تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 27 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زكاتِ رفاه، نيكى با همسايگان و صله رحم است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830536533




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

با «ترتيبات اجرايي» مي توانيم پروتکل الحاقي را بپذيريم / بايد ريسک توافق را پذيرفت


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۹ تير ۱۳۹۴ (۹:۳۷ق.ظ)
بهشتي پور در گفت و گو با موج: با «ترتيبات اجرايي» مي توانيم پروتکل الحاقي را بپذيريم / بايد ريسک توافق را پذيرفت موج- گروه اقتصاد سياسي
نظام بازرسي‌ها براي تيم مذاکره‌کننده و شخص وزير خارجه به چالشي بزرگ تبديل شده است؛ به خصوص آنجايي که اين نظارت ها ذيل پروتکل الحاقي شامل بازديد از سايت هاي غيرهسته اي و دانشمندان اين حوزه نيز مي شود.
از سويي ديگر مقامات آمريکايي معتقد به بازرسي‌هاي دقيق و سنگين از کليه تاسيسات ايران هستند. موضوع بازرسي ها هم پاي تحريم ها حساسيت بالايي را در ايران به وجود آورده و در اين ميان آوردن موضوع ابعاد احتمالي نظامي موسوم به پي.ام.دي (PMD) ذيل بازرسي ها اختلاف نظر وسيعي ميان گروه هاي سياسي در ايران ايجاد کرده است.
خبرنگار خبرگزاري موج در اين خصوص گفت وگويي را با حسن بهشتي پور کارشناس مسائل هسته اي کشور انجام داده است.

اختلافات زيادي در خصوص نظام بازرسي ها در ايران وجود دارد و خلط مبحث دو موضوع PMD و پروتکل به شدت اين اختلافات افزوده است؟
پي.ام.دي (PMD) اصطلاحا مخفف ابعاد احتمالي نظامي، ادعاي بي پايه اي است که دشمنان ايران از سال 2007 مطرح کردند. در گزارش البرادعي تحت عنوان مطالعات ادعايي آمد و گفتند که ايران در فواصل بين 2001 تا 2003 ايران در حال انجام اقداماتي بود که به بمب هسته اي منجر مي شد. اين اتهامات کاملا بي اساس است و هيچ مستنداتي هم ندارد. از سويي ديگر مدعي هستند کشورهايي که اين اطلاعات را به ما داده اند گفته اند که ما (آژانس) حق نداريم اين مستندات را به شما بدهيم چون اگر اين مستندات را بدهيم منبع مان لو مي رود.
نخست اينکه بايد بگويم وقتي کشوري متهم مي شود براي دفاع از خودش لازم است که آژانس مستندات خود را بدهد و دوم اينکه PMD اصلا ربطي به تيم مذاکره‌کننده ما ندارد و براي سال 2007 بوده است و در هشت سال گذشته اين موضوع مرتب چه در دوره لاريجاني چه در دوره جليلي و چه در دوره ظريف بين ايران وآژانس مورد بحث بوده است. از سويي ديگر PMD ربطي به پروتکل الحاقي هم ندارد. چرا که پروتکل يک سند بين المللي است که 128 کشور آنرا امضا کرده اند.

يعني به هيچ وجه ماهيت فني و حقوقي ندارد؟
اصلا! PMD ماهيت کاملا سياسي دارد و چون ابعاد سياسي پيدا کرده، بايد از طريق گفت و گو و راهي سياسي با آژانس به نوعي آنرا حل کنيم. با اين حال تيم مذاکره‌کننده پيش بيني اش اين است که شايد بتواند از طريق گفت وگو با 1+5 آنرا حل و فصل کند. در اين ميان نکته اي که بايد متذکر شد اين است که دولت جديد اين موضوع را وارد مذارکرات نکرد. متاسفانه اين موضوع از دولت قبل وارد جريان مذاکرات شد.

به هرحال اين موضوع به چالشي بزرگ براي رسيدن به توافق نهايي تبديل شده است...
بله اين چالش وجود دارد و مي شود از طريق سياسي حل و فصل کرد.

فکر نمي کنيد از طريق پروتکل الحاقي مقاصد طرف مقابل در زمينه PMD فراهم شود؟ چون در برخي مواد پروتکل، دسترسي به سايت هاي غير هسته اي آمده است؟
اين سوال خوبي است. ما بايد بين بازرسي و دسترسي، کنترل و نظارت تفاوت قائل شويم. اين کلمات بار حقوقي خاص خود را دارند. يعني زماني که ايران پيمان NPT را امضا کرد؛ براي ترتيبات اجرايي آن نيز چيزي را با آژانس امضا کرد در دوران شاه (1973) به نام پادمان هسته اي است يعني ترتيبات اجرايي NPT. وقتي پروتکل الحاقي را مجلس بپذيرد در پيوست آن بايد چيزي به نام ترتيبات اجرايي آنرا نيز امضا کند. يعني معلوم شود بازرسي ها چگونه انجام مي شود؛ بازديد چگونه انجام شود.

بازديد و بازرسي فرقشان در چيست؟
بازديد با بازرسي خيلي فرق دارد. بازرسي يعني مامور مي آيد محيط مورد نظر نگاه را نگاه مي کند و سوال و جواب مي کند. ولي در بازديد مامور فقط مي آيد نگاه مي کند تا ببيند موارد اجرا شده است يا نه و ديگر سوالي نمي کند. دسترسي و بازرسي هم با يکديگر فرق دارند. بر اساس پروتکل الحاقي آژانس مي تواند در مراکز اعلام نشده هم دسترسي داشته باشد. اين دسترسي کاملا مديريت شده هستند.

دسترسي هاي مديريت شده دقيقا به معني دسترسي به کجا؟
«کجا»ي اين دسترسي ها مهم است. برخي مخالفان در داخل ايران مي گويند anywhere- any time يعني هر جا و هر زمان در حالي که اين تفسير آمريکايي ها است. پروتکل anywhere- any time را قيد نکرده است بلکه any site را مي آورد. يعني هرجا که تعريف يک سايت را دارد بايد برود و دليلش را هم بگويد که چرا مي خواهد بازديد کند. بازديد هم مي کند نه بازرسي! متاسفانه در ايران اين مسائل توسط عده اي تبليغاتي مي شود و تفسير خودشان را از پروتکل، آمريکايي ارائه مي دهند.

آيا کليت نظام با دسترسي هاي مديريت شده موافقت دارد يا ندارد؟
اين بستگي به شرايط زماني و مکاني دارد. زماني مقام معظم رهبري مجوزش را داد و اين مسئله را قبول کردند؛ در سال 2004 از منطقه نظامي «شيان» بازديد کردند در سال 2005 دو بار از «پارچين» بازديد کردند و هيچي هم پيدا نشد، آژانس هم اعلام کرد که ما هيچي پيدا نکرديم! آژانس اگر مي خواست شيطنت کند همان موقع خودشان چيزي را مي گذاشتند و مي گفتند ما فلان چيز را پيدا کرديم! اينها اينطور هم نيستند؛ ظالم هستند اما در درون ظلم خودشان، سيستمي دارند که نمي توانند هرطور خواستند عمل کنند. در خصوص دسترسي ها فعلا که مقام معظم رهبري اين موضوع را منع کرده است و همه هم فرمايشات رهبري را فصل الخطاب مي دانند.

همين مسئله به نظر مي رسد تبديل به چالش شده چرا که ايران با دسترسي هاي مديريت شده هم موافقت ندارد؟
در جهان بيش از 120 کشور دسترسي هاي مديريت شده را قبول کرده اند. ما نمي توانيم خودمان را از اين همه کشور جدا بدانيم. اگر انرژي هسته اي را مي خواهيم بايد به گونه اي اين مسئله را مديريت کنيم. راهش هم اين است که مثل کشورهاي ديگر ترتيباتي را براي آن در نظر بگيريم. چطور آمريکا پروتکل الحاقي را اجرا کرده اما ترتيبات خاص خود را براي آن تعريف کرده و اعلام کرده شما (آژانس) حق نداريد از مراکز نظامي بازديد کنيد. فرانسه، چين، روسيه و غيره پروتکل الحاقي را امضا کرده اند اما ترتيبات اجرايي خاص خود را لحاظ کردند.

يعني مجلس شوراي اسلامي ترتيبات آنرا تعيين کند؟
اگر مجلس شوراي اسلامي درنظر داشت پروتکل الحاقي را بپذيرد، مي تواند ترتيبات اجرايي آنرا به صورت جداگانه با آژانس امضا کند. يعني دقيق مشخص کند که آژانس کجاها مي تواند بازديد داشته باشد. Anywhere- Anytime دروغ مسلمي است که خود آمريکائيها هم آنرا اجرا نکرده اند.

قبول داريد رويکرد حقوقي افکار ايراني را اقناع نمي کند چون از نظر سياسي تجارب تلخي در اين خصوص داشتيم?
تجارب تلخ ما ناشي از ندانم کاري هاي ما بوده است. زماني مي گفتيم آنقدر قطعنامه صادر کنيد تا خسته شويد! ما به آنها بهانه داديم. بايد عملکرد خودمان را ببينيم و از حقوقمان دفاع کنيم. ما يادمان نمي رود که اينها ظالم هستند و در پي عدالت نيستند. اما در يک سيستمي قرار مي گيرند که خودشان مقيد به آن مي شوند. چرا آمريکائيها درجنگ عراق رسوا شدند و آژانس رسما اعلام کرد که در عراق هيچ چيز پيدا نکرد. مگر نمي توانستند افرادي که به آنها جاسوس مي گوييم بروند تعدادي سانتريفيوژ آنجا بگذارند تا اقدام شان توجيه شود. بنابراين آنها در نظام ظالمانه خودشان سيستمي دارند که نمي توانند هرکاري دلشان خواست انجام دهند. ما بايد اولا ساز وکارهاي حقوقي را خوب بشناسيم و دوما از سازو کار اين سيستم حقوقي ظالمانه به نفع خودمان استفاده کنيم. اين کار ريسک دارد. شما هرکاري که بخواهيد انجام دهيد ريسک دارد. آنهايي که در داخل مي گويند همه اين مذاکرات و پيچيدگي هايش کنار گذاشته شود به ما بگويند چه کار بايد انجام دهيم؟! اگر مسير گذشته درست بود که مقام معظم رهبري ريل را عوض نمي کرد و نمي گفت بايد نرمش قهرمانانه انجام دهيم! بنابراين ما راهي جز اين نداريم که در درون سيستم حقوقي موجود حق مان را در مذاکرات بگيريم.

محمد قربانپور شيخاني













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 31]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن