واضح آرشیو وب فارسی:جام نیوز:
به گزارش آسوشیتدپرس؛
پیشنهاد جدید همزمان با مذاکرات/ ایران، از آمریکا سبقت بگیرد
«انجام این کار اکنون فرصتی برای ایران است که با نشان دادن جلوداری و پیشقراولی خود، به آمریکا در تغییر موضع کنونی اش کمک کند.»
به گزارش سرویس سیاسی جام نیوز، با نزدیک شدن به پایان ضرب الاجل گفتگوهای هسته ای میان ایران و 1+5، علاوه بر گمانه زنی ها از محتوای توافق احتمالی و یا تمدید دوباره مذاکرات، برخی منابع نیز از مواردی سخن می گویند که پیشنهاد و حتی الزام برای طرف های گفتگو اعلام می شود. در همین زمینه خبرگزاری "آسوشیتدپرس" (AP) در مصاحبه ای با یک مقام مسؤول سازمان ملل متحد، ایران را موظف به تصویب پیمان جامع منع آزمایش های هسته ای برای اثبات حسن نیت خود دانست.
به گزارش آسوشیتدپرس، "لاسینا زربو" رئیس سازمان پیمان جامع منع آزمایش های هسته ای (CTBTO) از ایران خواست برای آن که اثبات کند قصد توسعه سلاح های هسته ای را ندارد، در کوتاهترین زمان ممکن این پیمان را به تصویب برساند. این خبرگزاری گزارش داد:«لاسینا زربو در حالی در این مصاحبه تصویب این پیمان نامه را از ایران خواستار شده که این موضوع به عنوان بخشی از توافق هسته ای مطرح نیست.» زربو گفته است: «تصویب این پیمان، کفه ترازوی تهران را درباره اصرارش بر عدم تمایل به چنین تسلیحاتی سنگین تر می کند.»
وی همچنین گفت: «پیمان جامع منع آزمایش های هسته ای (CTBT) هرگونه انفجار هسته ای در هر جایی را منع می کند و این اطمینانی است که آن ها هم اکنون می توانند به جامعه بین المللی بدهند که در روند این کار قرار ندارد.» از 196 کشور عضو این سازمان، تا کنون 183 کشور این پیمان را امضا کرده و 164 کشور به تصویب رسانده اند. ایران از جمله امضاکنندگان این پیمان در 1996 میلادی است، با این حال، CTPT برای اجرایی شدن، نیازمند تصویب 8 کشور دیگر است که ایران از آن دسته کشورهایی است که در شکلگیری این پیمان نقش ایفا کرده اند. این پیمان 180 روز پس از تصویب مجموعاً برای 44 کشور برخوردار از رآکتور هسته ای یا دست کم سطح پیشرفته ای از فناوری هسته ای، وارد مرحله اجرایی خواهد شد.
طبق گزارش آسوشیتدپرس، آمریکا نیز مانند ایران جزو امضاکنندگان این پیمان است، اما خود در میان 8 کشور باقیمانده ای است که آن را به تصویب نرسانده اند. رژیم صهیونیستی نیز دیگر عضو امضا کننده است که این پیمان را تصویب نکرده است. بر اساس این گزارش، رئیس سازمان پیمان جامع منع آزمایش های هسته ای، با رد این مطلب که "از ایران انتظار نمی رود در مقابل دو رقیب خود، قدم اول را بردارد" گفت: «انجام این کار اکنون فرصتی برای ایران است که با نشان دادن جلوداری و پیشقراولی خود، به آمریکا در تغییر موضع کنونی اش کمک کند.»
این مقام سازمان ملل همچنین گفت: «تصویب این پیمان از سوی ایران باید بسیار زودتر از این اتفاق می افتاد، چرا که مذاکرات هسته ای در مرحله پایانی خود قرار دارد و اصرار بر انجام این کار از سوی تهران هم اکنون باعث پیچیده تر شدن فرصت دستیابی به توافق خواهد شد.»
اما به گفته زربو، اکنون "تصویب این پیمان نامه باید به دنبال توافق، اتفاق بیفتد" و افزود: «گفتگوهای اخیر با محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران به او این اطمینان را داده که چنین چیزی می تواند اتفاق بیفتد.» زربو همچنین گفت: «ظریف می خواهد پیش از اندیشیدن در مورد پیمان منع آزمایش، شاهد پایان یافتن مذاکرات بر سر توافق هسته ای باشد، اما متوجه است که توافق، تصویب [پیمان نامه] را بیش از پیش به ایران مربوط می کند.» او در ادامه اظهار امیدواری کرد در صورت دستیابی به توافق، برای پیشبرد این مسئله به تهران سفر کند. آسوشیتدپرس در پایان افزوده است: «شبکه جهانی نظارتی سازمان، سال هاست در حال فعالیت است و از اولین مراجعی بوده است که آزمایش های زیرزمینی هسته ای کره شمالی را شناسایی کرد. با وجود آن که ایران عضو سامانه نظارتی سازمان CTBTO است، اما از سال 2006 پایگاه لرزه نگاری متعلق به این سازمان را غیرفعال کرده است. در حالی که زربو اعلام کرده توضیح مشخصی از سوی مقامات ایرانی به او داده نشده اما وی تصور می کند این حرکت بیش از آن که بخواهد نشانه عقب نشینی ایران از اصرار بر بی میلی اش به سلاح های اتمی باشد، بخشی از فنون مذاکراتی ایران در جریان نزدیک به یک دهه مذاکرات هسته ای بوده است.»
505
۰۳/۰۴/۱۳۹۴ - ۰۸:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]