واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: فضیلت مرزبانی از منافع ملی-آفرین چیت ساز اول* این، دومین سالی است که تیم هسته ای ایران رمضان و شب های قدر را در کارزار مذاکره سپری می کنند. تصویر نیایش دیپلمات های ایران در وین، در حالی که قرآن بر سر گرفته اند، دو باره بر صفحات رسانه ها نقش بسته است.
دست هایی که برای موفقیت مذاکرات هسته ای به سمت آسمان گشوده شده، اتفاقی است که همزمان با وین در تهران و مجالس مذهبی مختلف بروز کرده است. آن دسته از واعظان و سخنرانان که نسبت به تأثیر مشکل هسته ای بر زندگی و اقتصاد کشور وقوف دارند، موفقیت مذاکرات را در شمار آرزوهای بزرگ خویش گنجاندند. در نگاه آنان موضوع هسته ای یکی از امور سرنوشت ساز کشور به حساب می آید، پس لازم است در شبی که روزه داران در پی گشایش در افق زندگی خویش هستند تیم دیپلمات های خویش را نباید از نظر دور بدارند.
این مثال ها همگی دلالت بر این می کند که مذاکرات هسته ای و فعالیت 22 ماهه دیپلمات ها در نظر بسیاری از مردم ایران جایگاه یک فضیلت سیاسی را پیدا کرده است. جز گروه اندک سیاسی، اکثریت جامعه بر این باورند که تیم دیپلمات ها بار مسئولیتی سنگین را در دفاع از منافع ملی ایران بردوش گرفته اند و در پایان این راه پرفراز و فرود می خواهند گرهی بزرگ از کار کشور بگشایند.
اما فقط عامه مردم نیست که به چنین باوری درباره اهمیت کار دیپلمات ها رسیده اند. بلکه مراجع بالای نظام نیز در مناسبت های مختلف ارزش و اعتبار مسئولیتی که بر عهده تیم مذاکره کننده نهاده شده را گوشزد کرده اند. رهبر معظم انقلاب در اظهارات اخیرشان تصریح می کنند که «این تیم (تیم هسته ای) با غیرت ملی و دقت کامل و با قصد باز کردن گره و پیش بردن کار کشور، در مقابل تعداد کثیر مذاکره کنندگان طرف های مقابل، مشغول تلاش است». به دنبال آن مقام ارشد وزارت خارجه از قول رهبری نقل می کند که ایشان در شب های قدر برای موفقیت تیم هسته ای دعا می کنند. در سطحی دیگر فرمانده کل نیروهای مسلح (سردار فیروز آبادی) تأکید می کند که موفقیت تیم مذاکره کننده موفقیتی بزرگ برای نظام است لذا از آحاد مردم می خواهد در شب های قدر دعای خیر خویش را بدرقه آنان سازند.
چنین تعریفی از وظیفه دیپلماسی ایران را دو سال قبل، خود روحانی ارائه کرد. در ادبیات رئیس دولت اعتدال، ماجرای تحریم و انزوای ایران به عنوان بالاترین ظلم تعبیر شد، بالطبع با این تعبیر هر گامی که برای برانداختن بساط این ظلم و تهدید برداشته شود ارزش والای تاریخی و انسانی دارد.
تحلیل روحانی از اهمیت کار دیپلمات هایش برگرفته از گزارش هایی است که او درباره آثار تحریم و سوء مدیریت دولت قبل ارائه کرده است. این گزارش ها چنان که رئیس جمهوری استناد می کند حاکی از این است که آثار تخریبی دوره گذشته و اثرات تحریم ها کمتر از یک جنگ تحمیلی نبوده است. تا جایی که برخی از مدیران روحانی که در زمان جنگ بر مصدر امور بودند اذعان کرده اند که اقتصاد و تجارت خارجی کشور در هشت سال جنگ تحمیلی به اندازه هشت سال دولت نهم و دهم آسیب ندید. ایران زمان جنگ تحمیلی عمدتاً از حیث دسترسی به تسلیحات دچار محدودیت و تنگنا بود. این در حالی است که ایران دوران دولت نهم و دهم، بویژه بعد از تصویب 4 قطعنامه تحریم شورای امنیت همه راه های دسترسی به بازارهای اقتصادی و مالی را در سطح منطقه و جامعه بین المللی از دست داد.
آنچه مسلم است تیم دیپلماسی ایران در میدان مواجهه با 6 قدرت جهانی بیش از هر چیز به «اجماع ملی» پشتگرم است. عضو ارشد تیم مذاکره در گفت و گوی تلویزیونی خویش این انتظار و مطالبه را با صراحت به زبان آورد که آنها برای به نتیجه رساندن این مأموریت بیش از هر چیز نیازمند این هستند که «ارزش تاریخی» کار آنها در داخل بخوبی درک شود. در فضای سخت وین که لابی های قدرتمند مالی و سیاسی از سعودی ها تا صهیونیست ها برای برهم زدن روند مذاکره تلاش می کنند، هیچ عاملی به اندازه «انسجام و اجماع جناح های داخل کشور» تیم مذاکره ایرانی را شارژ نمی کند؛ کما اینکه عضو ارشد تیم مذاکره کننده (سید عباس عراقچی) در نشست تلویزیونی این پیام را به مخالفان داخلی منتقل کرد که موقعیت آنها در کارزار وین همچون مرزبانان خط مقدم نبرد است و هرگونه شکاف و دودستگی در جبهه داخلی، شانس توفیق آنها را در به دست آوردن اهداف و امتیازات مورد انتظار پایین می آورد.
*روزنامه نگار
**روزنامه ایران/سه شنبه شانزدهم تیر 1394
16/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]