واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا: خائیز زیستگاه امن حیات وحش کهگیلویه و بویراحمد یاسوج- ایرنا- حفاظت و حراست از منطقه حفاظت شده خاییز در شهرستان های کهگیلویه ،بهبهان و افزایش 50 درصدی حیات وحش در سال گذشته این منطقه را به مکانی امن برای حیات وحش کهگیلویه و بویراحمد تبدیل کرده است.
منطقه حفاظت شده خاییز با مساحتی بالغ بر 33 هزارو 385 هکتار طی مصوبه شماره 163 مورخ 23/10/77 شورای عالی حفاظت محیط زیست در ردیف مناطق حفاظت شده کشور قرار گرفت.
پوشش گیاهی منطقه بلوط ( گونه غالب ) بنه ، کلخنگ ، بادام وحشی ، ارژن ، خوشک ، گون ، گیاهان دارویی و گونه هایی از خانواده گندمیان است و گونه های جانوری شامل : کل و بز ، گرگ ، کفتار ، شغال ، روباه ، تشی،کاراکال،پلنگ و پرندگانی از جمله کبک ، تیهو ، بحری و دلیجه است.
عبور رودخانه مارون از این منطقه ، وجود غارها ، چشمه سارهای فراوان ،پوشش گیاهی ، جانوری متنوع وچشم اندازهای طبیعی جلوه زیبایی به این منطقه بکر بخشیده است.
این منطقه تپه ماهوری ، کوهستانی و صخره ای با برخورداری از ریزش های جوی بین 250 تا 670 میلی متر در سال و ارتفاع مطلوب از سطح دریا زمینه تولید مثل بسیاری از گونه های نادر حیات وحش را فراهم کرده است.
شاخص ترین گونه جانوری این منطقه حفاظت شده خائیز کل و بز است که این منطقه را از مطلوب ترین زیستگاه های کل و بز کشور قرار داده است.
به گفته رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان کهگیلویه بر اساس آخرین سرشماری در سال 93 حدود یک هزار و 800 رأس کل و بز در این منطقه وجود دارد.
سید قدرت الله علی پور افزود: حفاظت مطلوب محیط بانان، خائیز را مامنی امن برای حیات وحش منطقه و کهگیلویه و بویراحمد قرار داده است.
وی بیان کرد: گونه های متفاوت جانوری مانند شغال، کفتار، روباه و پرندگانی مانندکبک و تهیو به وفور در این منطقه یافت می شود.
علی پور اظهار کرد: در سالهای اخیر با اجرای طرح های فرهنگی نقش مردم در حمایت از محیط زیست و همکاری با محیط بانان تحول چشمگیری صورت گرفته است.
یکی از اهالی روستای فیلگاه در حوالی منطقه حفاظت شده خائیز می گوید: در یک دوره زمانی براثر ازدیاد جمعیت انسانی ، سلاحهای غیرمجاز ، شکار و صید بی رویه ، جمعیت وحوش دراین مناطق درمعرض نابودی قرارگرفت بود، که در سالهای اخیر با همکاری مردم و محیط بانان جمعیت وحوش این منطقه در حال افزایش است.
محمود علیاری افزود: حفاظت از محیط زیست باید به یک فرهنگ همگانی میان مردم به خصوص روستائیانی که کمتر از این مسله اطلاع دارند تبدیل شود.
افراشته از دیگر اهالی این منطقه هم می گوید:هم قطع جنگلها و تبدیل این مناطق به اراضی کشاورزی و استفاده روستائیان از چوب این درختان به عنوان هیزم برای گرمی خانه ها در زمستان را از جمله مشکلات این منطقه حفاظت شده عنوان کرد.
رئیس محیط زیست شهرستان کهگیلویه می گوید : عوامل زیست محیطی زیادی این منطقه را تهدید می کنند که نیاز به همکاری همه مسوولان برای جلوگیری از تخریب این منطقه بکر و حفاظت شده دارد.
سیدقدرت الله علی پور مهم ترین این عوامل را افزایش جمعیت،چرای بیش از حد دامهای اهلی ،تخریب مراتع و قطع جنگل برای زغال گیری اعلام کرد.
وی بیان کرد: بر اساس سرشماری های به عمل آمده رشد حیات وحش این منطقه در سال گذشته 50درصد بود که این نشان از تلاش شبانه روزی کارکنان اداره محیط زیست در این منطقه است.
علی پور نبود بالگرد برای سرکشی و بازرسی از منطقه همچنین کنترل آتش سوزی ، کمبود نیرو انسانی به ویژه محیط بان و نبود اعتبار مناسب را از عمده مشکلات کنونی اداره محیط زیست دانست.
وی اظهار کرد: کارشناسان محیط زیست استان جلوگیری از شکار بی رویه ،احداث دیوار حفاظتی ، افزایش یگانهای حفاظتی برای نظارت کامل بر این مناطق ( شبانه روزی ) ، سرمایه گذاری برای تقویت ظرفیت ها و توانمندیهای این مناطق از جمله گیاهان دارویی ، جلوگیری از حوادثی همانند آتش سوزی ، تجهیز یگانهای حفاظت از این مناطق و سایر مناطق به بالگرد برای کنترل مناسب تر ، اشاعه فرهنگ و درونی شدن رفتار مناسب با محیط را از جمله راهکارهای تقویت این منطقه عنوان کردند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کهگیلویه و بویراحمد نیزگفت: بیش از یک هزار و 256 گونه مهره دار در کشور وجود دارد که 300 گونه از این تعداد در این استان زندگی می کنند.
عطا پورشیرزاد با بیان اینکه 79 گونه جانوری در کشور در معرض تهدید است، گفت: در کهگیلویه و بویراحمد 12 گونه جانوری از جمله گوزن زرد،کرکس مصری، فاخته خاوری، خرس قهوه ای و ... در معرض تهدید هستند.
هفت منطقه حفاظت شده دنا ، دنای شرقی ، خاییز سرخ ، خامی ، دیل ، سولک و سیوک که جزو غنی ترین مناطق زیستی از لحاظ تنوع گیاهی و جانوری در ایران و دنیا در کهگیلویه و بویراحمد است.
7529/6162
13/04/1394
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]