای و زلال شدن آب از طریق تنبوشه ای دیگر وارد حوض انبار می شده است.
وی افزود: این حوض انبار علاوه برمنبع تامین آب ساکنین با توجه به قرارگرفتن در مسیر جهت وزش باد و درگاهی های منازل می توانسته به عنوان خنک کننده منازل هم کاربری داشته باشد. چند منزل مسکونی نیز با کف گچی و کوبیده با دیوارهای از خشت با پی چینه ای و سنگی و با خشت هایی به ابعاد ۵*۲۵*۲۵ سانتی متر با ملات گل ساخته شده اند و برای اندود دیوار ها از گچ، کاه گل و گل اخری استفاده شده است. نیک گفتار همچنین به یافته هایی از خانه های مسکونی در شهر بلقیس اشاره کرد و گفت: هنوز نمی توانند پیش بینی کنند چه تعداد خانوار در این شهر زندگی می کرده است اما از روی ضخامت دیوار این خانه ها می توان گفت که دو طبقه بوده اند. همچنین اطراف دیوارها از رنگ اخرایی برای جلوگیری از ورود پشه استفاده می شده است به همین دلیل آنها برخی از این بخش ها را بازسازی کرده اند از جمله تنورهای کشف شده در این خانه ها و یا درگاه های چوبی آن. سرپرست هیأت کاوش در شهر تاریخی بلقیس افزود: هر خانه یک تنور دارد و در فضای باز نیز سیستم آب رسانی وجود داشته چون این محوطه بالاتر از سطح زمین بود بنابراین می بایست از سیستم های آبرسانی استفاده می شد. برخی از بخش های این شهر تاریخی آن طور که باستان شناس این محوطه گفت دارای دیوارهای سست متعلق به دوره صفویه است که وقوع هر زلزله و یا اتفاقی موجب ریزش آنها می شود چون روی نخاله قرار دارند اما دیوارهای دوره ایلخانی بسیار محکم تر هستند.(مهر)
 
سه شنبه 16 تیر 1394 ساعت 12:49
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[مشاهده در: www.jamejamonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 84]
صفحات پیشنهادی
رازهای شهر تاریخی «بلقیس»/ باستانشناسان هنوز مشغول کارند
گزارش تصویری- تشریحی مهر رازهای شهر تاریخی بلقیس باستانشناسان هنوز مشغول کارند شناسهٔ خبر 2853194 - سهشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۲۶ فرهنگ > میراث فرهنگی و گردشگری هفتمین فصل کاوش شهر تاریخی بلقیس به پایان رسید در این فصل کشف سیستم آبرسانی مهمترین سوالی بود که باستان شناسانفرماندار : 90 اثر تاریخی شهرستان مهریز ثبت ملی شده است
فرماندار 90 اثر تاریخی شهرستان مهریز ثبت ملی شده است یزد - ایرنا - فرماندار مهریز گفت 90 اثر و ابنیه تاریخی و فرهنگی این شهرستان شامل مساجد امامزاده آب انبار قلعه خانه باغ ها رباط و کاروانسراها و غیره در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است به گزارش ایرنا سید محعکس: آتش گرفتن 16 لنج در بوشهر
عکس آتش گرفتن 16 لنج در بوشهرآتش سوزی در اسکله صیادی دیر در استان بوشهر که تعداد ۱۶ فروند لنج کشتی چوبی را طعمه حریق کرد با تلاشی طاقت فرسا مهار شد تاریخ انتشار شنبه ۶ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۱ ۲۲پارتی بازی شهردار منطقه 18 تهران! +عکس
پارتی بازی شهردار منطقه 18 تهران عکستاریخ انتشار چهارشنبه ۱۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۰ ۱۲ وحید نوروزی شهردار منطقه 18 در صفحه اینستاگرام اش نوشت «معمولا رسم است همکاران بیشتر هوای هم رو دارند به گزارش عصر خبر مثلا اگر فردی پلیس هست کافی است کارتش را به پلیس دیگری حتی در یکلزوم دقت در نحوه احیاء بخش باقیمانده از بافت تاریخی کهن شهر تبریز
لزوم دقت در نحوه احیاء بخش باقیمانده از بافت تاریخی کهن شهر تبریز مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجانشرقی گفت وقتی بافت تاریخی به بافت فرسوده تغییر نام داده است خانههای تاریخی هم در میان همان بافت فرسوده دستخوش تاخت و تاز سوداگران زمین و مسکن میشود فرزین حقعکس: شاهکار شورای شهر چالوس!
عکس شاهکار شورای شهر چالوس تصویری از شاهکار روابط عمومی شورای شهر چالوس در نوشتن نماز قضا را مشاهده می کنید پارسینه تصویری از شاهکار روابط عمومی شورای شهر چالوس در نوشتن نماز قضا را مشاهده می کنید تاریخ انتشار ۰۲ تير ۱۳۹۴ - ۱۶ ۳۲زندگی مردم شهر کربلا چگونه میگذرد؟ (عکس)
زندگی مردم شهر کربلا چگونه میگذرد عکس امنیت در شهرهای مقدس شیعیان جهان به ویژه کربلا و نجف تامین شده است و موضوع داعش چندان نگرانی مردم در این مناطق نیست به گزارش ایسنا در شهرهای نجف و کربلا اصولا موضوع هجوم داعش برای مردم از اهمیت بالایی برخودار نیست از طرفی وجود لایه هابرنامه جدی شهرداری برای احیاء بافتهای تاریخی/تبدیل منطقه 12 به شهرگردی هنری
چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۱۶ مدیرکل روابط عمومی و امور بینالمللی شهرداری تهران اخبار ارائه شده در مورد تخریب خانههای تاریخی در منطقه 12 را کذب خواند شهرام گیلآبادی در گفتوگو با خبرنگار شهری خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا در مورد شائبات ایجاد شده در برنامه شهرداری جهت تخشهرداری نمیتواند بافت تاریخی ثبتشده «اودلاجان» را تخریب کند | خبرگزاری ایلنا
حکیمیپور در گفتوگو با ایلنا شهرداری نمیتواند بافت تاریخی ثبتشده اودلاجان را تخریب کند ایلنا رئیس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر گفت شهرداری نمیتواند در محله اودلاجان واقع در منطقه 12 تهران تخریبی انجام دهد زیرا این محله به عنوان بافت تاریخی – فرهنگی ثبت شده است احمدکشف تعدادی سنگ های تاریخی در شهرستان دلفان
کشف تعدادی سنگ های تاریخی در شهرستان دلفان خرم آباد- ایرنا - معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری لرستان از کشف تعدادی سنگ های تاریخی در جریان مرمت مقبره حسن گاویار شهرستان دلفان خبر داد رامین ابراهیمی روز شنبه در گفت و گو با ایرنا افزود این سنگها شاتبلیغ هواپیمایی ایران، سال ۱۳۵۵ روی قطار شهری فرانکفورت/ عکس
تبلیغ هواپیمایی ایران سال ۱۳۵۵ روی قطار شهری فرانکفورت عکس جامعه > شهری - سابقه هواپیمایی ملی ایران بیش از نیم قرن است تاسیس ۱۳۴۰ تصویری که می بینید مربوط به سال ۱۳۵۵ است که هما برای جلب مشتری روی قطار شهری فرانکفورت آلمان تبلیغ می کرد ۴۷۴۷ کلید واژه ها سازماندرخواست پلیس از شهروندان: سارق زاغزن را شناسایی کنید+عکس
درخواست پلیس از شهروندان سارق زاغزن را شناسایی کنید عکسمرکز اطلاع رسانی پلیس آگاهی تهران بزرگ با انتشار تصویر سارق زاغ زن از شهروندان درخواست کرد تا هرگونه اطلاعات خود در خصوص هویت مخفیگاه یا محل های تردد این شخص را اطلاع دهند به گزارش خبرنگار انتظامی خبرگزاری فارس در روز 31افزایش دما و پناه بردن مردم بوشهر به دریا + عکس
افزایش دما و پناه بردن مردم بوشهر به دریا عکس با آغاز فصل تابستان و افزایش دمای هوا برای رهایی از گرما زدگی و یا برای تفریح و آب بازی شنا در دریا خواهان بیشتری پیدا می کند سواحل ماسه ای پارک دریایی ریشهر پارک سیادت و اسکله جفره از جمله مکانهای عمومی شنا در شهر بوشهر می باشددو شهر تاریخی در عراق و یمن وارد فهرست میراث جهانی در خطر یونسکو شدند
دو شهر تاریخی در عراق و یمن وارد فهرست میراث جهانی در خطر یونسکو شدنددو شهر تاریخی در عراق و یمن در جریان سی و نهمین اجلاس سالانه کمیته میراث جهانی این سازمان که در شهر بن آلمان در حال برگزاری است به فهرست میراث جهانی در خطر یونسکو پیوستند به گزارش گروه جامعه خبرگزاری فارس باشهردار منطقه 12: بنای شهرداری بر ساماندهی خانههای تاریخی است نه تخریب
یکشنبه ۷ تیر ۱۳۹۴ - ۱۶ ۲۶ شهردار منطقه 12 تهران با رد خبر تخریب 64 خانه تاریخی در منطقه 12 گفت قبل از اجرای طرح تمامی خانههای میراثی با همکاری سازمان میراث فرهنگی شناسایی شده است و قطعا شهرداری به این منازل صدمهای وارد نخواهد کرد چرا که ما سعی در توسعه گردشگری در شهر تهرانداعش دو مقبره تاریخی در پالمیرا را تخریب کرد! +عکس
داعش دو مقبره تاریخی در پالمیرا را تخریب کرد عکس پیکارجویان گروه موسوم داعش دو زیارتگاه مسلمانان در شهر باستانی پالمیرا را ویران کرده اند فرارو به گزارش منابع خبری داعش کنترل سایت باستانی پالمیرا میراث جهانی یونسکو را قدمت آن به ۲ هزار سال پیش باز می گشهر باستانی پالمیرارددقادر به جلوگیری از مزایده خانه تاریخی بوشهری نیستیم | خبرگزاری ایلنا
مدیرکل میراث فرهنگی تهران در گفتوگو با ایلنا قادر به جلوگیری از مزایده خانه تاریخی بوشهری نیستیم ایلنا مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری تهران در مورد مزایده خانه تاریخی و ثبت شده بوشهری اظهار کرد نمیتوانیم جلو تغییر مالکیت این خانه را بگیریم رجبعلی خسروآبادی در گفت-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها