واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین:
آیینی برای با هم بودن + عکس گرگشو، آیینی مذهبی که مردم استان بوشهر اعتقاد دارند با اجرای آن در شب میلاد کریم اهل بیت حضرت امام حسن مجتبی(ع) گره از کار و گرفتاری آنان گشوده می شود.
در سال های اخیر اجرای این آیین در برخی شهرهای استان نسبت به گذشته تاحدودی کم رنگ شده اما هنوز در برخی مناطق نظیر شهرستان دیر این آیین پر شور برگزار می شود. گرگشو یا گرگیشو برگرفته شده از کلمه گره گشا است که مردم این دیار معتقدند با بخشش مقداری مواد خوراکی به دیگران در شب پانزدهم ماه مبارک رمضان به کریم اهل بیت (ع) اقتدا می کنند تا به واسطه وجود مبارک آن حضرت گره از مشکلاتشان گشوده شود. در این آیین همزمان با غروب شب پانزدهم ماه مبارک رمضان کودکان و نوجوانان هر محله بصورت گروهی درحالیکه کیسه هایی را با خود به همراه دارند به منازل اهالی محل مراجعه می کنند تا از صاحب خانه گرگشو (مقداری مواد خوراکی که اغلب نان شیرین، حلوا و تنقلات است) طلب کنند. در این آیین بعد از افطاری، سر وصدای بچه ها کوچه های محله را فرا می گیرد و آنها شادی کنان در خانه ها را می کوبند و اشعاری موزون از جمله «گرگیشو- گرگیشو ... سی فردشو دکله بشو» سر می دهند. اغلب خانواده ها نیز از قبل وسایل این آیین را آماده کرده اند و معمولا مادر خانواده با سبد یا قابلمه ای بزرگ که پر از تخمه، آجیل، گندم برشته، نان های سنتی و حلواست به استقبال بچه ها می رود. امروزه خیلی از خانواده ها که فرصت آماده کردن مواد خوراکی سنتی ندارند از پفک، بیسکویت یا کاکائو و ژله از بچه هایی که به گرکشو آمده اند پذیرایی می کنند.
بعضی خانواده ها که برای اولین بار صاحب فرزند شده اند این آیین را پر شور تر برگزار می کنند و علاوه بر پذیرایی از بچه های محله در مقابل منازل، هفت قلم خوراکی را در کیسه های کوچک بسته بندی می کنند و به مسجد یا حسینیه محل که مراسم دعا و نیایش شبانه در آنها برگزار می شود برده و بین افراد تقسیم می کنند. خوراکی ها در گذشته اغلب شامل کشمش، نخودچی، نقل، نبات، پسته، بادام و انجیر بوده اما امروزه در کنار مواد خوراکی وسایلی نظیر اسباب بازی برای بچه ها نیز تدارک دیده می شود. بچه هایی که به گرگشو می روند برای تقدیر از صاحب خانه هایی که از آنها پذیرایی می کنند نیز نغمه ای زیبا دارند که این چنین می خوانند «خونه گچی .... پر همه چی» (یعنی خانه سفید پر از برکت است).
در این آیین کریمانه بچه ها شادی کنان چه دست خالی چه دست پر ،خانه به خانه، کوچه به کوچه و محله به محله می روند تا همه را از فرا رسیدن سالروز میلاد با برکت کریم اهل بیت حضرت امام حسن مجتبی(ع) با خبر کنند. محمد کاظمی محقق و مردم شناس دیری می گوید: قدمت و سابقه این رسم در استان بوشهر به خوبی مشخص نیست اما این رسم در بعضی از کشور های عربی نیز برگزار می شود. بندردیر در فاصله 180 کیلومتری جنوب مرکز استان بوشهر و در کنار دریای نیلگون خلیج فارس قرار دارد.(ایرنا)
 
چهارشنبه 10 تیر 1394 ساعت 19:38
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 82]