واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۸ تير ۱۳۹۴ (۱۱:۳۱ق.ظ)
صرفه جويي۲۰۰ ميليون دلاري با اختراع نخبه ايراني موج - با اختراع دستگاه غبارسنج ليزري غير تماسي، هزينه استهلاک و نگهداري توربين هاي گازي در صنعت نفت ميليون ها دلار کاهش يافت.
به گزارش خبرگزاري موج، در گذشته براي تخمين زمان خرابي فيلتر هواي توربين هاي گازي از اختلاف فشار هواي قبل و بعد از فيلتر استفاده مي شد که روش دقيقي براي تعيين زمان تعويض فيلتر نبود.
از طرف ديگر، ورود ذرات خارج از محدوده استاندارد موجب از کار افتادن توربين و خسارت هاي سنگين به تجهيزات حساس و گران قيمت مي شد که اختراع دستگاه غبارسنج ليزري غير تماسي به اين مشکلات پايان داد.
حسين گودرزي، مخترع جوان دانشجوي دکتراي دانشکده هوافضا دانشگاه صنعتي اميرکبير، دستگاه غبارسنج ليزري غير تماسي در رابطه با روش کار دستگاه مي گويد: اين دستگاه با استفاده از پرتوهاي ليزر تعداد و اندازه ذرات موجود در هوا يا سيال ورودي به توربين را به صورت مستمر پايش کرده و اطلاعات را از طريق يک نرم افزار اختصاصي به نقطه دلخواه ارسال مي کند.
به گفته وي اگر اندازه يا حجم ذرات ورودي افزايش پيدا کند سامانه به اپراتور هشدار مي دهد تا نسبت به خروج توربين از مدار و تعويض فيلتر اقدام کند.
دانشجوي دکتراي هوافضاي دانشگاه صنعتي اميرکبير، عدم تماس سيال و ذرات عبوري با دستگاه و جلوگيري از ايجاد خطا در نتايج، نصب راحت و آسان در هر نقطه دلخواه، پايش و مانيتورينگ شبانه روزي و بدون توقف سيالات صنعتي، اعلام هشدار ميزان ذرات ورودي و قابليت ارسال و نمايش اطلاعات اندازه گيري شده به هر نقطه دلخواه را از ويژگي هاي مهم اين اختراع برشمرد.
در حال حاضر يکي از خطوط انتقال فراورده هاي نفتي شرکت ملي نفت ايران، در حال بهره برداري از دستگاه غبارسنج ليزري غير تماسي براي کاهش هزينه استهلاک و جلوگيري از خسارت هاي سنگين به تجهيزات خود است.
ذباح سرمايه گذار طرح دستگاه غبارسنج ليزري و داور سومين رويداد ايده بازار، در مورد توليد انبوه اين محصول علمي از منظر اقتصادي مي گويد: توربين هاي گازي به دليل فناوري پيشرفته اي که دارند از تجهيزات گران قيمت محسوب مي شوند بنابراين با تعيين زمان دقيق تعويض فيلتر و اورهال توربين، مي توان سالانه بين ۲۰۰ تا ۴۰۰ ميليون دلار براي کشور صرفه جويي ارزي داشت.
وي خاطرنشان کرد: سرمايه گذاري در فناوري هاي نوين موجب ارتقاي سطح کيفي صنعت نيز مي شود و در راستاي جلوگيري از هدر رفت سرمايه ملي، استفاده از اين غبارسنج، کاهش دو تا سه درصدي مصرف سوخت در هر توربين را به دنبال خواهد داشت.
ذباح با بيان اين که اين دستگاه مشابه خارجي ندارد، پيش بيني کرد با توجه به کاربردهاي گسترده آن در صنايع مختلف، بازار وسيعي براي آن در داخل و خارج کشور ايجاد شود.
به گفته سرمايه گذار اين طرح، يک شرکت اروپايي متقاضي خريد ۷۰ دستگاه غبارسنج ليزري است که پيش بيني مي شود با راه اندازي خط توليد صنعتي اين دستگاه به زودي علاوه بر بازار داخلي در سطح جهاني هم عرضه شود.
توليد اين محصول مي تواند علاوه بر ايجاد فرصت هاي شغلي براي دانش آموختگان دانشگاه ها درآمد زايي و ارزآوري خوبي هم براي کشور ايجاد کند.
کيفيت هواي ورودي به توربين هاي گازي که در صنايع مختلف از جمله نيروگاه ها، پالايشگاه ها و خطوط انتقال سيالات کاربرد دارند، در بازدهي، توان و نيز طول عمر توربين موثر است و با توجه به اينکه افزايش حجم و ابعاد ذرات گرد و غبار موجود در هوا مي تواند خسارات سنگيني به اين تجهيزات حساس و گران قيمت وارد کند، فناوري غبارسنج ليزري نمونه اي موفق از تکميل زنجيره تبديل علم به محصول در ايران به شمار مي آيد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]