واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: بورس و اميد به توافق هستهاي
برخي از كارشناسان تحركات اخير بورس را به مذاكرات هستهاي گره ميزنند، اين در حالي است كه مذاكرات با هر نتيجهاي ميتواند بخشي از بازار سهام را مورد انتفاع و سودآوري بيشتر قرار دهد.
برخي از كارشناسان تحركات اخير بورس را به مذاكرات هستهاي گره ميزنند، اين در حالي است كه مذاكرات با هر نتيجهاي ميتواند بخشي از بازار سهام را مورد انتفاع و سودآوري بيشتر قرار دهد.
به گزارش «جوان»، بازار سهام طي 10 روز كاري گذشته اگرچه كمجان ولي روند مثبتي را در پيش گرفته است بهطوري كه رشد بيش از 4درصدي را به ثبت رساند، با اين حال به نظر ميرسد همزمان با پايان ضرب الاجل مذاكرات هستهاي، بورس تهران ترجيح داده از دو گزينه بيم و اميد گزينه اميد را سرلوحه فعاليت خود قرار دهد.
بازار سهام نسبت به مذاكرات خوشبين است و اين خوشبيني باعث شده بازار در دو هفته گذشته 4درصد سود آوري داشته باشد، اين در حالي است كه بورس تهران در حالي اين روزها در مسير صعود قرار گرفته است كه در آخرين روزمعاملاتي هفته گذشته شاخص كل خود را به سطح 65 هزار واحدنزديك كرد.
از سوي ديگر عملكرد بازار درخصوص حجم و ارزش معاملات در هفته اخير به گونهاي بوده است كه بازار از رشدهاي قابل توجهي نسبت به ماه خرداد برخوردار بوده كه بهزعم كارشناسان بيشتر اين روند مثبت به دليل چشمانداز مثبت هستهاي بوده است.
صادراتمحوريها و وارداتمحوريها
براساس اطلاعات منتشر شده، در صورتي كه دولت امريكا تا 9 جولاي توافقنامهاي را به كنگره تحويل دهد، دوره نظارت بر توافقنامه 30روزه خواهد بود و در غير اينصورت به 60 روز افزايش مييابد، به همين دليل تلاش طرفين مذاكره بر جمعبندي موضوع در فاصله بين نهم تا 18 تير خواهد بود، بنابراين ميتوان گفت بورس تهران حدود هشت روز كاري تا تعيين تكليف يا امتداد يكي از مهمترين ابهامات مؤثر بر وضعيت خود فاصله دارد.
سرنوشت مذاكرات هستهاي هرچه به جز «تمديد» باشد، چشمانداز سودآوري نيمي از صنايع بورسي را با چالش مواجه ميكند.
در صورت شكست مذاكرات، احتمال تضعيف مجدد ارزش ريال مطرح ميشود كه هرچند به نفع نيمي از شركتهاي بورس كه در قيمتهاي فروش به نرخ ارز وابسته هستند تمام ميشود، اما براي گروههاي موردتوجه ديگر شامل بانكها، خودروسازان، پيمانكاران، بيمهها و ساير صنايع غيرارزي به معناي بروز چشمانداز پرچالش است.
در نقطه مقابل، توافق هستهاي اوضاع نيم ديگر بورس را مبهم ميكند؛ جايي كه سودآوري صنايع بهويژه در بخشهاي پتروشيمي، معدني و فلزي به دليل عدم تحرك قيمتهاي فروش ناشي از ثبات ارزي، رغبتانگيز نيست، علاوه بر اين برخي ديگر از صنايع (نظير توليدكنندگان محصولات شيميايي، شويندهها، مواد غذايي، روغن موتورو... ) دريافتكننده خوراك و مواد اوليه به نرخ ارز مبادلهاي هستند و از حاشيه سود موجود بين قيمتهاي فروش آزاد و ارز رسمي نفع ميبرند.
طبيعتاً نتيجه مثبت مذاكرات، امكان تحقق وعده ارز آن هم تك نرخي از سوي بانك مركزي را تقويت ميكند كه به معناي از دست رفتن اين حاشيه سود آسان اما نامطمئن براي اين صنايع است.
در اين ميان، برخي صنايع با وزن كوچك مانند داروسازان، مخابرات، ساختمانيها و... شايد تنها گروههايي باشند كه چشمانداز سودآوريشان به ويژه در كوتاه مدت تأثير زيادي از هرگونه نتيجه احتمالي مذاكرات نميپذيرد.
به اين ترتيب ميتوان گفت اعلام نتيجه مذاكرات هستهاي در تعيين صنايع پيشرو بورس تهران نقش مهمي ايفا خواهد كرد، از اين رو انتظار ميرود بعد از فرو نشستن گرد و غبار هيجان اوليه ناشي از اعلام هرگونه نتايج (مثبت يا منفي) به تدريج نيمي از بورس راه خود را به لحاظ چشمانداز سودآوري از نيم ديگر جدا كند، در اين ميان تمديد مذاكرات احتمالاً به معناي ورود كليت بازار به فاز آشناي انتظار و ركود مشابه 18 ماه اخير خواهد بود. در پايان ميتوان عنوان داشت كه مذاكرات با هر نوع نتيجهاي ميتواند بخشي از بازار سهام ايران را مورد انتفاع قرار دهد و شايد به همين دليل است كه بخشي از ريسك پذيران اقدام به سرمايهگذاري در بازار سهام آن هم در شرايط مبهم كنوني كردهاند، شايد اين افراد از نتيجه مذاكرات هستهاي باخبرند.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۰۵ تير ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 87]