واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: مانور بازرسی؛ پیشنهادی برای پیشگیری از فساد- علی حیدرشاه حسینی* مانور بازرسی در سازمان ها و دستگاه های اجرایی به عنوان یک پیشنهاد، راهکاری موثر برای پیشگیری از رفتارهای نامناسب سازمانی و قانون گریزی های احتمالی است و آمادگی سازمان و دستگاه های اجرایی برای اجرای دقیق قانون و مقررات را افزایش می دهد.
این پشنهاد بر این مبنا استوار است که دستگاه های اجرایی مختلف در یک عملیات تمرینی و با فرض این که در آینده ای نزدیک مورد بازرسی قرارمی گیرند، به بررسی اقدامات و عملکرد خود پرداخته و مطابقت آن ها با قانون را بررسی کنند.
این نظریه که مبتنی بر خود کنترلی است در مبانی دین مبین اسلام نیز مورد تاکید قرار گرفته، مصداق بارزی از حدیث مشهور حاسبوا قبل ان تحاسبوا است.
مقام معظم رهبری نیز در بیانات خود که در اول فروردین سال 92 در حرم مطهر رضوی مطرح کردند بر این نکته تاکید داشتند و فرموده اند که همچنان که در مسایل شخصی، محاسبه نفس برای ما لازم است محاسبه ملی هم یک کار با اهمیت و پرارزش است.
در این خصوص کتابی نیز به نام محاسبه نفس یا روش پیشگیری از وقوع جرم اثر سیدبن طاوس با ترجمه و نگارش عباسعلی محمودی وارد بازار شده که موضع آن مبتنی بر اخلاق است.
نظارت درونی و یا خود کنترلی در سازمان ها نیازمند ساز و کارهای خاصی است که یکی از آن ها شفافیت است و برای اینکه سازمان و کارکنان آن خود را همواره در برابر قانون ببینند، مانور بازرسی راهکار مفیدی است.
البته این مانور می تواند با کمک ناظران و بازرسان دستگاه هایی که وظیفه نظارت و بازرسی سایر اجزای نظام اجرایی کشور را دارند، برنامه ریزی و اجرا شود.
با توجه به اینکه صاحب نظران شناخت دقیق از موضوع و محیط بازرسی و قوانین و مقررات ناظر و حاکم بر آن را یکی از مهمترین بایدهای بازرسی کارآمد و موثر دانسته اند، این امر در مانور بازرسی به دلیل اینکه توسط مدیران و عوامل همان مجموعه انجام می شود، عینیت بیشتری می یابد.
کارکنان یک سازمان با مسایل متعددی سر و کار دارند که ممکن است آنان را ناخود آگاه از قانون و مقررات غافل کند ، مانور بازرسی راهی برای یادآوری وجود دست قدرتمند قانون است که چه بسا غفلت از آن خسارات جبران ناپذیری برای فرد و سازمان داشته باشد.
همانگونه که صاحبنظران داشتن شاخص های معتبر را برای بازرسی از عملکردها ضروری می دانند، مانور بازرسی نیز باید بر مبنای شاخص های معتبر و علمی باشد و از اعمال سلیقه در آن باید پرهیز شود تا به مقصود مورد نظر که همانا سالم سازی محیط کاری است کمک شود.
مانور بازرسی نباید به وسیله ای برای قدرت نمایی، برخوردهای باندی و یا مچ گیری تبدیل شود و آن چه که مهم است این است که باید حرمت افراد در آن حفظ شود و ایرادها در فضایی به دور از تنش گوشزد و با همکاری اجزای سازمان برطرف شود.
مانور بازرسی نیز همانند بازرسی باید با معیارهای مشخص شده و هماهنگ با اهداف انجام شود و از هرگونه شخصی نگری در آن پرهیز شود تا نتایج حاصله سازمان را در رسیدن به اهداف یاری نماید.
هر نظامی که ساخته دست بشر است بر اساس قراردادها و اعتبارات انسانی اداره می شود و باید به طور مستمر و پیگیر مورد نظارت و بازرسی دقیق قرار گیرد که این امر از مهمترین وظایف مدیر است و مانور بازرسی کمک می کند تا وظیفه نظارت و کنترل در کارکنان درونی شده و آنان به دور از تنش مسیرهای خلاف قانون را شناخته و از آنها اجتناب نمایند.
همانطور که بازرسی به اعمال کنترل و نظارت و در واقع هماهنگی، برنامه ریزی، سازماندهی و در نهایت اصلاح اقدامات و عملیات در راه نیل به مقاصد و اهداف غایی کمک می کند ، مانور بازرسی نیز در این راه موثر است ضمن اینکه به درونی کردن اقدامات قانونی و دوری خودخواسته از اقدام خلاف قانون نیز کمک می کند.
مانور بازرسی نیز همانند بازرسی می تواند به صورت مستمر، دوره ای و موردی برگزار شود ضمن اینکه در ادارات زیر مجموعه و واحدهای شهرستانی نیز می توان این مانور را به صورت بازدید هیات بازرسی و یا مقامات سازمان مرکزی برگزار کرد.
*رئیس ایرنا استان مرکزی
15/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 29]