واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۴ تير ۱۳۹۴ (۹:۶ق.ظ)
نهادهاي منطقه اي و جهاني ابزاري براي قدرت گيري چين گروه اقتصاد سياسي موج
طي سال هاي اخير سياست هاي اعمالي چين در داخل مرزها و بيرون از مرزهاي اين کشور نشان دهنده عزم جدي پکن براي دستيابي به قدرت برتر در منطقه و چه بسا جهان است و اين موضوع لزوم بررسي عميق تر سياست هاي چين را مطرح مي کند.
بديهي است، بلندپروازي براي دستيابي به قدرت بيشتر در نظام بين الملل مستلزم برنامه ريزي بلند مدت است. به نظر مي رسد، پکن اين برنامه ريزي را در داخل مرزها و فراتر از مرزهاي خود آغاز کرده است.
مهم اينکه؛ مي توان حضور جدي چين در سازمان همکاري شانگهاي و تلاش اين کشور براي تأسيس بانک توسعه آسيا را در اين راستا تجزيه و تحليل کرد.
شايان ذکر است؛ معمولاً اقدامات قدرت طلبانه کشورها در محيط بين الملل با واکنش ساير کشورها مواجه مي شود. مثلاً؛ يکي از دل نگراني هاي جمهوري اسلامي در مورد سازمان همکاري شانگهاي اين است که اين سازمان احتمالاً به ابزاري در دست پکن تبديل مي شود و کشورهاي ديگر نقش سياهي لشگر را براي چين ايفا خواهند کرد. به همين دليل پيش بيني مي شود در صورت پيوستن جمهوري اسلامي به اين سازمان، ايران با حساسيت درباره تصميمات اين سازمان موضع گيري کند.
همچنين موضع گيري ژاپن و ايالات متحده در برابر تأسيس بانک توسعه زيرساخت ها در آسيا نيز قابل توجه است. تلاش اين دو کشور براي جلوگيري از پيوستن کشورهاي مختلف به اين بانک را مي توان در راستاي واکنش توکيو و واشنگتن در برابر اقدامات توسعه طلبانه چين قلمداد کرد.
اقدامات چين تنها به تلاش اين کشور براي ايجاد نهادهاي جديد بين المللي محدود نمي شود، بلکه پکن تلاش مي کند با سامان دادن به اقتصاد اين کشور زمينه را براي قدرت گيري بيش از پيش خود فراهم کند.
مشاهده مي کنيم که دولت چين مبارزه با مفاسد اقتصادي در اين کشور را با جديت دنبال مي کند و عزم خود را براي از ميان برداشتن موانع پيش روي قدرت گيري در نظام بين الملل جزم کرده است.
انتشار اخباري مبني بر برنامه ريزي پکن براي ذخيره سازي صد روزه نفت نيز يکي ديگر از علائم دورانديشي چين براي ورود به آينده اي روشن و صنعتي است.
گفتني است؛ يکي از راهکارهايي که چين براي ورود قدرتمندانه به نظام بين الملل در پيش گرفته است، سرمايه گذاري در ساير کشورها است.
با يک نگاه کارشناسي، متوجه مي شويم که چين بر اساس آموزه هاي نظام سرمايه داري که با اصول کمونيستي اين کشور نيز در تضاد قرار مي گيرد به دنبال صدور سرمايه به ديگر کشورها است. در اين ارتباط مي توان به تلاش پکن براي تأسيس بانک توسعه زيرساخت ها در آسيا با هدف سرمايه گذاري در بخش هاي زير ساختي کشورهاي در حال توسعه اين منطقه اشاره کرد.
گفتني است؛ پکن تنها به صدور سرمايه به کشورهاي در حال توسعه آسيا، آفريقا و مناطق ديگر بسنده نکرده است و تلاش مي کند در کشورهاي اروپايي نيز حضور پررنگي داشته باشد.
مثلاً؛ در سال هاي اخير سرمايه گذاري هاي چين در کشورهاي صنعتي آلمان و انگليس قابل توجه است. در اين کشورها عمدتاً چين به اولين سرمايه گذار بخش خصوصي تبديل شده است که علاوه بر ايجاد بازار کار براي شهروندان کشور مقصد از مزاياي سرمايه گذاري در اين کشورها نيز بهره مند شده است.
چه بسا، نزديکي تجاري و اقتصادي چين به اين کشورها در درازمدت بتواند بهبود روابط پکن با اين کشورها و حمايت بين المللي اين کشورهاي صنعتي را از چين به دنبال داشته باشد. شايد بتوان حضور انگليس و فرانسه را با هر بهانه اي در بانک توسعه زيرساخت ها در آسيا در نتيجه رايزني هاي اقتصادي پکن در اين کشورها دانست.
مهم اينکه؛ کشورهايي مانند انگليس و فرانسه دليل حضور خود در بانک توسعه زيرساخت هاي آسيا را حفاظت از منافع اروپا و غرب اعلام کرده اند، امّا؛ همواره در پشت اهداف اعلامي کشورها اهدافي واقعي و اعلام نشده وجود دارد.
در تجزيه و تحليل شرايط موجود براي ورود جدي چين به نظام بين الملل و قدرت گيري بيش از پيش اين کشور بايد گفت، در حال حاضر به دليل درگير شدن کشورهاي اروپايي با مشکلات مالي و وجود تنش ها در مناطق مختلف از جمله خاورميانه شرايط براي قدرت گيري چين مهيا است.
کشورهاي اروپايي در شرايطي به سر مي برند که نياز به سرمايه گذاري هاي خارجي و ايجاد پويايي در اقتصاد خود دارند، کشورهاي در حال توسعه نيز به سرمايه گذاري هاي چين براي بهبود و چه بسا احداث زيرساخت ها نياز دارند.
شهربانو علي جمعه پور
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]