پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1848377258
رازهای شهر تاریخی «بلقیس»/ باستانشناسان هنوز مشغول کارند
واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش تصویری- تشریحی مهر؛
رازهای شهر تاریخی «بلقیس»/ باستانشناسان هنوز مشغول کارند
شناسهٔ خبر: 2853194 - سهشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰:۲۶
فرهنگ > میراث فرهنگی و گردشگری
هفتمین فصل کاوش شهر تاریخی بلقیس به پایان رسید در این فصل، کشف سیستم آبرسانی مهمترین سوالی بود که باستان شناسان به آن پاسخ دادند. خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ: فصل هفتم کاوش شهر تاریخی بلقیس اسفراین با هدف شناخت و دستیابی به ساختارها و فضاهای داخل ارگ و ادامه کاوشها در محدوده شارستان از روز پنجم اردیبهشت ماه امسال شروع شد و تا پایان روز پنجم تیر ماه نیز ادامه داشت. احمد نیک گفتار سرپرستی هیأت کاوش در شهر تاریخی بلقیس اسفراین را بر عهده دارد. او با حضور در پایگاه ملی شهر بلقیس توضیحاتی را به خبرنگار اعزامی مهر به خراسان شمالی، پیرامون فعالیتهایش در این فصل از کاوشهای باستانشناسی در شهر تاریخی بلقیس ارائه کرد.نیک گفتار یکی از مهمترین اقدامات در فصل هفتم کاوش را بررسی ساختار ستونی و بنای آجر فرش شده و صحن حیاطی دانست که احتمال می رود بقایای یک مسجد تاریخی باشد.وی گفت: تپه منار یکی از مهمترین بخشهای شهر تاریخی بلقیس است چون حمدالله مستوفی درباره آن گفته است «اینجا مسجدی بوده با ۱۲ گز خیاطی در اطرفش.» همچنین اینجا تنها مسجدی بوده که با آجر ساخته شده و دارای گچ بری های نفیس است و اکنون این گچ بری ها را می توان در محل پایگاه و آیینه خانه مفخم نیز مشاهده کرد.باستانشناسان هنوز مشغول کارندبا اینکه کاوشهای باستان شناسی در این محوطه باستانی از سال ۵۲ انجام شده اما تیم باستان شناسی استان خراسان شمالی بر این باور هستند که هنوز کاوشها در این محوطه مستلزم کار بیشتر در فصول بیشتر است. بنابراین تا هر زمان که اعتبار وجود داشته باشد و بتوانند، کاوشهای خود را در فصل های بعدی ادامه میدهند تا به سوالات بیشتری پاسخ دهند.زمانی که حفر کانالهای آبرسانی به منظور تامین آب کشاورزی اراضی قصبه اسفراین آغاز شد، در مسیر حفر کانال مسیر لولههای آب باعث تخریب گسترده آثار تاریخی شد، این فعالیت باعث شد تا اداره کل میراث فرهنگی خراسان شمالی درصدد تعیین حریم شهر تاریخی بلقیس برآید.
به همین منظور گروهی از باستان شناسان مشغول به گمانهزنی در این محوطه برای تعیین حریم شدند که ازمهمترین نتایج این کاوش میتوان به مشخص کردن وسعت مجموعه بنا، کشف بقایایی از گورستان، گاهنگاری شارستان و... اشاره کرد.پس از آن به تدریج با ارائه گزارش گمانهزنی و چاپ مقالاتی درباره تاریخ باستان شناسانه این شهر کهن، توجهها به سوی این مجموعه جلب شد و در سال ۱۳۸۸ مجموعه شهر بلقیس به عنوان پایگاه میراث فرهنگی مصوب شد و فصل دوم کاوش و گمانه زنی های باستانی نیز در همین سال عمدتا در چهارچوب ارگ و اطراف آن انجام شد.مرمت ارگ در زمان سربداران و صفویهبراساس شواهد و یافتههای باستان شناختی و همچنین اشاره متون تاریخی قرون ششم و هفتم هجری قمری به وجود ارگ و بارو در اسفراین، می توان ساخت ارگ شهر بلقیس را تا دوره سلجوقی یا اندکی پیش از آن به عقب برد و این طور گفت که این مکان در زمان سربداران و صفویه ارگ چندین بار مرمت شده است. نتایج به دست آمده بیانگر آن است که ساختمان ارگ بدون پی بوده و ساخت آن مستقیما از روی زمین آغاز شده است و طبق گمانه های ایجاد شده در داخل ارگ، ارگ بر روی زمینی مسطح و همتراز با زمین های هموار دشت مجاور و بر روی یک پشته خاک طبیعی یا مصنوعی ساخته شده است.
فصل سوم این كاوشها در تابستان سال ۱۳۸۹ با هدف شناخت فضاها و كاركرد بناها در محدوده تپه منار و بخشهایی كه فعالیتهای ژئومغناطیس صورت گرفته بود، به انجام رسید. این فصل از كاوش ها در سه بخش پی كاوی و آواربرداری، لایه نگاری و كاوش افقی انجام شد كه شناسایی فضاهای مهم ترین دوره استقراری شهر تاریخی بلقیس – ایلخانی یكی از این اهداف بود.علاوه بر این، این فصل از كاوش ها به شناسایی بخش های صنعتی شهر از جمله کوره سفالگری و شناخت فضاهای معماری قرون چهارم و پنجم هجری قمری در قسمت های جنوبی تپه منار شد.فصل چهارم این كاوش ها در تابستان سال ۱۳۹۰ با دو هدف عمده پی کاوی دیوار شارستان و شناخت فضاها در محدوده ارگ بلقیس و شارستان با تاکید بر تپه منار انجام شد.فصل پنجم کاوش شهر تاریخی بلقیس اسفراین نیز در بهار و تابستان سال ۱۳۹۱ با دو هدف عمده پی کاوی دیوار شارستان و شناخت فضاها در محدوده شارستان با تاکید بر تپه منار انجام شد که از مهمترین نتایج و کشفیات آن می توان به کشف دوسازه آبی از نوع آب انبار اشاره کرد که در نوع خود بی نظیرند.هنرنمایی با شاخ قوچ و میش!از دیگر یافتهها در این بخش میتوان به بقایای فراوانی از شاخ اشاره کرد که این شاخها در خارج از فضای ستوندار، درکف یک اتاق مربوط به قرون سوم و چهارم کشف شد. طبق شواهد بدست آمده این شاخ ها متعلق به قوچ و میش کوهی است که به صورت منظم قطعه و برش خوردهاند که گویا ساخت یک شی هنری یا غیره درتفکر صنعتگر آن بوده است. اما به دلیل یافت نشدن وسایل خاص درپیرامون آنها در مورد کاربری و استفاده از آنها اطلاعی حاصل نشد.
سرفصل ششم کاوشهای باستان شناحتی شهر تاریخی بلقیس اسفراین در تابستان سال ۱۳۹۳انجام شد افزود: پاسخ به سوالات مطروحه درباره وجود آثار معماری درون ارگ تاریخی و در صورت وجود تلاش برای تاریخ گذاری و شناخت کاربری فضاها و توسعه دامنه شناخت و آگاهی از ساختارداخلی ارگ باهدف آماده سازی زیرساختها برای مرمت اضطراری و تکمیلی در داخل ارگ در چارچوب دو ترانشه در ابعاد مختلف از اهداف این کاوش بود که به انجام رسید. اولین کشفیات این کاوش نشان از یک سازه داشت که احتمالا با آب، مصالح آجر و شفته آهک و درمواردی قلوه سنگ ساخته شدهاست که در حفاری های غیرمجاز، بخش های اعظم آن تخریب شده بود و به همین دلیل هیچ اظهار نظری درمورد نوع کاربری آن نشد.شهر تاریخی اسفراین مشهور به «شهر بلقیس» در ۳ کیلومتری جنوب غرب شهر کنونی اسفراین قرار گرفته است. این شهر اسلامی بالغ بر ۱۸۰ هکتار وسعت دارد و از یک مجموعه آثار شامل بقایای ارگ و خندق پیرامون آن و شارستان شامل: برج و بارو، مقبره شیخ آذری، ویرانههای معروف به منار تپه (مسجد جامع)، کوره سفالگری، آب انبار، بازار، کاروانسرا، بنای معروف به یخدان ها و یک گورستان وسیع در نزدیک دروازه شرقی تشکیل شده است.کشف سیستم آبرسانی در شهر بلقیساما مهمترین بخش این کاوشها کشف سیستمهای پیچیده آبرسانی در این شهر تاریخی بوده است. کشف صحن بزرگ با رواقهای پیرامونی مربوط به دوره ایلخانان در تپه منار و یک سیستم آبرسانی پیچیده در داخل ارگ مربوط به دوره صفوی و ایلخانی ازمهمترین کاوش های فصل هفتم شهر تاریخی بلقیس اسفراین است.در شارستان در بخش معروف تپه منار یک صحن بزرگ با رواقهای پیرامونی با یک ورودی آجر فرش که ایوان آن مزین به گچبریهای از نوع برهشته بوده کشف شد که در نوع خود از بی نظیرترین گچبرهای دوران اسلامی در دوره ایلخانان به شمار می رود . ادامه تالار ستون دار(شبستان مسجد) و یک سیستم آبرسانی (قنات) نیز از دیگر موارد کشف شده در تپه منار است. این تالار ستون دار از دو جهت شمالی و جنوبی با دیوار ضخیم احاطه شده و گستردگی آن به سمت شرقی و غربی است که داخل این تالار ۱۶ ستون آجری به ابعاد یک در یک متر قرار گرفته است و کاربری این سازه به دلیل گستردگی نیاز به کاوش های باستان شناسی دارد.
سیستم آبرسانی (قنات) که از جبهه شرقی تالار ستون دار کشف شد که به سمت شمالی- جنوبی با تنبوشه های بزرگ(کول) به ابعاد ۱۶ سانتی متر عرض و ۵ سانتی متر ضخامت گسترش دارد برای مقاومت بیشتر این سازه اطراف تنبوشه ها را با ملاتی از گل که بسیار سخت و محکم است پوشانده و همچنین برای مقاومت در مقابل فشار وارده از سطح زمین ابتدا روی کولها را با کولهای شکسته و قطعات آجر پوشانده و سپس روی آن را با یک ردیف آجر با ملات گل کار کرده اند.در وسط این سیستم آبرسانی یک دریچه به صورت نیم دایره وجود دارد که با آجرهای به ابعاد ۵ در ۱۳ در ۲۵ ساخته شده که محلی برای لایروبی و برداشت آب بوده است. از لحاظ کاربری این سازه احتمالا در گذشته یکی از قناتهای شهر کهن اسفراین جهت تامین آب شهر محسوب میشده که در متون تاریخی نیز به این قنات ها اشاره شده است.از مهمترین کشفیات در در داخل ارگ می توان به یک حیاط مرکزی اشاره کرد که تمام درگاهیهای منازل مسکونی که در فصل ششم بدست آمد به این فضا منتهی میشود در این حیاط یک سیستم آبرسانی پیچیده و منظم که شامل یک حوض انبار به ابعاد ۲۷۰*۳۲۰ با ارتفاع ۱۵۰ سانتی متر دارای دیواری از جنس شفته آهک به ضخامت ۲۵ سانتی متر که سطح دیوار مزین به اندود ساروج و کف آن آجر فرش است.جزئبات شبکه آبرسانی منازل مسکونیاحمد نیک گفتار درباره این سازههای آبرسانی به خبرنگار مهر گفت: در مورد منبع تامین آب آن به دلیل عدم گستردگی کاوش هیچ اظهارنظر قطعی نمیتوان کرد اما می توان احتمال داد آب از طریق خندق موجود در پیرامون ارگ و از طریق تنبوشههایی از جنس سفال، وارد یک برکه میشده که پس از رسوب گذاری گل و لای و زلال شدن آب از طریق تنبوشهای دیگر وارد حوض انبار می شده است. وی افزود: این حوض انبار علاوه برمنبع تامین آب ساکنین با توجه به قرارگرفتن در مسیر جهت وزش باد و درگاهیهای منازل می توانسته به عنوان خنککننده منازل هم کاربری داشته باشد. چند منزل مسکونی نیز با کف گچی و کوبیده با دیوارهای از خشت با پی چینهای و سنگی و با خشت هایی به ابعاد ۵*۲۵*۲۵ سانتی متر با ملات گل ساخته شدهاند و برای اندود دیوار ها از گچ، کاه گل و گل اخری استفاده شده است.نیک گفتار همچنین به یافته هایی از خانه های مسکونی در شهر بلقیس اشاره کرد و گفت که هنوز نمی توانند پیش بینی کنند چه تعداد خانوار در این شهر زندگی می کرده است اما از روی ضخامت دیوار این خانه ها می توان گفت که دو طبقه بودهاند. همچنین اطراف دیوارها از رنگ اخرایی برای جلوگیری از ورود پشه استفاده میشده است به همین دلیل آنها برخی از این بخشها را بازسازی کرده اند از جمله تنورهای کشف شده در این خانه ها و یا درگاههای چوبی آن.وی ادامه داد: هر خانه یک تنور دارد و در فضای باز نیز سیستم آب رسانی وجود داشته چون این محوطه بالاتر از سطح زمین بود بنابراین می بایست از سیستم های آبرسانی استفاده می شد.برخی از بخشهای این شهر تاریخی آن طور که باستان شناس این محوطه گفت دارای دیوارهای سست متعلق به دوره صفویه است که وقوع هر زلزله و یا اتفاقی موجب ریزش آنها می شود چون روی نخاله قرار دارند اما دیوارهای دوره ایلخانی بسیار محکم تر هستند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
مدیر پایگاه شهر تاریخی بلقیس خبر داد کشف سیستم آبرسانی پیچیده دوره ایلخانی در شهر تاریخی بلقیس
مدیر پایگاه شهر تاریخی بلقیس خبر دادکشف سیستم آبرسانی پیچیده دوره ایلخانی در شهر تاریخی بلقیسمدیر پایگاه شهر تاریخی بلقیس از کشف سیستم آبرسانی پیچیده دوره ایلخانی در شهر تاریخی بلقیس خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از بجنورد به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستیتشکيل کميته بافت تاريخي کلانشهر رشت
۸ تير ۱۳۹۴ ۱۱ ۵۳ق ظ مديرکل ميراث فرهنگي گيلان خبر داد تشکيل کميته بافت تاريخي کلانشهر رشت موج-رشت- مديرکل ميراث فرهنگي گيلان از تشکيل کميته بافت تاريخي کلانشهر رشت به منظور حفظ و احياي ابنيه هاي کهن اين شهر خبر داد به گزارش خبرگزاري موج از رشت نشست مشترک اداره کل ميراث فرهنگجست و جوی ریشههای انقلاب اسلامی در یک شهر تاریخی
نگاهی به رمان برج قحطی نوشته هادی حکیمیان جست و جوی ریشههای انقلاب اسلامی در یک شهر تاریخی شناسهٔ خبر 2790239 - دوشنبه ۸ تیر ۱۳۹۴ - ۱۳ ۵۱ فرهنگ > شعر و ادب به باور علی الله سلیمی خرده روایت های رمان برج قحطی و نحوه ارتباط گرفتن آنها با روایت اصلی به شکلی است که مخاطب از خفرماندار : 90 اثر تاریخی شهرستان مهریز ثبت ملی شده است
فرماندار 90 اثر تاریخی شهرستان مهریز ثبت ملی شده است یزد - ایرنا - فرماندار مهریز گفت 90 اثر و ابنیه تاریخی و فرهنگی این شهرستان شامل مساجد امامزاده آب انبار قلعه خانه باغ ها رباط و کاروانسراها و غیره در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است به گزارش ایرنا سید مححواشی دفن باستان شناس ایرانی/ مزایده خانه تاریخی بوشهری
میراث و گردشگری در این هفته حواشی دفن باستان شناس ایرانی مزایده خانه تاریخی بوشهری شناسهٔ خبر 2848987 - پنجشنبه ۱۱ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۳۳ فرهنگ > میراث فرهنگی و گردشگری حاشیه های دفن باستان شناس ایرانی انتقاد رئیس دیوان عدالت اداری به ساخت و ساز میدان سپاه متوقف شدن مرمت کاروانبا عدم حضور اعضاء رقم خورد تعطیلی مداوم جلسات علنی شورایشهر گرگان/هنوز نائب رئیس شورایشهر انتخاب نشده است
با عدم حضور اعضاء رقم خوردتعطیلی مداوم جلسات علنی شورایشهر گرگان هنوز نائب رئیس شورایشهر انتخاب نشده استباتوجه به عدم حضور اکثریت اعضای شورای اسلامی شهر گرگان در صحن شورا و به حدنصاب نرسیدن اعضاء جلسه علنی شورایشهر لغو شد به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان یکصد و نود و سومینرئیس دانشگاه علومپزشکی شهرکرد: در حمایتهای اجتماعی از معتادان هنوز مشکل داریم
رئیس دانشگاه علومپزشکی شهرکرد در حمایتهای اجتماعی از معتادان هنوز مشکل داریمرئیس دانشگاه علومپزشکی شهرکرد گفت ما در حمایتهای اجتماعی از معتادان هنوز مشکل داریم و این موضوع از جمله نکاتی است که در آینده بیشتر باید به آن توجه شود به گزارش خبرگزاری فارس از شهرکرد مرتضی هاشم&zلزوم دقت در نحوه احیاء بخش باقیمانده از بافت تاریخی کهن شهر تبریز
تبریز لزوم دقت در نحوه احیاء بخش باقیمانده از بافت تاریخی کهن شهر تبریز مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی گفت وقتی بافت تاریخی به بافت فرسوده تغییر نام داده است خانه های تاریخی هم در میان همان بافت فرسوده دست خوش تاخت و تاز سوداگران زمین و مسکن می شودیونسکو: 2 شهر تاریخی یمن با خطر نابودی روبهرو هستند
شنبه ۱۳ تیر ۱۳۹۴ - ۱۲ ۲۰ کمیته میراث جهانی سازمان یونسکو اعلام کرد شهرهای صنعاء القدیمه و شبام در یمن در فهرست میراث جهانی در معرض خطر این سازمان قرار گرفتند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از خبرگزاری آناتولی ترکیه طبق بیانیه مطبوعاتی کمیته میراث جهانی ساخبار ایران و جهان | - گورستان تاریخی شهرستان دانسفهان
گورستان تاریخی شهرستان دانسفهان شهرستان دانسفهان یکی از جاذبه های گردشگری استان قزوین است یکی از جاذبه های تاریخی گورستان 300ساله است که سنگ قبر های معروف و جالب آن این مکان را منحصر به فرد نموده است محسن بذر افشان ۱۳۹۴-۰۴-۱۰ ۱۴ ۲۰کشف سنگ های تاریخی در شهرستان دلفان
لرستان کشف سنگ های تاریخی در شهرستان دلفان معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری لرستان از کشف سنگ های تاریخی در جریان مرمت مقبره حسن گاویار شهرستان دلفان خبرداد به گزارش خبرنگار گروه استانهای باشگاه خبرنگاران از لرستان ابراهیمی گفت این سنگها شامل سنمدیرکل میراث فرهنگی استان بوشهر: پوشش لازم برای حمایت اجتماعی از بناهای تاریخی نداریم
مدیرکل میراث فرهنگی استان بوشهر پوشش لازم برای حمایت اجتماعی از بناهای تاریخی نداریممدیرکل میراث فرهنگی صنایعدستی و گردشگری استان بوشهر گفت پوشش لازم برای حمایت اجتماعی از بافت تاریخی و بناها و اماکن تاریخی نداریم به گزارش خبرگزاری فارس از بوشهر محمدابراهیم فروزانی صبح امروزبازديد نماينده مجلس اروميه از روند مرمت بازار تاريخي اين شهر
۱۲ تير ۱۳۹۴ ۲ ۱۳ق ظ بازديد نماينده مجلس اروميه از روند مرمت بازار تاريخي اين شهر موج - نادر قاضي پور نماينده مردم اروميه گفت در صورت همکاري بازاريان قصد داريم قبل از شروع فصل زمستان نسبت به مرمت راستههايي که نياز به بازسازي دارند اقدام کنيم به گزارش خبرگزاري موج نادر قاضمشاغلی که هنوز هم مزاحم شهر هستند/ وعده های جدید برای ساماندهی
گزارش مهر از کرمانشاه مشاغلی که هنوز هم مزاحم شهر هستند وعده های جدید برای ساماندهی شناسهٔ خبر 2853299 - سهشنبه ۱۶ تیر ۱۳۹۴ - ۰۹ ۳۲ استانها > کرمانشاه کرمانشاه- شهرک صنعتی مشاغل مزاحم یکی دیگر از پروژه های فراموش شده است که قرار بود مامنی برای مشاغل مزاحم شهری کرمانشاه باشبرنامه جدی شهرداری برای احیاء بافتهای تاریخی/تبدیل منطقه 12 به شهرگردی هنری
چهارشنبه ۱۰ تیر ۱۳۹۴ - ۱۰ ۱۶ مدیرکل روابط عمومی و امور بینالمللی شهرداری تهران اخبار ارائه شده در مورد تخریب خانههای تاریخی در منطقه 12 را کذب خواند شهرام گیلآبادی در گفتوگو با خبرنگار شهری خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا در مورد شائبات ایجاد شده در برنامه شهرداری جهت تخاین شهر هنوز سرفه می کند
این شهر هنوز سرفه می کند این روزها حادثه سردشت بیست و هشت ساله می شود اما هنوز داغ سوزناک بمباران شیمیایی سردشت و مردم بی گناه این شهر تازه است مجله مهر این روزها حادثه سردشت بیست و هشت ساله می شود اما هنوز داغ سوزناک بمباران شیمیایی سردشت و مردم بی گناه این شهر تازه است بیست ومدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجانشرقی خبر داد لزوم دقت در نحوه احیاء بخش باقیمانده از بافت
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجانشرقی خبر دادلزوم دقت در نحوه احیاء بخش باقیمانده از بافت تاریخی کهن شهر تبریزمدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجانشرقی گفت وقتی بافت تاریخی به بافت فرسوده تغییر نام داده است خانههای تاریخی هم در میان همان بافت-